Hírek > A Kaspersky Lab közleménye a WannaCry zsarolóvírus támadásról >

A Kaspersky Lab közleménye a WannaCry zsarolóvírus támadásról

2017.05.17 01:00
Május 12-én egy hatalmas zsarolóprogram támadás indult több szervezet ellen világszerte. A Kaspersky Lab kutatói elemezték az adatokat és megerősítik, hogy a vállalat védelmi rendszerei legalább 45.000 fertőzést észleltek összesen 74 országban, többségüket Oroszországban.A zsarolóprogram a Microsoft sebezhetőségét (Microsoft Security Bulletin MS17-010) kihasználva fertőzte meg az áldozatokat. Az exploit („Eternal Blue”), amelyet használtak a támadás során eredetileg a Shadowbrokers csoport használt április 14-én.

 

Miután a támadók bejutottak a rendszerbe, telepítettek egy rootkitet, amely lehetővé teszi számukra a szoftver letöltését az adatok titkosításához. Ezután a rosszindulatú program titkosította a fájlokat. A követelmény 300-600 dollár értékű bitcoin valuta, majd fokozatosan nőtt az idő elteltével. 

 

A Kaspersky Lab szakértői jelenleg próbálják meghatározni, hogy lehetséges-e a támadásban rögzített adatok visszafejtése – annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megírják a dekódoló programokat.  

A Kaspersky Lab termékei eredményesen észlelik a támadásokban használt rosszindulatú programokat a következő nevek alapján:

Trojan-Ransom.Win32.Scatter.uf

Trojan-Ransom.Win32.Scatter.tr

Trojan-Ransom.Win32.Fury.fr

Trojan-Ransom.Win32.Gen.djd

Trojan-Ransom.Win32.Wanna.b

Trojan-Ransom.Win32.Wanna.c

Trojan-Ransom.Win32.Wanna.d

Trojan-Ransom.Win32.Wanna.f

Trojan-Ransom.Win32.Zapchast.i

Trojan.Win64.EquationDrug.gen

Trojan.Win32.Generic 

 

A Kaspersky Lab az alábbi lépéseket javasolja a fertőzés csökkentésének érdekében: 

Telepítse a Microsoft hivatalos kiegészítését, hogy megszűntesse a biztonsági rést, amelyet a támadás során használtak

Győződjön meg róla, hogy a biztonsági szoftvereket bekapcsolták a hálózat összes pontján

Ha Kaspersky Lab terméket használ, győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza-e a System Watcher-t , amely egy viselkedés-észlelő összetevő. Győződjön meg arról, hogy be van kapcsolva. 

Indítsa el a Critical Area Scan-t a Kaspersky Lab termékben a további lehetséges fertőzés észleléséhez 

Indítsa újra a számítógépet a MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen észlelése után

Bővebb információt a WannaCry támadási módszeréről valamint annak indikátorairól a Securelist oldalon talál. 


"A kórházak elleni internetes támadás hírei rávilágítanak arra, hogy a kibertámadók egyre kreatívabbá és professzionálisabbá válnak, és felhívja a figyelmet arra az általunk már jelzett problémára, miszerint a számítógépes bűnözők a magánfelhasználók elleni támadásokat felhasználják a vállalkozások ellen irányuló támadásokra.” – nyilatkozta David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági szakértője. 


Május 15-én a Kaspersky Lab további 500 új támadás-kísérletet észlelt ügyfelei körében. A tegnapi nap folyamán Neel Mehta, a Google egyik kutatója hasonlóságot vélt felfedezni a WannaCry programsorában a 2015-ben a Lazarus csoport által használt kódjával. A Lazarus csoportot teszik felelőssé többek között a Sony elleni támadásért, valamint a bangladesi központi bank elleni 23 milliárd forint (81 millió dollár) összértékű rablásért. 


 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

A zsarolóprogram a Microsoft sebezhetőségét (Microsoft Security Bulletin MS17-010) kihasználva fertőzte meg az áldozatokat. Az exploit („Eternal Blue”), amelyet használtak a támadás során eredetileg a Shadowbrokers csoport használt április 14-én.

 

Miután a támadók bejutottak a rendszerbe, telepítettek egy rootkitet, amely lehetővé teszi számukra a szoftver letöltését az adatok titkosításához. Ezután a rosszindulatú program titkosította a fájlokat. A követelmény 300-600 dollár értékű bitcoin valuta, majd fokozatosan nőtt az idő elteltével.

 

A Kaspersky Lab szakértői jelenleg próbálják meghatározni, hogy lehetséges-e a támadásban rögzített adatok visszafejtése – annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb megírják a dekódoló programokat.  

 

A Kaspersky Lab termékei eredményesen észlelik a támadásokban használt rosszindulatú programokat a következő nevek alapján:

·                    Trojan-Ransom.Win32.Scatter.uf

·                    Trojan-Ransom.Win32.Scatter.tr

·                    Trojan-Ransom.Win32.Fury.fr

·                    Trojan-Ransom.Win32.Gen.djd

·                    Trojan-Ransom.Win32.Wanna.b

·                    Trojan-Ransom.Win32.Wanna.c

·                    Trojan-Ransom.Win32.Wanna.d

·                    Trojan-Ransom.Win32.Wanna.f

·                    Trojan-Ransom.Win32.Zapchast.i

·                    Trojan.Win64.EquationDrug.gen

·                    Trojan.Win32.Generic

 

A Kaspersky Lab az alábbi lépéseket javasolja a fertőzés csökkentésének érdekében:

·                    Telepítse a Microsoft hivatalos kiegészítését, hogy megszűntesse a biztonsági rést, amelyet a támadás során használtak 

·                    Győződjön meg róla, hogy a biztonsági szoftvereket bekapcsolták a hálózat összes pontján

·                    Ha Kaspersky Lab terméket használ, győződjön meg arról, hogy a csomag tartalmazza-e a System Watcher-t , amely egy viselkedés-észlelő összetevő. Győződjön meg arról, hogy be van kapcsolva.

·                    Indítsa el a Critical Area Scan-t a Kaspersky Lab termékben a további lehetséges fertőzés észleléséhez

·                    Indítsa újra a számítógépet a MEM: Trojan.Win64.EquationDrug.gen észlelése után


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák