Hírek > 2002 óta 82 emberre szabták ki a legsúlyosabb börtönbüntetést Szerbiában >

2002 óta 82 emberre szabták ki a legsúlyosabb börtönbüntetést Szerbiában

2017.08.09 16:00
Szerbiában 2002-ben törölték el a halálbüntetést, azóta 82 embert ítéltek 40 évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre, ez a kiszabható legsúlyosabb ítélet a nyugat-balkáni országban - adta hírül szerda reggeli híradójában a szerbiai közszolgálati televízió.
2002 óta 82 emberre szabták ki a legsúlyosabb börtönbüntetést Szerbiában

A 82 elítélt között nincsen nő - közölte a büntetés-végrehajtási igazgatóság.
    

A halálbüntetés 1804 és 2002 között szerepelt a kiszabható ítéletek között a szerb büntető törvénykönyvben, ám az utolsó ítéletet, amely golyó általi halál volt, 1992. február 14-én hajtották végre. Utoljára 2001-ben született halálbüntetésre vonatkozó ítélet, ezt azonban később 40 évnyi letöltendő börtönbüntetésre módosították.
   
A 40 évre ítéltek között bérgyilkosok, gyilkosok és erőszaktevők vannak, akik a legszigorúbban őrzött szerbiai fegyházakban, Pozarevacon, Belgrádban és Nisben töltik büntetésüket.
    

A büntetésük kétharmadának letelte után, azaz 26 év és 8 hónap börtönbüntetést követően az elítélteknek joguk van kérelmezni a feltételes szabad lábra helyezést, ám mivel a büntető törvénykönyv változásai még csak 15 éve léptek életbe, egyelőre nem lehet tudni, hogyan járna el a bíróság a szabadon bocsátási kérelmek ügyében.
   
A szerb igazságügyi miniszter egyébként a közelmúltban közölte, hogy túlterheltek az ország börtönei, körülbelül ezerrel többen vannak a büntetés-végrehajtási intézményekben, mint amennyi azok befogadóképessége. Hamarosan azonban új, ötszáz férőhelyes intézmény nyílik a Belgrád melletti Pancsován, ami megoldhatja a helygondokat.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


És erről mit gondolsz?
A szerkesztőség ezúton kijelenti, hogy a hozzászólások tartalmáért semmilyen felelősséget nem vállal. A hozzászólások mindenkor a szerzőik véleményét tükrözik, amikkel a honlap szerkesztősége nem feltétlenül ért egyet. A hozzászólások tartalmáért azok írója felel. A szerkesztőség fenntartja magának a mindenkori jogot arra, hogy saját megítélése szerint, részben vagy egészben töröljön, illetve ne töröljön hozzászólásokat vagy regisztrált felhasználókat. A szerkesztőség ezen döntéseit nem köteles indokolni.

Legfrissebb fórum témák