Hírek > Donald Trump veje szerint nincs megoldás a palesztin-izraeli konfliktusra >

Donald Trump veje szerint nincs megoldás a palesztin-izraeli konfliktusra

2017.08.03 18:30
Donald Trump amerikai elnök veje és tanácsadója, Jared Kushner szerint "talán nincs megoldás a palesztin-izraeli békére" - derül ki a Wired magazin jelentéséből.

Donald Trump vejét és tanácsadóját, Jared Kushnert bízta meg a palesztin-izraeli béke érdekében történő egyeztetésekkel, de mint az egyik, nem a nyilvánosságnak szánt, de napvilágra került beszédéből kiderült, Kushner maga sem bízik a megbékélés esélyében.
   
Kushner hétfőn a Fehér Házban dolgozó kongresszusi gyakornokokkal találkozott, és válaszolt kérdéseikre. A rövid beszélgetés szövegét valaki rögzítette és eljuttatta a Wired magazin internetes kiadásához.
   
"Tehát mit is ajánlhatunk, ami egyedi? Nem is tudom" - válaszolta az egyik gyakornok kérdésére, aki azt firtatta, vajon az Egyesült Államok milyen érvekkel próbálja meggyőzni az érdekelt feleket a megbékélés fontosságáról. Kushner aztán kifejtette, hogy csöndben és nyugodtan munkálkodik, mindkét féllel együttműködve, hogy lássa, van-e egyáltalán megoldás a konfliktusra. "Talán nincs megoldás, csakhogy az a probléma, az elnök megkért bennünket, hogy foglalkozzunk ezzel" - szögezte le.
   
Kushner többször járt Izraelben és a palesztin területeken, a legutóbb júniusban, Jason Greenblatt elnöki főtárgyaló társaságában.
   
A gyakornokokkal tartott megbeszélésén fontosnak tartotta elmondani, hogy a közel-keleti béke ügye csak "a sok közül az egyik", amelyre az elnök felkérte őt. Kritikusan szólt izraeli és palesztin vezető politikusokról, akik szerinte túlságosan is sokat foglalkoznak a történelemmel, és képtelenek arra, hogy ne reagáljanak a kisebb provokációkra. "Tudjátok, mindenkinek van valami mondandója, arról, hogy meg kell érteni, a másik fél mit csinált, és meg kell érteni, hogy ezt vagy azt miért csinálták. De elvezet ez a békéhez? Ne is foglalkozzunk ezzel. Nem akarunk történelemleckéket. Elég könyvet elolvastunk" - fogalmazott Kushner. Hozzátette, hogy szerinte "vannak, akik nem is akarnak békét, mások pedig néha a káoszból húznak hasznot". Az ő célja - mondta - a bizalomépítés.  
   
A továbbiakban kifejtette, hogy az elmúlt 40-50 évben "nem sokat értek el", nem említve az Egyiptommal és Jordániával kötött béke-megállapodásokat, a palesztinok és izraeliek közötti oslói egyezményt, vagy Izrael kivonulását Gázából. Elmondta a fiataloknak azt is, hogy képezi magát, tanulmányozza a konfliktus "történelmi összefüggéseit", mégpedig úgy, hogy sokat beszélget veterán katonákkal és olvasgatja a korábbi különmegbízottak anyagait. Eddig azt tanulta meg, hogy "a változók nem sokat változtak". Ezt a mondatát nem értelmezte.      

Jared Kushner ugyanakkor dicsérte a Trump-kormányzatot, amiért közvetített egy palesztin-izraeli megállapodásban, amelynek révén a palesztinok 32 millió köbméterrel több friss vízhez juthatnak, és sikernek mutatta be a Templom-hegyen, a Mecsetek terén kitört konfliktus megoldását is. A Templom-hegyen - amely szent helye mind a muszlimoknak, mind a zsidóknak - három arab lelőtt két izraeli rendőrt, emiatt Izrael fémdetektorokat és kamerákat szereltetett fel, később ezt a palesztinok tüntetéseinek engedve leszerelte.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák