Hírek > Lassan emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban >

Lassan emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban

2017.07.17 17:00
Lassuló ütemben emelkedtek az éves összevetésű fogyasztói árak az euróövezetben és az Európai Unióban júniusban.
Lassan emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben és az EU-ban

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által hétfőn közölt adatok szerint a 19 országot tömörítő eurózónában, az elemzői várakozásokkal összhangban, 1,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly júniushoz képes. Májusban 1,4 százalék volt az éves szintű áremelkedés, míg egy évvel korábban 0,1 százalékos fogyasztói árnövekedést mértek.
    

A júniusi adat hathavi mélypontot jelent, utoljára tavaly decemberben mértek alacsonyabb éves fogyasztói áremelkedést az euróövezetben: 2016 decemberében 1,1 százalékos volt a ráta.
   
A 28 tagú unióban 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júniusban éves összevetésben. Májusban 1,6 százalékos, tavaly júniusban pedig 0,1 százalékos fogyasztói árnövekedést mértek.
   
Júniusban az előző hónaphoz képest stagnáltak a fogyasztói árak mind az euróövezetben, mind az EU-ban.
    

A gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,1 százalék volt, havi szinten pedig 0,2 százalékos maginfláció volt az euróövezetben.
   
Az energiaárakat nem számolva, éves összevetésben 1,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energia 1,9 százalékkal drágult. A szolgáltatások ára 1,6 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékeké pedig 1,6 százalékkal növekedett.
   
Az év hatodik hónapjában a legalacsonyabb éves inflációs rátát Írországban (-0,6 százalék), Dániában (0,4 százalék), valamint Romániában (0,7 százalék) mérték, míg a legnagyobb értéket Litvániában (3,5 százalék), Észtországban és Lettországban (egyaránt 3,1 százalék) és az Egyesült Királyságban (2,9 százalék - májusi adat) jegyezték fel.
   
A legnagyobb gazdaságok közül Németországban 1,5 százalékkal, Olaszországban 1,2 százalékkal, Franciaországban 0,8 százalékkal, Spanyolországban 1,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak júniusban.
   
Az Eurostat Magyarországon éves összehasonlításban 2,0 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,1 százalékos áremelkedést jelzett júniusra.
   
A fogyasztói áremelkedés ütemének lassulása nem kedvező hír az Európai Központi Banknak (EKB), amely igyekszik felpörgetni az inflációt. Az éves euróövezeti infláció júniusi üteme elmarad az EKB 2 százalékos célszámától, és a maginfláció is messze alatta van.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák