Hírek > Tízből négy kkv készül nagyobb fejlesztésekre >

Tízből négy kkv készül nagyobb fejlesztésekre

2017.05.03 14:20
Továbbra is alacsony a vállalkozások beruházási hajlandósága, a kkv-k 41%-a tervez valamilyen fejlesztést a következő egy évben – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. A célokat tekintve nagyot lendült a gépek, berendezések bővítését tervezők aránya, de legtöbben továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek. Az index adatai szerint leginkább a középvállalkozásoknál, az ipari szektorban és a Nyugat-dunántúli cégeknél várható idén beruházás.
Tízből négy kkv készül nagyobb fejlesztésekre

A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index eredménye szerint alacsony a fejlesztésben gondolkodó cégek aránya. „Jelenleg stagnál a kkv-k beruházási kedve, tízből 4 vállalkozás készül fejleszteni az előttünk álló egy évben. Az NHP kifutásával feltehetően megtorpan a cégek beruházási hajlandósága, de a fogyasztás folyamatos bővülése, az uniós források és a még két évig elérhető uniós garanciaprogram (COSME) mind hozzájárulhat a beruházások jelenlegi szinten tartásához vagy akár emelkedéséhez” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. „A cégek legnagyobb része – az előző negyedévhez hasonlóan – informatikai beruházásokra készül (18%), miközben a gépek, berendezések fejlesztését tervezők aránya 12%-ról 17%-ra ugrott, a gépjárműpark korszerűsítésére pedig minden tizedik kkv készül” – részletezte az eredményeket a szakember.

 

A vállalkozások mérete jelentősen meghatározza a beruházási szándékot, ami a középvállalkozásoknál erőteljesen, 48%-ról 60%-ra ugrott. A mikrovállalkozásoknál csupán kisebb mértékű növekedés történt, 40%-ról 42%-ra, miközben a kisvállalkozások fejlesztései kedve 43%-ról 36%-ra zsugorodott. Míg a mikrovállalkozásoknál az IT, a kisvállalkozásoknál pedig a gépek, berendezések korszerűsítésére készülnek a legtöbben, addig a középvállalkozások e két területre fókuszálnak szinte megegyező arányban.

 

A különböző ágazatok közül egyedül a kereskedelemben készülnek az átlagnál alacsonyabb arányban fejleszteni (31%). A szolgáltató szektorban ez az arány 43%, a mezőgazdaságnál 47%, az iparban pedig 50%.

 

A beruházási hajlandóság a cég területi elhelyezkedésétől is nagymértékben függ. Míg Nyugat-Dunántúlon a cégek több mint fele (55%) tervez fejlesztést, addig Pest megyében mindössze 31% ez az arány. „A középvállalkozások, az ipari szektor és a Nyugat-dunántúli régióban elhelyezkedő cégek az átlagot bőven meghaladó beruházási szándéka bizalomra adhat okot a jövőre nézve, és akár húzóerőt is jelenthet a többi vállalkozás számára” – tette hozzá a szakértő.

 


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák