Hírek > Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz >

Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz

2017.06.18 15:00
Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz, a szocialisták azt szeretnék, ha minél több fiatal kerülne be a felsőoktatásba - mondta az ellenzéki párt választmányi elnöke szombaton az MTI-nek.
Az MSZP stadionok helyett az egyetemekben hisz

Hiller István a választmány ülése után - amelyen a felsőoktatással és az akadémiai szabadság kérdéseivel foglalkoztak - azt mondta, szemben a Fidesszel, a szocialisták úgy gondolják, Magyarországon diplomát szerezni érdemes, ez előnyös az államnak és az állampolgárnak is.
   
A Botka-kormány első száz napjának egyik első intézkedése lesz a "lex CEU" eltörlése - rögzítette.
   
Az Országgyűlés alelnöke úgy vélekedett, hogy magyar felsőoktatás a felemelkedés lehetősége előtt áll. Hozzátette: a felsőoktatás színvonala az elmúlt durván fél évtizedben egyértelműen süllyedt, ezért az MSZP olyan programmal akar előállni, amely ezt a süllyedést megállítja, aztán pedig a színvonal-emelkedést hoz.
   
Hiller István azt mondta, a felsőoktatási intézmények vezetői ismételten a rektorok lesznek. Az MSZP helyreállítja az egyetemi autonómiát és a megcsorbított egyetemi szabadságot is - tette hozzá.
   
Az állam feladata más lesz, mint jelenleg, amikor az egyetemeket a kancelláron keresztül kézi vezérléssel irányítja a kormány - mondta.
   
Közölte, az államnak az a feladata, hogy megszabja a kereteket és biztosítsa a finanszírozást, az egyetemek belső életét, az akadémiai munkát tilos kormányirányítás alá vonni.
   
Hiller István kitért arra, hogy az országos választmány ülésén hat magyar egyetem professzora is részt vett, ők ismertették ezt a  programot. A program nem az MSZP belső köreiben készült, hanem volt rektorok, oktatásfinanszírozással foglalkozó szakemberek, nemzetközi joggal foglalkozó professzorok készítették - jelezte.
   
Elmondta azt is, hogy az MSZP választási programja év végére készül el.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák