Hírek > Ismét dobogósok vagyunk a lakásár-növekedésben >

Ismét dobogósok vagyunk a lakásár-növekedésben

2017.04.07 23:00
Az Eurostat legfrissebb statisztikája szerint Magyarország második helyen áll a lakóingatlan-drágulásban a 27 vizsgált európai ország közül. 2016 IV. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 9,7%-os volt az értéknövekedés. A listát a csehek vezetik, 11 százalékos növekménnyel.

Hazánk a tavalyi első három negyedévben a dobogó tetején állt, és a negyedik negyedéves adat is messze magasabb a térség átlagánál. A volt keleti blokk országai – Horvátország és Lengyelország kivételével – a lista első felében szerepelnek. Csökkenést a tavalyi utolsó negyedévben sehol nem látunk, derül ki az OTP Ingatlanpont elemzéséből.  

Ha az előző negyedévhez (2016. III. né.) képest vizsgáljuk, hazánk 1,5%-os emelkedéssel csak a középmezőnyben szerepel. Itt a legnagyobb drágulást Málta tudja felmutatni (6%). Hosszabb időszakot nézve pedig a balti országok viszik a prímet: Észtországban 69%-kal magasabbak az árak 2010-hez viszonyítva.  Magyarország ebben az összevetésben a középmezőny élén áll, nálunk a válság miatt dinamikusan mozgó ingatlanpiaci árak összességében ötödével mentek fel az elmúlt 6 évben.„Az országos lakóingatlan átlagár 2016 végére 200 ezer forint környékén alakult négyzetméterenként. Budapesten ennél jóval többet (~360 ezer Ft/m2) kellett adni a vevőknek. A lakótelepi lakások elmúlt években látott átlag feletti drágulása pedig mára 300 ezer forint közelébe repítette az ilyen típusú lakások fajlagos átlagárát a fővárosban, ami néhány éve még a top lakótelepek árszintje volt” – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A nominális árszint, történelmi rekordot döntve már tavaly év elején meghaladta a 2008-as árcsúcsot, vagyis ilyen magas lakásárakat papíron még nem láttunk idehaza. Reálértéket tekintve azonban – Budapestet kivéve – országosan még nagyjából 10%-kal elmaradnak 2008-tól, a bérekhez viszonyított árak pedig nagyjából az 1998-1999-es éveket idézik, ami szintén 10% körüli elmaradás a válság előtti időszakos csúcstól.

Az OTP Ingatlanpont szakértője arra számít, hogy idén az egyensúlyi szinthez közelítve, az újlakás kínálat bővülésével országos szinten már csak egyszámjegyű lesz az áremelkedés, azonban a regionális különbségek tovább mélyülhetnek majd.


Kapcsolódó kalkulátoraink:

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

Mennyi illetéket kell fizetni ingatlan vásárlásakor 2017-ben?

Hogyan jutok egyszer én is saját lakáshoz?

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor 2017-ben?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák