Hírek > Elindult a tőzsdei kereskedés a Waberer's részvényeivel >

Elindult a tőzsdei kereskedés a Waberer's részvényeivel

2017.07.06 11:00
Elindult a kereskedés a Waberer's International Nyrt. részvényeivel csütörtökön a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT), részvényenként 5100 forintos induló áron, ami megegyezik a nemrég zárult részvényértékesítésen kialakult árfolyammal.
Elindult a tőzsdei kereskedés a Waberer's részvényeivel

Az ünnepélyes kereskedésindító csengetést követően Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég sikeres részvénykibocsátási tranzakcióját követően a részvényekkel a prémium kategóriában kereskednek. A tranzakció teljes értéke meghaladta a 24 milliárd forintot, a társaság 3 millió új részvény kibocsátásával 15,5 milliárd forint friss tőkét vont be, amelynek egy részét a lengyel Link fuvarozócég felvásárlására fogják használni. A tranzakció során 860 ezer részvényt jegyeztek a lakossági befektetők, 4,4 milliárd forint értékben.
   
Kiemelte, hogy a bevezetés mérföldkő a BÉT életében, ilyen méretű tranzakcióra utoljára csaknem két évtizede volt példa: 1999-ben az Antenna Hungária tőzsdei bevezetéséhez kapcsolódó tranzakció volt hasonló nagyságrendű. Ennél nagyobb piaci értékkel rendelkező vállalat 1997-ben jelent meg utoljára a BÉT-en, a Matáv.
   
A BÉT elnök-vezérigazgatója rámutatott arra, hogy a magyarországi befektetési környezet kedvező, a tőzsde teljesítménye 2015 elejéhez képest több mint megduplázódott, a BUX 114 százalékos növekedést mutat. Ez egyrészt a magyar gazdaság teljesítményére, másrészt a tőzsdén jegyzett vállalatok teljesítményére vezethető vissza. Csak júniusban hatszor döntött rekordot a BUX. A forgalom az első félévben 20 százalékkal emelkedett a tavalyi év átlagához képest - jelezte.
   
Végh Richárd a Waberer`sről elmondta: a fuvarozással foglalkozó cégcsoport Magyarország 50 legnagyobb vállalata közé tartozik az árbevétele alapján, piacvezető Európában a szegmensében, és közel hétezer dolgozót foglalkoztat.
   
A cég teljes piaci értéke a bevezetési áron kalkulálva meghaladja a 90 milliárd forintot, ezzel a 6. legnagyobb piaci kapitalizációjú társaság lesz a BÉT-en, és az ősszel várható BUX-felülvizsgálat során várhatóan az 5. legnagyobb súlyú papír lesz az indexben.
   
Az elnök-vezérigazgató a Waberer's tőzsdei bevezetését előremutatónak nevezte a tőzsde jövőbeni fejlesztésére nézve is.  A tapasztalatok szerint a lakossági érdeklődés az év első négy hónapjában jelentősen nőtt a részvénybefektetések iránt, április végére 390 milliárd forint értékben birtokoltak a háztartások BÉT-re bevezetett részvényeket, ami 15 százalékos növekedés a tavalyi év végéhez képest - mondta. A BÉT 2020-ig elfogadott stratégiája szerint növelni szeretnék a részvénykibocsátások számát, a mostani komoly eredmény ebben - jegyezte meg.
   
Lajkó Ferenc, a Waberer's Nyrt. vezérigazgatója elmondta: a cégnek sikerült likviditást szerezni, és a tőkepiacon megjelenni, ami a vállalatcsoport gyorsabb növekedését teszi lehetővé, és a lengyel Link fuvarozócég akvizícióját.
   
Kifejtette: az elsődleges tőkebevonás 50 millió euró, vagyis amit a Link felvásárlására terveztek, az 100 százalékban megvalósult. Hozzátett, hogy további akvizíciókat is terveznek. Sikernek nevezte, hogy a hazai és nemzetközi intézményi befektetők mellett a magyar kisbefektetők is jelentős részarányt képviseltek a jegyzés során.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák