Hírek > 79 millió euró összegű hitelszerződés az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) között >

79 millió euró összegű hitelszerződés az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) között

2017.05.16 06:00
Nemzetközi hitel-megállapodást írt alá az MFB és a Kínai Fejlesztési Bank (CDB) Pekingben. A 79 millió euró összegű kölcsönszerződés lehetőséget biztosít az MFB részére a Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásának refinanszírozására. A mostani megállapodás a jövőben várhatóan mintaként szolgálhat további magyarországi, kínai érdekeltségű projektek finanszírozásához is.

Orbán Viktor magyar és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök még 2011 júniusában állapodott meg arról, hogy Kína 1 milliárd euró összegű finanszírozást biztosít Magyarország számára a két ország gazdasági együttműködésének fejlesztésére. A rendelkezésre álló hitelkeret elsősorban kínai érdekeltségű magyarországi beruházások finanszírozását szolgálja. A tervezett tranzakciók lebonyolítására kínai részről a CDB, magyar részről pedig az MFB Zrt. kapott megbízást a kormányoktól.

 

A mostani hitelszerződés hátterében az áll, hogy az MFB 79 millió euró összegű fejlesztési hitelt kíván nyújtani a kínai Wanhua csoport tulajdonában álló Borsodchem Zrt. magyarországi környezetvédelmi célú beruházásához, amelyhez a CDB azonos összegben és futamidővel biztosít refinanszírozást.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 1,8% (KSH, 2016. dec.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.
Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Ön felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Az aktuális együttműködés jelentőségét az adja, hogy a CDB részéről ez az első olyan nemzetközi hitel-megállapodás, amelyet egy EU tagországban működő partnerrel írtak alá. A hitelszerződés lehetővé teszi, hogy az aláíró felek a jövőben további magyarországi, kínai érdekeltségű projekteket finanszírozzanak ennek mintájára. A megállapodást 2017. május 13-án Pekingben a „One Belt, One Road (OBOR)” csúcstalálkozó alkalmából, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelenlétében írta alá Bernáth Tamás az MFB elnök-vezérigazgatója és Wu Lizhi, a CDB vezérigazgatója.


A CDB az MFB mellett a közép-kelet-európai térség más fejlesztési bankjaival is együttműködésre törekszik. Várhatóan 2017 végén, Budapesten írják majd alá a Kínai és Közép-Kelet Európai Bankszövetségi Együttműködési Megállapodást, amely a közép-kelet-európai régió 16 fejlesztési bankját tömöríti. A magyar fél szándéka szerint az MFB látja majd el a Szövetség kapcsán létrehozandó közép-kelet-európai titkárság feladatait. 

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák