Hírek > Áprilisban 2,2 százalékra lassult az infláció >

Áprilisban 2,2 százalékra lassult az infláció

2017.05.10 15:00
A fogyasztói árak átlagosan 2,2 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban, az infláció 0,5 százalékponttal lassult a márciusi éves 2,7 százalékról. Márciushoz viszonyítva a fogyasztói árak 0,4 százalékkal emelkedtek áprilisban - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Áprilisban 2,2 százalékra lassult az infláció

Elemzők hajszállal magasabb, 2,3 százalékos inflációt vártak áprilisra.
    

Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a járműüzemanyagokat is tartalmazó egyéb cikkek, valamint a szeszes italok, dohányáruk drágultak.
    

Az év első négy hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek.
    

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció áprilisban 1,9 százalék volt, az előző hónaphoz viszonyítva 0,3 százalékra emelkedett a márciusi stagnálás után.
    

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: az árindexet főként az üzemanyagárak mozgatják, egy év alatt 10,7 százalékkal drágultak, viszont az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal csökkent az áruk, a jövedéki adó negyedéves felülvizsgálata, csökkentése miatt - jelezte.
    

Az üzemanyagok éves áremelkedése a márciusi 17,1 százalékról jelentősen lassult.
    

A dohányárúk 4,8, a szeszesitalok 1,1, ezen belül a tömény italok 3,0 százalékkal drágultak, így a kategória együttesen 2,9 százalékos áremelkedést regisztrált az előző havi 2,6 százalékhoz képest.
    

Tavaly áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,9 százalékkal emelkedett, ami szintén lassulás a márciusi 2,2 százalékról. Ezen belül a cukoré 12,3, a sertéshúsé 12,0, a péksüteményeké 6,0, a párizsié, a kolbászé 5,6, a sajté 4,9, a kenyéré 3,8 százalékkal nőtt.
    

A baromfihús ára 15,7, a liszté 3,8, a tojásé 3,4 százalékkal csökkent.
    

Átlag felett, 5,0 százalékkal drágultak az egyéb cikkek közé sorolt termékek az üzemanyagok miatt, illetve a gyógyszerek 2,7, az újságok folyóiratok 10,3 százalékkal és a tanszerek, írószerek ára is 3,1 százalékkal nőtt.
    

A szolgáltatásokért átlagosan 1,7, százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a háztartási szolgáltatásokért 3,5, a postai szolgáltatásokért 5,9, a belföldi üdülésért 4,5 százalékkal többet.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A tartós fogyasztási cikkek 0,6, a ruházkodási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek. A háztartási energia 0,6 százalékos drágulását gyakorlatilag a tűzifa árának 5,9 százalékos emelkedése okozta.
    

Márciushoz viszonyítva az élelmiszerek ára 0,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 3,4, a kávéé 1,2, a csokoládéé, a kakaóé szintén 1,2, a baromfihúsé 0,9, a kenyéré 0,7 százalékkal. A liszt ára 2,3 százalékkal, a sajté 1,7 százalékkal, az étolajé 1,4 százalékkal csökkent.
    

A szezonváltás miatt a ruházkodási cikkek ára nőtt a legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal. A tartós fogyasztási cikkek 0,3 százalékkal kevesebbe kerültek áprilisban, mint egy hónappal korábban.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák