Hírek > Latin-amerikai országok emelték fel szavukaz a venezuelai mészárlások ellen >

Latin-amerikai országok emelték fel szavukaz a venezuelai mészárlások ellen

2017.05.05 12:20
Nyolc latin-amerikai ország közös nyilatkozatban ítélte el csütörtökön, hogy a venezuelai hatóságok túlzott erőszakot használnak a tüntetőkkel szemben - jelentette be Mexikó külügyminisztériuma.

Argentína, Brazília, Kolumbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexikó és Paraguay elítélte az erőszak fokozódását és felszólította a venezuelai kormányt, hogy tartsa tiszteletben állampolgárai jogait.
    

"Elítéljük a demokrácia stabilitását is érintő és emberéleteket követelő túlzott erőszak alkalmazását a venezuelai hatóságok részéről a kormányzati intézkedések ellen tiltakozó fegyvertelen tüntetőkkel szemben" - írták a közleményben.
    

Április eleje óta mindennaposak az ellenzéki tüntetések Caracasban, az elnök ellenfelei szerint az elnök diktátorként viselkedik, és azért hozná létre a híveivel feltöltött alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy elkerülhesse a választásokat, amelyeket a súlyos gazdasági és politikai helyzetre tekintettel elveszítene.
    

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja. Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult.
    

Az ellenzék parlamenti többsége ellenére a kormányt továbbra is Nicolás Maduro elnök irányítja, és a legtöbb állami intézményben is az ő hívei vannak többségben. Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 34 haltak meg, a sérültek száma több száz.

 

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák