Piaci körkép: Brit választások, pangó Görögország, figyelmeztető jelek az ETF piacról, EKB-politika



Piaci körkép: Brit választások, pangó Görögország, figyelmeztető jelek az ETF piacról, EKB-politika

Az Egyesült Királyság a választások után 

 

Nincs kormányzó többség, a brit uniós kilépéssel kapcsolatos tárgyalásokat valószínűleg elhalasztják, és egyre fokozódik a bizonytalanság az üzleti szféra (elsősorban a bankok) számára. A most lezajlott választás valószínűleg meggyorsítja a vezető bankcsoportok távozását Londonból.

 

A legfrissebb hírek szerint a jelentősebb amerikai bankok Frankfurtot tekintik Európa jövőbeli pénzügyi központjának. Ez logikusnak tűnik, tekintve a Németország által biztosított kiszámítható környezetet, valamint azt a tényt, hogy itt székel az Európai Központi Bank is.

 

Az Egyesült Királyság a varrás mentén reped – Skócia szeretne az Európai Unióban maradni, Anglia pedig pont fele-fele arányban van a maradás mellett és ellen. A fiatal és az idősebb korosztály véleménye szöges ellentétben áll egymással, de nem tudnak megegyezni a kulturális és politikai kérdésekben a városlakók és a vidéki polgárok sem. Negatívan tekintünk az angol részvényekre – ez a véleményünk nem fog egyhamar megváltozni.

 

Görögország egyhamar támad fel hamvaiból

 

Görögország nincs jó állapotban – a válság kirobbanása óta eddig félmillió, 29 év alatti iskolázott fiatal hagyta el az országot. Az infrastrukturális beruházások nagyságrendje elképesztő. Az ország számára az egyetlen kiút a gazdaság szerkezetének átalakítása, illetve a jogrendszer és a munkaerőpiac megreformálása – és még ha ezek meg is történnek, akkor is jó két évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy Görögország ismét felzárkózhasson.

 

Dánia 1979-ben a csőd szélére került, azonban egy sor, 1979 és 1993 között végrehajtott kőkemény gazdasági reformmal az ország fordított a helyzetén. A folyamat rendkívül fájdalmas volt. Hasonló sors vár Görögországra is – jó esetben.

 

Buborék az ETF piacon?

 

Több elemzés is arról szól mostanában, hogy egyre nagyobb buborék nő az ETF piacon, ami abból adódhat, hogy rendkívül nagy összegek áramlanak az indexált termékekbe anélkül, hogy igazi értékelési célok (célárfolyamok) állnának a tőkemozgások mögött. 

 

Érdekes helyzet alakult ki például Kanadában, mert az aranykitermelő társaságok ETF piaca túlnőtt a keretein, és olyan helyzet alakult ki, hogy az ETF kibocsátók birtokolják a kisebb aranykitermelők közel 20 százalékát – ami szinte biztosan nem szerepelt a terveik között. 

 

A nagy kérdés az, hogy milyen mértékű aktív befektetési hányadra lenne szükség ahhoz, hogy a piacok hatékonyan működjenek. Úgy vélem, hogy erre a kérdésre senki sem tud pontos választ adni, de érzésem szerint új egyensúlyi pont felé tartunk az aktív és a passzív befektetések frontján – ezen az úton viszont kiváló lehetőségek adódhatnak majd, mivel az indexálás és az ETF-ek jellemző működési mechanikája miatt árazási anomáliák jelentkezhetnek a piacokon.

 

EKB: van még tere a mennyiségi lazításnak

 

Az EKB jól döntött, amikor az inflációs előrejelzéseit lefelé módosította, és az irányadó kamatlábakat alacsony szinten tartotta (beleértve a mennyiségi lazítás lejárati idejének kitolását is). A munkaerőpiac katasztrofális helyzete még mindig példa nélküli az euró övezetben, így Németországban is – körülbelül egy évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy a munkaerőpiac ismét erős és egészséges legyen, az európai kormányoknak pedig mindvégig a reformok és a gazdaságélénkítő intézkedések sorát kell meghozniuk.

 

A GDP arányos deficit mértéke az euró övezetben jelenleg 1,8 százalék, szemben az Amerikai Egyesült Államokban tapasztalt 3 százalékkal, így még bőven van hely a fiskális bővülésnek és a növekedést stimuláló befektetéseknek.

 
Peter Garnry, Saxo Bank


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: