Hírek > Francia elnökválasztás - Au revoir euro? >

Francia elnökválasztás - Au revoir euro?

2017.05.02 03:00
Hat nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt a szuverenista elnökjelölt, Marine Le Pen és az őt jelölő Nemzeti Front vezető politikusai cáfolták, hogy ellentmondás lenne az euróról korábban hangoztatott álláspontjuk és a két forduló között kötött kormányzati megállapodásuk között.
Francia elnökválasztás - Au revoir euro?

"Egy év múlva nagy valószínűséggel frankban fogják fizetni a franciák a baguette-et, mégpedig új frankban, nem a régiben, hanem új nemzeti valutában" - mondta Florian Philippot, a Nemzeti Front alelnöke hétfőn a France Inter közszolgálati rádió kérdésére.
    

Az alelnök szerint a franciáknak nem kell kételkedniük abban, hogy Le Pen megválasztása esetén a Nemzeti Front programjának megfelelően tárgyalásokat kezdeményez Franciaország európai partnereivel az Európai Unióból és az eurózónából kilépéséről, és "hat, hét vagy nyolc hónappal később lesz egy referendum azért, hogy a franciák véleményt mondjanak a megkötött megállapodásról" (az EU-val).
    

A kérdés azért merült fel, mert Marine Le Pen szombaton választási koalíciót kötött Nicolas Dupont-Aignannal, egy kisebb szuverenista párt elnökével, és a két politikus közötti hatpontos kormányzati megállapodás - ellentétben a Nemzeti Front programjával - kimondja, hogy már nem tekinti elengedhetetlennek a gazdaságpolitikához Franciaország kivezetését az eurózónából.
    

Elemzők szerint a Nemzeti Front választási programjának ez az alappillére váltotta ki a legnagyobb ellenérzést a választókból, a nemzeti valutához való visszatérést ugyanis a felmérések szerint a franciáknak 78 százaléka elutasítja.
    

Marine Le Pen vasárnap megerősítette, hogy Franciaország visszakapja "a nemzeti valutáját", ha megválasztják elnöknek. Hozzátette, hogy az új frank a mindennapos vásárlásokban kapna helyet, de a nagyvállalatok továbbra is eurót használnának "a nemzetközi kereskedelemben".
    

"Már elég régóta szorgalmazom a közös valuta átalakítását nemzeti valutává. Következésképpen, nincs semmilyen ellentmondás" - mondta a BFM hírtelevíziónak a szuverenista elnökjelölt. Hozzátette: azt gondolja, hogy "tökéletesen megtartható az euró közös valutaként".
    

Hírmagyarázók szerint ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Front a nemzeti és a közös valuta együttes használatának bevezetését szorgalmazná.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Egy szombati lapinterjúban Le Pen egyébként arról beszélt, hogy a káosz elkerülése érdekében legalább egy-másfél évig egyeztetne az euró kivezetéséről.
    

Marion Maréchal-Le Pen nemzetgyűlési képviselő, az elnökjelölt unokahúga szerint nagynénje "álláspontja egyáltalán nem változott". A képviselő arra emlékeztetett, hogy Marine Le Pen "semmit nem tesz a franciák nélkül", azaz "erről a nagy társadalmi vitáról is konzultálni fog velük", ha megválasztják elnöknek.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Kapcsolódó hírek

Legfrissebb fórum témák