Hírek > Hol tart a cseh kormányválság? >

Hol tart a cseh kormányválság?

2017.05.11 10:00
Konkrét eredmény nélkül ért véget szerdán este Milos Zeman államfő és a koalíciós pártvezetők konzultációja a cseh kormányválság megoldásáról.
Hol tart a cseh kormányválság?

"Egyelőre minden fél ragaszkodik az álláspontjához" - közölte Milan Chovanec, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) első alelnöke a kétórás megbeszélés után.
    

Milos Zeman és a koalíciós pártok vezetői a Prágától 110 kilométerre északra fekvő Liberecben találkoztak, ahol az államfő vidéki munkalátogatáson van. Zeman két javaslattal érkezett a találkozóra.
    

Pavel Belobrádek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) elnöke szerint a találkozón mindhárom koalíciós párt elutasította egy előrehozott választás kiírását, amit Zeman vetett fel. Az államfő a találkozón tett még egy javaslatot a válság megoldására, de arról a pártvezetők előbb pártjuk elnökségét kívánják tájékoztatni.
    

A szociáldemokratákat azért képviselte Chovanec belügyminiszter, mert Bohuslav Sobotka kormányfő-miniszterelnök délután kétnapos luxemburgi látogatásra utazott. Sobotka később azzal vádolta meg Zemant, hogy szándékosan időzítette a találkozót arra az időre, amikor ő azon nem vehetett részt.
   

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Milos Zeman szóvivője ezt visszautasította. "Az államfő a találkozó összehívásával folytatja politikai konzultácóit a miniszterelnök által előidézett helyzet megnyugtatása érdekében" - indokolta a találkozó megtartását Jirí Ovcácek.
    

A szociáldemokrata cseh miniszterelnök egy hete jelentette be, hogy napokon belül benyújtja kormánya lemondását, mivel nem tudja tovább vállalni kormányában Andrej Babis kormányfőhelyettest, pénzügyminisztert, a koalíciós partnerpárt ANO elnökét, akit adócsalással vádolnak, és Sobotka szerint a gyanút mindeddig nem tudta eloszlatni. A tervezett csütörtöki időpontban azonban Sobotka nem nyújtotta be lemondását, Milos Zeman államfő pedig úgy vélekedett, hogy a hárompárti cseh kormánynak az októberre kiírt választásokig hivatalában kellene maradnia, s egyedül a miniszterelnöknek kellene távoznia a kormányból. Sobotka pénteken visszalépett eredeti lemondási szándékától, s ehelyett Babis leváltását követelte az államfőtől.
    

Andrej Babist adócsalással és a korábban tulajdonában lévő sajtóorgánumok saját politikai céljaira való törvénytelen kihasználásával gyanúsítják. Babis a vádakat elutasítja, s azt állítja: politikai kampány folyik ellene, ezért nem kíván lemondani. Az államfővel való találkozón megismételte, hogy önként nem mond le.
    

Milos Zeman korábban közölte, hogy Babis ügyével Kínából történő visszatérése, május 18-a után fog foglalkozni, ami a szociáldemokratáknak nem tetszik. Sobotka szerdán bejelentette: amennyiben Zeman nem lép időben, jogértelmezési eljárást kezdeményez ellene az alkotmánybíróságon. Szerinte ugyanis Zeman tétlenségével akadályozza kormányfői feladatai teljesítését.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák