Hírek > Melyik hitel a legbiztonságosabb? >

Melyik hitel a legbiztonságosabb?

2017.05.03 20:00
Viszonylag szerény, havonta 2-5 ezer forintos különbség lehet az 5 vagy 10 évre fix törlesztőrészletű - 10 millió forintos és 10 éves futamidejű - lakáshitelek törlesztőrészlete között, miközben az eltéréshez képest a kockázatuk különböző - derül ki a BankRáció.hu elemzéséből, amelyben április végén 17 bank lakáshitelét vetették össze a banki ajánlatokat összehasonlító oldal szakértői. A bankok között nagy a verseny az ügyfelekért, sokat spórolhatnak azok, akik nem csak a saját bankjuktól kérnek hitelkalkulációt.
Melyik hitel a legbiztonságosabb?

-A több évre rögzített törlesztőrészletű lakáshitelek biztonságosak.
-Közülük is azonban a hosszabb időszakra, akár 10-20 évre fixáltak biztonságosabbak, kiszámíthatóbbak, védelmet nyújtanak az esetleges gazdasági sokkoktól.
-A lakáshitelek jelentős része nem éri meg a futamidő végét, például költözés miatt, a 15 éves átlagos futamidő a valóságban körülbelül 10 év.
-A 10 évre rögzített törlesztésű, 10 millió forintos és 10 éves futamidejű lakáshitelek között azonban jelentős a különbség, akad alig több mint 4 százalékos teljes hiteldíjmutatóval rendelkező konstrukció, de vannak 7 százalék felettiek, ami nagyban befolyásolja a teljes visszafizetendő összeg nagyságát.


Különböző biztonság

Az utóbbi egy évben a BankRáció.hu szerint az látszik, hogy a lakáshitel-felvevők egyre jobban törekednek a biztonságra, azaz a több évig fix törlesztőrészletű lakáshiteleket választják. Ezt alátámasztják a hivatalos jegybanki adatok is, amelyek szerint a lakáshitel-piacon belül egyre nagyobb részesedést hasítanak ki ezek a konstrukciók. “Az 5 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek ugyan valamivel olcsóbbak lehetnek, de az 5 és 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek közül a 10 évig rögzítetteket érdemes felvenni, mert ezek biztonságosabbak. Az 5 éveseknél ugyanis előfordulhat, hogy az ötödik év után a mostaninál kedvezőtlenebb lesz a nemzetközi gazdasági és kamatkörnyezet, és ezért magasabb kamaton lesz rögzítve a törlesztőrészlet a második félidőben. Ezzel szemben a 10 évig fix törlesztőrészletűeknél nincs ilyen kockázat” - magyarázta Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Hozzátette azt is, bár az 5-20 évig fix törlesztőrészletet biztosító lakáshiteleknél olcsóbbak a referenciakamatú hitelek, de ezeknél 3-12 havonta változhat a törlesztő, így sokkal kockézatosabbak.

Különböző kamat, thm, törlesztés és visszafizetendő összeg

Az elemzés szerint akik a legbiztonságosabb megoldást szeretnék választani, azoknak a legalább 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek javasolhatóak. Amellett, hogy átlagosan valamivel drágábbak, mint az 5 évig fix törlesztést garantáló társaik, ha az igénylő a hitelfelvétel előtt alaposan körülnéz a piacon, akkor jelentős megtakarítást érhet el.

A BankRáció.hu elemzése szerint ráadásul április végén volt olyan 10 évig fix törlesztőrészletű - 10 milliós és 10 éves futamidejű - lakáshitel, amelynél alacsonyabb volt a teljes visszafizetendő összeg, mint némelyik bank 5 évig fix törlesztőrészletet garantáló, de ugyanúgy 10 milliós és 10 éves futamidejű lakáshitelénél. Az elemzés alapján a legolcsóbb 10 évig fix törlesztést kínáló - 10 milliós és 10 éves futamidejű - lakáshitelek thm-je 4,1 százalékos körül vannak, a legdrágábbaknál pedig 7 százalék feletti ez az érték. Így a havi törlesztés 102-116 ezer forint között szóródnak. Az említett lakáshitelek közötti különbségek pedig a teljes visszafizetendő összegben jelentős, milliós tételt jelentenek. Az is a 10 éves és 10 évig fix törlesztőrészletet garantáló hitelek mellett szól, hogy a jelenlegi lakáshitelek jelentős része nem éri meg a futamidő végét, például költözés vagy a hitel korábbi visszafizetése miatt hamarabb lezárják őket a hitelfelvevők. A BankRáció.hu tapasztalatai szerint sok banknál 15 év körül van a lakáshitelek átlagos futamideje, ezzel szemben a valóságban körülbelül 10 évig él egy hitel.

Mire lehet számítani?


A BankRáció.hu előrejelzésében hangsúlyozza, hogy a lakáshitelezés felfutása nem hordoz jelentősebb kockázatokat, nincs szó hitellufiról. Egyrészt a nettó bérek és reálbérek jelenleg emelkedő pályán vannak, ez a háztartásoknak mozgásteret ad a lakáshitel-felvételhez. Arról nem beszélve, hogy a 10 évig fix törlesztőrészlet a várhatóan emelkedő béreknek egyre kisebb részét viszi el.

A lakáshitelpiac stabilitásához hozzájárul emellett az a szabály, amely meggátolja, hogy a nettó jövedelem 50 százalékánál többet költsön egy háztartás hiteltörlesztésekre. Gergely Péter erről azt mondta, bármilyen hitel felvétele hosszú távú elkötelezettséget jelent, ezért a hitelfelvétel előtt alaposan meg kell néznie az érintett családnak, hogy mekkora hitel fér bele a költségvetésbe, a szakértő szerint nem szabad kifeszíteni a családi kasszát, érdemesebb olyan hitelt felvenni, amely a nettó jövedelemnek maximum 30-40 százalékát viszi el.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák