Hírek > Új, kétéves állampapír várható az ÁKK-tól >

Új, kétéves állampapír várható az ÁKK-tól

2017.04.04 05:30
Új, kétéves lejáratú állampapírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), 50 milliárd forint értékben, fix évi 2,5 százalékos kamattal - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, Budapesten.
Új, kétéves állampapír várható az ÁKK-tól

Hozzátette, az új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál.  Hangsúlyozta, hogy évek óta töretlen a magyar állampapírok népszerűsége, a lakossági állampapírok részaránya a központi költségvetés adósságán belül 2012 óta 2 százalékról 20 százalékra nőtt - ismertette.     

 

A nemzetgazdasági miniszter elmondta azt is, a háztartások megtakarításain belül 2012-höz képest 2,4 százalékról  9,4 százalékra emelkedett az állampapírok részaránya. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elmúlt öt évben a háztartások összes új megtakarításának a fele az állampapír-állományt növelte - mondta. A lakosság tehát nem csupán megújítja a lejáró állampapír-befektetéseit, hanem növeli is azok mértékét - tette hozzá. Ennek köszönhetően nemcsak stabilabbá vált a magyar adósságfinanszírozás, és jelentősen csökkent annak devizaaránya is, hanem a kifizetett kamatok jelentős része az országban maradt.
    

Az idei adósságfinanszírozási tervben a lejáró devizaadósságot forintkibocsátások is finanszírozzák, ide értve a lakossági értékesítést. Kérdésre válaszolva elmondta, a lejáró devizaadósságot döntő mértékben forintban újítják meg, a tervben egymilliárd eurós devizakötvény kibocsátása szerepel, ennek lehetősége fennáll. A forintpapír-piacon likviditásbőség van, ami olcsóvá teszi a finanszírozást, de ha jó lehetőséget látnak arra, hogy olcsó finanszírozással kiváltsanak korábban kibocsátott papírokat, akkor megteszik.     

 

Varga Mihály elmondta, a magyar államkötvények értékesítése fontos volt abban, hogy csökkenjen az ország kitettésge, 2016 végére 25 százalékra mérséklődött a devizaadósság részaránya.     

A reklámadóról szóló kérdésre válaszolva elmondta, nem tervezett és nem tervez adóemeléssel a kormány. A reklámadó kapcsán kötelezettségszegési eljárás miatt módosítani kellett a szabályozást, és 20 milliárd forintot kell visszafizetnie az államnak. Az idén várhatóan 5,3 százalékról 5,25 százalékra csökken az adó mértéke, erről a parlamentnek még döntenie kell - mondta. Úgy vélte, a magyar állam és adófizetők nem mondhatnak le arról a bevételről, amit eddig az államkasszába befizettek.     

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A sajtótájékoztató eredeti helyszíne az V. kerületi kormányablak volt, ahol mintegy 20-25, hangos tüntető jelent meg, akik közül többen Questor-gate feliratú pólót viseltek. Ezért az eseményt áttették a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahova átjöttek a tüntetők és az előterében folytatták a hangos demonstrációt a sajtótájékoztató alatt.  Varga Mihály erre reagálva megjegyezte: az állampapír a legstabilabb, legbiztonságosabb befektetési forma, ha a tüntetők annak idején ilyet vásároltak volna, most nem lennének itt. Újságírói kérdésre hozzátette, szomorú, hogy itt tart a helyzet még mindig, és bízik benne, hogy a felszámolási eljárás és a kártalanítás megfelelően zárul a csalódott Quaestor-befektetőknek, akik véleménye szerint rossz helyen tüntetnek most.     

 

A sajtótájékoztató végén Varga Mihály a kibocsátás alkalmából emlékplakettet adott át Barcza Györgynek, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójának és Dancsó Józsefnek, a Magyar Államkincstár elnökének.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák