Hírek > Az üzemanyagok megkavarták az inflációt >

Az üzemanyagok megkavarták az inflációt

2017.04.11 15:30
Márciusban 2,7 százalékos volt az éves infláció, havi szinten pedig stagnáltak az árak. Az üzemanyagárak főszerepet kaptak az inflációs folyamatokban. A laza monetáris politika fennmaradhat, éves szinten pedig 2,5-2,6 százalékos inflációval lehet számolni a jelenlegi kilátások alapján.
Az üzemanyagok megkavarták az inflációt

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője a friss adatokat értékelve azt mondta, a márciusi 2,7 százalékos infláció némi meglepetés okozott, mert a piac februári 2,9 százalékhoz hasonló értéket várt. Ehhez képest valamivel lassult az áremelkedés üteme. „Az inflációs folyamatokban nagy szerepet kaptak az üzemanyagárak, amelyek felemásan szerepeltek, ha az éves és havi adatokat nézzük” - mondta Németh Dávid. Az üzemanyagárak ugyanis tavaly márciushoz képest emelkedtek, így az éves mutatót felfelé húzták. Ugyanakkor februárhoz képest 1,1 százalékkal csökkentek, tehát havi szinten viszont lassították az inflációt.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


A hatósági, valamint a változékony energia- és feldolgozatlan élelmiszerárak nélkül számított maginfláció üteme nem változott februárhoz képest, 1,8 százalékos szinten maradt. Ez azt jelenti, hogy a maginfláción kívüli tételek - elsősorban az üzemanyagárak februárhoz képest bekövetkezett csökkenése - miatt lassult az összesített infláció márciusban. A szakember szerint a kiskereskedelmi forgalom a bérek emelkedéséhez képest visszafogottan bővül, a lakosság a többletjövedelmet például szolgáltatásokra fordítja, ezért a szolgáltatások ára tovább nőhet a következő időszakban. Az pedig egyelőre kérdés, hogy a fizetések emelkedése miatti vásárlások mikor és milyen mértékben épülnek be az árakba.

Németh Dávid szerint az inflációs trendeket látva a jegybank várhatóan kitart a rendkívül laza monetáris politika mellett, és elképzelhető, hogy júliusban tovább csökkentik a három hónapos betétekre vonatkozó plafont. A szakember szerint összességében a jelenlegi kilátások alapján az idén 2,5-2,6 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani.

 

Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyibe kerül 2017-ben 1 köbméter gáz?

Mennyibe kerül 1 kwh villamos energia 2017-ben?

Víz- és csatorna díjak 2017 - kalkulátor


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák