Hírek > A gyorsuló infláció egyre nagyobb dilemma az MNB számára >

A gyorsuló infláció egyre nagyobb dilemma az MNB számára

2017.03.31 00:35
Londoni pénzügyi elemzők szerint a gyorsuló magyarországi infláció egyre nagyobb monetáris dilemmát okoz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) számára, amely előbb-utóbb valószínűleg hozzákezd monetáris politikájának szigorításához.
A gyorsuló infláció egyre nagyobb dilemma az MNB számára

A Fitch Group pénzügyi szolgáltatási és hitelminősítői vállalatcsoporthoz tartozó BMI Research pénzügyi-gazdasági elemzőház az európai felzárkózó piacokról összeállított, Londonban ismertetett havi előrejelzési körképében - Emerging Europe Monitor - azt jósolta, hogy az MNB egyelőre igyekszik a lehető leghosszabb ideig kitartani a 0,90 százalékos jelenlegi alapkamat mellett.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A ház szerint nem elképzelhetetlen, hogy az MNB akár hosszabb ideig is eltűri a célsávját túllépő inflációt, tekintettel egyebek mellett az euróövezeti jegybank (EKB) ultraenyhe monetáris politikájára, amely a BMI Research elemzői szerint legalább 2019-ig fennmarad.
   
Ebben a környezetben az MNB el akarja kerülni a forint eltúlzott mértékű erősödését is, mivel ez kritikus jelentőségű a magyar export versenyképessége szempontjából, és a magyar jegybank akár a tőkekivonással és a forint gyengülésével szemben is komoly türelmet tanúsítana, figyelembe véve a jelentős magyar fizetésimérleg-többletet - vélekednek a BMI Research londoni elemzői.
   
A ház szerint ugyanakkor több ok is van annak feltételezésére, hogy a következő hónapokban a teljes kosárra számolt infláció mellett a maginfláció is gyorsulásnak indul. A keresleti oldalról megnyilvánuló inflációs nyomás az idei egész évben várhatóan erősödni fog a feszes munkapiaci helyzetből eredő erős bérkiáramlás miatt, emellett valószínűleg az expanzívvá váló költségvetési politika és a gyorsuló gazdasági növekedés is inflációs felhajtóerőt jelent.
   
Mindezek alapján a BMI Research elemzői azzal számolnak, hogy az MNB alapkamata 2017 végéig 1,15 százalékra, 2018 végéig 2,50 százalékra emelkedik a jelenlegi 0,90 százalékról.
   
Az ilyen ütemű MNB-kamatemelés nem konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében, de azt más nagy londoni házak is jósolják, hogy a magyar jegybank előbb-utóbb kamatemelésbe kezd.
   
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics közgazdászainak előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) a konszenzust meghaladó mértékben, 3,5 százalékkal bővül az idén, és mivel a magyar gazdaságban elfogytak a kapacitásfeleslegek, az erőteljes kereslet emelni fogja a maginflációs nyomást is. A Capital Economics várakozása szerint a teljes kosárra számolt éves infláció ebben a környezetben valószínűleg már az idei harmadik negyedévben irányt vesz az MNB 2-4 százalékos célsávjának felső tartományai felé, és ez jó eséllyel monetáris szigorítást eredményez.
   
A cég szerint ennek első lépése valószínűsíthetően a jelenleg alkalmazott nem konvencionális monetáris intézkedések visszavonása lesz, ami várhatóan a 0,90 százalékos MNB-alapkamat szintjére emeli a bankközi rátákat.
   
A Capital Economics londoni elemzői az MNB első kamatemelését jövőre várják, és azzal számolnak, hogy a magyar jegybank alapkamata 2018 végére 1,75 százalékra emelkedik.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák