Fidelity: Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Ahogy közeledik a nyár dereka és a szokásos piaci uborkaszezon, az emberen úrrá lesz a déjà vu érzés. Sok befektető még élénken emlékszik a 2013-as lassítási pánikra, vagyis a taper tantrumra, ezért óhatatlanul arra gondolhatunk, hogy most is valami hasonló zajlik körülöttünk.

Fidelity: Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Az elmúlt két hétben a világ jegybankjaitól érkező jelzések a monetáris támogatás megszüntetése felé lendítették ki azt a bizonyos ingát. Európában az EKB annyira biztos a gazdasági bővülésben, hogy szeptemberben valószínűleg a lazítási intézkedések visszafogására utaló bejelentést fog tenni. Az Egyesült Királyságban az MPC, vagyis a Bank of England monetáris politikai bizottságának unalomig ismételt véleménye alapján a Brexitet övező bizonytalanság ellenére idén nagyobb esélye van a kamatemelésnek. Ezzel egy időben az USÁ-ban lassan megkezdik helyreállítani a mérleg egyensúlyát. 

 

A piac reakciója éles és gyors volt. A globális államkötvény-hozamok feljebb ugrottak, amiben a német Bundok jártak az élen: 10-éves hozamuk több mint megduplázódott. Talán még ennél is fenyegetőbb fejlemény, hogy a hozamnövekedést a részvények árfolyamának csökkenése és a hitelszpredek tágulása kíséri.

 

Valahányszor a hírek az államkötvények hozamának látványos emelkedéséről számolnak be, felmerülnek a szokásos kérdések: Vajon ez lenne az a bizonyos pont, amelytől kezdve az alacsony kötvénypiaci ráták már nem „normálisak”? Vajon most jött el a „nagy kötvény-bikapiac vége”? Tényleg kipukkadt a kötvénylufi? De a világ minden táján dolgozó befektetési guruk vészkiáltásai ellenére a Fidelity véleménye az, hogy mindez nem más, mint vihar egy pohár vízben.

 

A kérdés ma nem az, hogy meddig emelkednek az államkötvények, hanem hogy mennyit viselnek el a jegybankok. A jegybankároknak a „kettős megszorítástól” kell legjobban tartaniuk, amikor az államkötvény-hozamok és jegybanki ráták emelkedése egybeesik a kockázatos eszközök árfolyamának csökkenésével. Márpedig a közelmúltban lezajlott kereskedési időszakok során éppen erre utaló jeleket tapasztalhattunk.


Emelkedő hozamok, csökkenő részvényárfolyamok




Forrás: Fidelity International, Bloomberg. 2017. július 7-i adatok
Sötétkék: Tízéves német Bundok hozama (jobb oldali függőleges tengely)

A monetáris politikának egy tökéletes világban zajló normalizálása során a monetáris ösztönzők megszüntetésére a gazdaság erősödése és mérsékelt infláció közepette kerül sor. Ez kedvező körülményeket jelent a vállalatok és a kockázatos eszközök számára. Azonban amikor a hozamok emelkedése elkezdi aláásni a részvények és hitelek teljesítményét, a jegybankárokon gyorsan úrrá lesz az idegesség. A problémát csak súlyosbítja, hogy a gazdaságok tőkeáttétele minden korábbi mértéket felülmúl, ezért a magasabb alapkamatok nagyobbat „szólnak”. Ha a jelenlegi piaci trendek tovább gyorsulnak, a jegybankok gyorsan visszavonulót fognak fújni.


A jegybankok hangulatváltozása több szempontból is nem más, mint a piacnak az elmúlt hat hónapban tapasztalt erejére adott megkésett reakció. A S&P500 index rekordmagasságban, a hitelszpredek pedig a ciklus legszűkebb értéke körül járnak, míg az alacsony államkötvény-hozamok nagyot lendítettek a pénzügyi kondíciókon. Az alapkamatok közelmúltban tapasztalt emelkedése részben az így létrejött feszültséget oldja. És míg a rövid távú lendületből a közeljövőben potenciálisan magasabb államkötvény-hozamokra lehet számítani, a globális ráták hosszabb távú kilátásait valószínűleg mégis az öregedő népesség, a rendkívül magas adósságállomány és a növekvő egyenlőtlenségek tartós hatása fogja meghatározni.

 

Ezek az erők együttesen a trendnövekedés ellen hatnak, lefelé nyomják az inflációt, és felfelé hajtják a kötvényjellegű eszközök iránt globálisan megnyilvánuló tartós keresletet. Mindez a szokásos ciklusvégi kockázatokkal együtt azt jelenti, hogy a portfóliók durációját továbbra is fenn kell tartani, mivel ez segít ellensúlyozni a hitelkockázatot, és védelmet jelent a jövőbeli gazdasági gyengüléssel szemben. És szerencsére még akkor is ott lesznek az éberen őrködő jegybankok” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: