Hírek > Tapasztalatcsere a vidékfejlesztésről >

Tapasztalatcsere a vidékfejlesztésről

2017.07.25 13:00
Megérkezett Magyarországra az a magas rangú, bosznia-hercegovinai küldöttség, akik a magyar kormány által finanszírozott FAO projekt megvalósításában vesznek részt. Az itt töltött három nap során számtalan helyi és országos, a vidék fejlődéséhez hozzájáruló gyakorlattal ismerkedhetnek meg.
Tapasztalatcsere a vidékfejlesztésről

A résztvevők között van Dusan Neskovic Bosznia-Hercegovina külkereskedelemért és gazdasági kapcsolatokért felelős miniszter-helyettese, Nijaz Brkovic vidékfejlesztésért felelős miniszter-helyettes, továbbá a Livno-központú 10-es Kanton földművelésügyi minisztere, Ivica Brešić, és önkormányzati képviselői, akik a projekt munkacsoportjának is tagjai.


Az alig egy éve kezdődött FAO vidékfejlesztési projekt (Support to the preparation for community-led local development planning and implementation of a pilot project in the Livno area) megvalósítása a tervek szerint halad. A végcél, melyet 2018 végére terveznek elérni, hogy szakértői segítséggel, de az ott lakókkal közösen dolgozzanak ki több stratégiai dokumentumot: Bosznia-Hercegovina 10-es Kantonjának vidékfejlesztési stratégiáját és turisztikai megvalósíthatósági tanulmányát, továbbá Livno és Bosansko Grahovo települések vidékfejlesztési terveit.


A háttérben tehát már folyik ezek előkészítése, miközben az érintett szakterületek képviselői az észak-alföldi településen, Tiszaigaron, illetve később Budapesten láthatnak néhány gyakorlati példát hazai kezdeményezésekről.


A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaigar egy alapvetően mezőgazdasági profilú település, ellentétben Livnoval. Mégis, tanulságos számukra megismerni egy vidéki térség felzárkózásának folyamatát és módszereit. 


Ezért bemutatásra kerülnek a helyi önkormányzat eredményes közfoglalkoztatási és közétkeztetési programjai és európai uniós társfinanszírozásban megvalósult projektjei. A résztvevők láthatnak példát a vidékfejlesztési politika helyi szintű megvalósítására, előadást hallhatnak a Tisza-menti LEADER Közhasznú Egyesület helyi akciócsoportjának tevékenységeiről, a helyi fejlesztési stratégia kidolgozásának folyamatáról, illetve számos sikeresen megvalósított helyi projektről. Még egy környékbeli, a tiszaigari önkormányzat által üzemeltetett mézüzembe is ellátogatnak.


Budapesten, a Földművelésügyi Minisztériumban töltött napjuk során azt is láthatják, milyen országos programokra épülnek ezek a helyi kezdeményezések. Különösen érdekes számukra az előadás az eredetvédelmi rendszerről és a Magyar Sajtút hálózatról, melyek hozzájárulhatnak a vidéki turizmus fellendítéséhez.

Ősszel pedig folytatódnak az egyeztetések a helyi és kantonális stratégiai dokumentumokról.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák