Kilőtt a lízingpiac - A hazai növekedés kétszerese az európainak

Erősen kezdte az évet a lízingpiac, a finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki az első negyedévben, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos emelkedést jelent. A bővülés a legtöbb szegmensben érezhető, kiugró eredményt a termelőeszköz-, gép- és flottafinanszírozás ért el. A várakozásokon felül teljesítő piac eredményeinek hátterében a változó fogyasztói szokások és a válság óta újjáéledő gazdaság áll.

Kilőtt a lízingpiac - A hazai növekedés kétszerese az európainak

Az integrált KKV tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem piaci kitekintése szerint az elmúlt öt év legjobb eredményével zárta az első negyedévet a magyarországi lízingpiac. A finanszírozott összeg 127,5 milliárd forintot tett ki, ami a tervezett 5 százalékos növekedéssel szemben 23 százalékos emelkedést jelent. A növekedés valamennyi szektorban érezhető, kiugró bővülést a termelőeszköz-, a gép- és a flottafinanszírozás produkált. Utóbbiban éves összevetésben 34 százalékkal, 18,3 milliárd forintra emelkedett, ami meghaladja a teljes autópiac bővülésének arányát is.

 

A személyautóknál a tavalyi átlagos 24 százalékról 27,5 százalékra nőtt a finanszírozási arány, a magánszemélyeknél pedig 29 százalékról 31 százalékra. A mezőgazdasági gépeknél ugyancsak számottevően, 34 százalékkal 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg, a termelőeszközöknél pedig 36 százalékkal közel 15 milliárd forintra nőtt.

 

Egyre népszerűbb a lízing az európai piacon is

 

Az elmúlt 25 évben óriási növekedést tapasztalhattunk a világ autóiparában. Idén csak az európai lízingpiacon összesen 312 milliárd euróra nőtt a finanszírozott összeg, ami több mint 11 százalékos növekedést jelent az európai lízingcégeket tömörítő Leaseurope elemzése szerint. Ennek az értéknek a túlnyomó többségét, vagyis több mint 95 százalékát a jármű- és eszközfinanszírozási szegmens adta. Az ingatlanlízing részesedése 5 százalék alatt maradt, a jármű-finanszírozásban az új kihelyezések 13 százalékkal, az eszközfinanszírozásban pedig 8,5 százalékkal nőttek az európai piacon. Az európai lízingcégek kedvező gazdasági környezetre számítanak, ami további növekedéssel kecsegtet. A piac bővülését a beruházási kedv növekedésétől is várják, a tavalyi 3,3 százalékos emelkedés után, idén 3,4 százalékos növekedést jósolnak az eurózónában található eszközberuházásokban.


magyar lízingpiac lépést tart az európai lízingcégekkel, tavaly 9 százalékkal növelték a finanszírozott összeget, ami alig marad el a 11 százalékot meghaladó növekedésről szóló európai mutatótól. A növekedés motorja azonban nemcsak a szabadon elkölthető jövedelmek növekedése volt, hanem az operatív lízing is. Tartósbérlet esetén ugyanis nem kell jelentős tőkét lekötni, az autó vagy más eszközök árán kívül a fenntartási költségek jelentős része is a bérleti díjba kombinálható, ez pedig a hitelnél jóval kedvezőbb konstrukciót jelent a vásárlóknak.

 

Az új generáció már inkább bérel

 

A vásárlók fogyasztási szokásainak változásai annak a kulturális szemléletváltásnak lehetnek a részei, mely már a tengerentúlon is megfigyelhető. Amíg a 60-as, 70-es és 80-as években még a megtakarítások felhalmozása vagy ingatlanok vásárlása volt a prioritás, addig ma már a fiatalabb generációk inkább megosztják vagy bérlik a lakásokat és más eszközöket. A munkahelyi mobilitás erősödése miatt a fiatalok nehezebben eresztenek gyökeret egy adott helyen, és használati tárgyaikhoz sem ragaszkodnak már annyira. Egy-egy újabb mobiltelefon modell megjelenése után például sokkal hamarabb lecserélik telefonjukat, mint korábban.

 

„A tartósbérlet kiválóan megfelel a korszellemnek, mivel rugalmas lehetőség, a bérlés miatt fennmaradó forrásokat új munkaerő felvételére, marketing költségekre vagy más fejlesztésekre lehet fordítani,” - mondja Székely Balázs, az integrált KKV tartós bérleti piac vezető szereplője, a Rentasystem ügyvezető igazgatója. Manapság egyre több cég dönt eszközök vagy gépjárművek tartós bérlete mellett, mivel így alacsonyabb befektetés mellett magasabb árbevétel növekedést tudnak elérni, és fő üzleti tevékenységükre fókuszálhatják erőforrásaikat. Az autó szektor mellett mára látványosan nő az ipari és mezőgazdasági gépek, energetikai berendezések, illetve az orvostechnológiai és IT eszközök bérleti konstrukcióban történő beszerzése is. A gyorsan avuló eszközök pótlása, valamint a folyamatosan megjelenő újabb innovációk ugyanis arra ösztönzik a cégeket, hogy valósítsák meg, háttérbe szorított IT- és gép beruházásaikat, majd gyakrabban frissítsék gépparkjukat.

 

A lízingpiac további növekedése várható Európában és Magyarországon is

 

Egy friss felmérés szerint az európai lízingpiac meghatározó szereplőinek többsége fejlődött a tavalyi év során, és a kockázati költségek is 2016 végére rekordmélységbe süllyedtek. A válság évei után egyre nagyobb az igény a lízingre. A lízingelés mellett az autóvásárlás is szárnyal, tavaly például a magyarok 14 százaléka vásárolt autót, ami az azt megelőző év értékének kétszerese volt. Csak januárban 8575 új személygépkocsi és kishaszonjármű kelt el, ami 10 százalékos növekedést jelent a korábbi évekhez viszonyítva. A Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít a legtöbb lízingpiaci szegmensben is, mivel idén várhatóan tempósabban növekszik a gazdaság, a beruházási kedv is javul, és a kamatszint is tartósan alacsony marad.

Forrás: Magyar Lízingszövetség


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás: