Hírek > Varga szerint sikeres pénzügypolitikai évet zártunk >

Varga szerint sikeres pénzügypolitikai évet zártunk

2017.03.31 17:30
Az Európai Bizottság elkészítette az uniós tagországok pénzügypolitikájának értékelését, amely szerint 2016-ban a magyar eredményszemléletű hiány a GDP 1,7 százaléka volt, az államadósság pedig tovább csökkent, és 2016 végén a GDP 74,1 százalékát tette ki; az adatok egybeesnek a gazdasági tárca várakozásaival - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken, Budapesten sajtótájékoztatón.
Varga szerint sikeres pénzügypolitikai évet zártunk

Hozzátette, a pénzforgalmi szemléletű hiány 2016-ban a GDP 2,4 százalék lett.
    

Kiemelte, hogy az újraelosztás mértéke csökkent, az állam takarékosan működött, ami jó a piaci szereplőknek és az adófizetőknek is. Egyre kisebbek a kiadások, amelyeket tavaly is sikerült csökkenteni, a tárcák kevesebbet költöttek, mint amennyit a parlament lehetővé tett számukra.
   

 Ehhez növekvő bevétel társult, a foglalkoztatás, a munkahelyek bővülésének köszönhetően a járulékbevételek 0,6 százalékkal, a jövedelmi adóbevételek pedig 0,5 százalékkal emelkedtek 2016-ban, ami könnyítette az államháztartás helyzetét. Az egyenleget a növekedési adóhitelből és a földárverésből származó bevételek is javították - ismertette a miniszter.
    

A magyar eredményszeléletű hiány megfelel az uniós átlagnak, amely szintén 1,7 százalék volt. Az uniós átlag felett volt a hiány például Romániában (3,6 százalék), Spanyolországban (3,5 százalék), Franciaországban és Lengyelországban (2,9 százalék).
    

Hangsúlyozta, a fenntartható egyensúly 2017-ben is megmarad. A tavaly elfogadott hatéves bérnövelési és adócsökkentési megállapodás hatása már idén érvényesül. Felidézte: a társasági adó mértékét jelentősen, 19, illetve 10 százalékról 9 százalékra csökkentették, a munkáltatói járulékot pedig 27-ről 22 százalékra mérsékelték, ami szintén jelentősen csökkenti a vállalkozások közterheit. Emelkedik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege is idén 15, illetve 25 százalékkal, jövőre pedig 8, illetve 12 százalékkal.
    

Mindez azt mutatja, a magyar államháztartás, gazdaság tov

ábbra is jó pályán van, a gazdasági célok teljesültek, és várakozásaik szerint ez 2017-ben sem lesz másképp - mondta a miniszter.
   

 Banai Péter Benő, az NGM államháztartásért felelős államtitkára ugyancsak hangsúlyozta: a kedvező adatok azt üzenik, hogy a magyar költségvetés, államháztartás stabilitása a következő években is fennmaradhat, Magyarország gazdasága stabil, biztonságban vannak a reálgazdasági és pénzpiaci befektetések.
    

Az állam kedvező finanszírozási pozíciója abban is tükröződik, hogy az úgynevezett elsődleges - a kamatkiadások nélkül számított - egyenleg 2016-ban a GDP 1,5 százalékát tette ki. Kamatkiadásokra, az államadósság finanszírozására a GDP 3,2 százalékát költötték, néhány évvel ezelőtt ez bőven 4 százalék fölött volt GDP-arányosan - emlékeztetett.
   

 A múltbéli adatok erősítik a szaktárca azon várakozását, hogy a jövőben is alacsony lehet az állam finanszírozási költsége és a kamatkiadások, a jövőben is teljesül a hiánycélt és mérséklődik az államadósság. A kormány az EU-nak pénteken kiküldött hivatalos számokban megerősítette 2017-re a 2,4 százalékos hiánycélt, továbbá azt, hogy a GDP-arányos államadósság a tavalyi 74,1 százalékról 2017 végére 72 százalékra mérséklődhet - ismertette az államtitkár.
    

Varga Mihály kérdésekre válaszolva kifejtette: indokolatlannak tartja a novemberi nyugdíjkorrekció előrehozatalát, szerinte az első fél év után lehet erről döntést hozni, akkor lehet az inflációs adatokat értékelni. Hangsúlyozta, a nyugdíjasokat nem éri veszteség, novemberben kamatos kamattal fizetik ki az esetleges különbözetet. Megjegyezte, az elmúlt években ellentétes irányú hatás volt, a tényleges infláció alatta maradt a tervezettnek, aminek a nyugdíjasok a nyertesei voltak.
    

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MNB szerint expanzívabbnak kellene lennie a költségvetésnek, a miniszter felidézte: 2016-ban az elfogadott költségvetéshez képest 1000 milliárd forinttal nagyobb volt a kiadás úgy, hogy ez nem veszélyeztette az államháztartás egyensúlyát, az államháztartási hiányt. A miniszter szerint "se nem laza, se nem feszes" fiskális politikát folytatnak,  éppen megfelel annak a pénzügypolitikai célnak, amit a kormány kijelölt. A parlament által elfogadott költségvetési törvény megfelelő keretet ad ahhoz, hogy a 4 százalék feletti növekedés teljesüljön - mondta.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A reklámadóról a parlamenthez beterjesztett törvényjavaslatról a miniszter kifejtette: a szakma jól fog járni, hiszen 20 milliárd forintot fizetnek vissza a vállalkozásoknak, a legnagyobb nyertes az RTL, 4 milliárd forintot kap vissza. Megerősítette, hogy nem tervezik új adó bevezetését.
    

Ugyancsak kérdésre elmondta azt is, zajlanak az egyeztetések a Belügyminisztériummal, önkormányzati érdekképviseletekkel arról, hogy milyen keretek között lehet egy önkormányzati béremelést megvalósítani. Hozzátette, az állami és az önkormányzati szektor fizetéseinek minimális különbséget tartalmaznia kell, "egy kormányhivatal alkalmazottja egy picit keressen jobban, mint egy önkormányzati dolgozó" - mondta.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák