Hírek > Reálisak ma a fiatalok lakásvásárlási álmai? >

Reálisak ma a fiatalok lakásvásárlási álmai?

2017.03.27 08:30
A lakásvásárlásé az első hely a konkrét megtakarítási célok listáján Magyarországon. Jelenleg is minden harmadik ember erre spórol. Az átlagosan huszonegy évesként elkezdett takarékoskodásból nagyjából hét év alatt lesz meg az első lakáshoz szükséges önerő. Ennyi idő alatt azonban a legtöbben kb. félmillió forintot hagynak veszni egy kis figyelmetlenség miatt.
Reálisak ma a fiatalok lakásvásárlási álmai?

Nemrégiben a hazai biztosítási piac egyik jelentős szereplője feltérképezte a magyarokra jellemző életutakat. Noha hat különböző életutat találtak, az elemzés kimutatta: a lakásszerzés módjában nincs nagy különbség köztük. A Groupama adatai szerint hozzávetőlegesen 20,6 évesen kezdik a magyarok az ingatlanra spórolást. Olyannyira fontos cél ez, hogy valójában ez az első mérföldkő a pénzügyi életükben, minden más pénzügyi tartalékolást megelőz legalább két évvel.

A takarékoskodás megkezdését követően a fiatalok még körülbelül négy évet töltenek a szülői fészekben, aztán elköltözve, saját háztartás vitele mellett spórolnak tovább, hogy átlagosan 28 évesen beruházzanak az első saját otthonukba. A legtöbben erre a mozzanatra úgy tekintenek, mint a saját önálló életük megalapozásának utolsó fázisára – a képzettség megszerzése és persze a családalapítás mellett. Valamit azonban sokan kifelejtenek, pedig megkönnyítené a dolgukat, és ami sokak számára előrébb hozhatná az ingatlanszerzés idejét.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az állami támogatás, a hitel és a szemlélet

Hét év alatt kereken félmillió forint állami támogatást zsebelhet be a lakástakarékban félre tevő fiatal, mondja a téma szakértője, Köntös Péter. Ez már önmagában jelentős összeg a mostani lakáspiaci árak mellett. A legtöbben ráadásul a megtakarítást mint önerőt használják fel, ami mellé még lakáshitelt vesznek fel. Lakástakarék tulajdonosként ebben is további kedvezményekhez juthatnak. Az anyagi javak mellett pedig nem utolsó sorban a megtakarítási szemlélet elsajátításában is segítség lehet az eszköz: a pénzügyi tudatosságot fejleszti, ha valaki már a huszas évei elejétől havi rendszerességgel megtakarít. Mivel nem az első lakáshiteles hónapjában kell szembesülnie az állandó kiadások jelentette rendszeres büdzsétervezési feladatokkal, jóval kisebb eséllyel érheti meglepetés.

 

Köntös Péter vezérigazgató-helyettes szerint az OTP Lakástakaréknál nagyon vegyes a szerződők összetétele. A különböző felújításokat tervezők mellett azonban igen gyakran találkoznak az első ingatlanra spóroló fiatalokkal. Sőt, a szüleikkel is, akik akár több szerződést is megkötnek családon belül, megtöbbszörözve a lehívható állami támogatás mértékét. Ez a megoldás azért is előnyös, mert a családon belüli megtakarítások össze is vonhatók, így több lakástakarék szerződéssel lerövidíthető a lakáshoz jutás időtartama.

 

Kapcsolódó kalkulátoraink:

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlásakor 2017-ben?

Hogyan jutok egyszer én is saját lakáshoz?

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2017-ben?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák