Hírek > Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadása esetén 2017-ben? >

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadása esetén 2017-ben?

2017.05.07 06:01
Az ingatlan bérbeadásra sokan úgy tekintenek, hogy az egy “tiszta jövedelem”, azaz kiadja valaki a saját tulajdonban lévő lakását pl. 100.000 Ft-ért havonta, a bérlő fizeti a rezsit, és így a tulajdonos keresett 100.000 Ft-ot. És kész. Egyszerű matek. Csak egy nagy baj van vele: nem helyes! Miért is? Egyszerű a válasz: mert az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem adóköteles Magyarországon.
Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadása esetén 2017-ben?

Milyen adó-vonzattal kell egy bérbeadónak számolnia az albérlet kiadás után?

 

Kétféle adónemet is fizetnie kell:

- EHO (14% mértékű)

- Személyi jövedelemadó (2016. január 1-től ez 15% mértékű és 2017-ben sem változott)

 

DE!!! És itt jön a lényeg, amit sokan elrontanak, vagy nem ismernek jól:  EHO-t csak akkor kell fizetnie a bérbeadónak, ha a bérbeadásból származó jövedelem éves szinten meghaladja az 1millió Ft-ot.

 

Abban az esetben viszont, ha meghaladja az 1 millió Ft-ot, akkor a teljes összeg után, nem csak az 1 millió Ft-ot meghaladó részre. Erre érdemes figyelni!

 

A magánszemélynek a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyes külön adózó jövedelmek, így az ingatlan bérbeadásból származó egymillió forintot meghaladó jövedelem teljes összege után fizetendő egészségügyi hozzájárulást (EHO) az adott naptári évben legfeljebb az egészségügyi hozzájárulásról szóló törvényben meghatározott felső határ eléréséig kell megfizetnie. Az EHO éves fizetendő összege jelenleg maximum 450.000 Ft lehet.

 

A bérbeadó 2 lehetőség közül választhat az adó megállapításakor:

 

1. NEM tételes költség elszámolás (egyszerűbb)

 

2. TÉTELES költség elszámolás (kedvezőbb lehet, de bonyolultabb is)

 

További részletek és albérlet adó kalkulátorunk ITT érhető el.


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák