Hírek > Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben >

Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben

2017.04.22 03:00
• A termelői árindex (PPI) márciusban stagnált, azonban 3,1%-kal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest • A harmonizált infláció az euróövezetben márciusban 0,8 %-kal növekedett, ez 1,5 %-os növekedés az előző év ugyanezen időszakához képest • A kereskedelmi mérleg az eurózónában februárban 19,2 milliárd euró többletet mutatott.
Változékony a forint árfolyama a dollárral szemben

Az utóbbi napokban a HUF/EUR devizapárban a forintnak sikerült megtörnie az elmúlt hetek gyengülő tendenciáit. Míg hónap elején a forint a 309 HUF/EUR határ közelében mozgott, ezen a héten az árfolyam nem ért a 312 HUF/EUR határ alá, és az üzletkötések a 312,1 – 313,6 HUF/EUR sávban stabilizálódtak.


A forint alakulása az amerikai dollárral szemben lényegesen változékonyabb volt. Ennek oka mindenekelőtt az euró-dollár árfolyam nagyobb ingadozása volt, amelyet egyebek mellett az előrehozott brit választások híre okozott (ami meglehetősen nagy meglepetés, hiszen May miniszterelnök egy hónapja még kizárta ezt a lehetőséget). Egyre nagyobb a bizonytalanság a közelgő francia elnökválasztás első fordulója körül is, amelyre vasárnap kerül sor. A forint az új hetet kismértékben a 294 HUF/USD árfolyam határ fölött kezdte és csütörtök délig 290,2 HUF/USD körüli értékekre erősödött. A délutáni órákban kissé korrigálta a nyereséget és 15.00 óra körül 291,7 HUF/USD árfolyam magasságában jegyezték.

 

A választásoktól függ az árfolyam


Az árfolyam alakulása szempontjából az elkövetkező napokban és hetekben döntő fontosságúak lesznek az európai választások. A francia elnökválasztás esetében tanúi lehetünk a négy fő jelölt egyre kiegyensúlyozottabb helyzetének. Ezzel növekszik annak a forgatókönyvnek a valószínűsége, amelytől a piacok tartanak, hogy a második fordulóba egyetlen centrista jelölt sem jut be. Ha ez bekövetkezik, a szavazóknak a szélsőjobboldali Marine Le Pen, vagy a szélsőbaloldali jelölt, Jean-Luc Mélenchon között kell majd választaniuk. „E két jelölt növekvő előnyének esetében a forint gyengülő nyomásnak lenne kitéve. Azonban ha a vezetésbe a „közép áramlatainak” vezetői kerülnének, az nem valószínű, hogy jelentősen befolyásolni fogja a francia elnökválasztást.” – vélekedik az AKCENTA CZ szakértője.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák