Hírek > Felpörgött a külkereskedelmi forgalom >

Felpörgött a külkereskedelmi forgalom

2017.04.03 12:30
Idén januárban az export euróban kifejezett értéke 14,0, az importé 15,2 százalékkal nőtt a decemberi 7,6, illetve 9,3 százalék után.
Felpörgött a külkereskedelmi forgalom

A külkereskedelmi aktívum 633 millió eurót tett ki, 16 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette a részletes adatok alapján második becslésében hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
    

A múlt hónapban közölt első becslésben a KSH magasabb - 14,3 százalékos - exportnövekedést és némileg alacsonyabb - 15,1 százalékos importemelkedést jelezett, így az exporttöbblet 25 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közöltnél.
    

A januári export értéke 7,710 milliárd eurót tett ki, 6,0 százalékkal többet a tavaly decemberinél, az import 5,7 százalékkal 7,077 milliárd euróra emelkedett.
    

Januárban erőteljesen élénkült valamennyi árufőcsoport exportnövekedési indexe. A gépek, szállítóeszközök kivitele 12,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a feldolgozott termékek kivitele 16,7 százalékkal nőtt, a decemberi 3,9, illetve 3,2 százalékos ütem után. Az élelmiszer-kivitel 9,6 százalékkal nőtt a decemberi stagnálás után.
    

Import oldalon a gépek, szállítóeszközök behozatala 14,7, a feldolgozott termékeké 11,2 százalékkal emelkedett, az élelmiszerimport 7,6 százalékkal nőtt, a decemberi 2,9, 4,1, illetve 6,0 százalékos ütemet követően. Az energiahordozók importja euróban 49,8 százalékkal megugrott, amit az árak 45,2 százalékos növekedése okozott, mert az import volumene csak 1,7 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. A kőolaj és kőolajtermékek importja változatlan áron több mint hatodával nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. A villamos energia behozatala nem változott.
    

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az energiahordozók árszínvonala jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezáltal a cserearányromlás számottevő tényezőjévé vált - állapított meg a KSH.
    

A forintban mért árszínvonala kivitelben 1,2, behozatalban 2,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült tavaly január óta.
    

Az exportnak 80 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment és az import 74 százaléka onnan származott. Az uniós export 12,1 százalékkal az EU-n kívüli országokba irányuló kivitel 22,6 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az Ázsiába szállított kivitel 24,6, az amerikai kontinensre 21,7 százalékkal nőtt.
    

Az EU-ból 11,9, azon kívülről 25,5 százalékkal nőtt a behozatal. Ázsiából 13,1, Amerikából 18,8 százalékkal nőtt az import.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák