Társasházi Pályázat: biztonságra vágynak a leginkább a lakóközösségek

Összesen 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a nyertes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek az OTP Bank Társasházi Pályázatának zsűrije. Az immár kilencedik alkalommal kiírt pályázaton a hagyományoknak megfelelően 10 lakóközösség beruházási tervéhez adott vissza nem térítendő támogatást az OTP Bank, ami összesen több mint 1600 lakó életminőségét javíthatja a jövőben. A beérkezett pályázatok alapján idén is a biztonsági kérdések bizonyultak a legfontosabbnak a lakóközösségek számára, azonban a költségkímélő, illetve közösségépítő beruházásokra is nagy igény mutatkozott – emelik ki az OTP Bank szakértői.

Társasházi Pályázat: biztonságra vágynak a leginkább a lakóközösségek

A mai díjátadón immár kilencedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítési terveit, közösségi élet javítását támogató OTP Társasházi Pályázat. A pénzintézet által februárban kiírt felhívásra összesen 715 pályázat érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri kategóriánként 3-3 jelentkezőt részesített vissza nem térítendő támogatásban, összesen 9 millió forint értékben. Emellett idén is volt különdíj, amelyet a Házfórum Facebook-oldalán megrendezett szavazáson a legtöbb like-ot gyűjtő pályázat nyert el, a díjjal járó további 1 millió forinttal együtt. A támogatásban nem részesülő pályázóknak sincs oka csalódásra: az első 500, érvényes pályázatot benyújtó lakóközösség ugyanis egy éves Társasházi Háztartás szaklap előfizetést kapott.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a biztonság kérdése volt a legfontosabb a pályázók számára, amely mellett számos energetikai vagy épp közösségépítő felújítási terv is beérkezett.

„A pályázatok 40 százaléka az Ezermester kategóriában érkezett be. Ezek közül is számos beruházásnak a liftek vagy a lépcsőházak felújítása volt a célja. Emellett az is kitűnik a projektek leírásából, milyen komoly szolidaritás él a lakóközösségekben. Hiszen rengeteg anyagban olvastunk arról, hogy a tervezett felújítások milyen mértékben segítenének a gyermekes családok vagy épp az idősek mindennapjaiban, ami rendkívül pozitív üzenete a pályázatnak” – emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A Biztonság kategóriában legtöbben modern, kóddal, illetve kulcs helyett úgynevezett proxy-val működő digitális kaputelefont szeretnének felszereltetni, de idén is komoly volt az igény a kamerarendszerek telepítésére. Emellett a lépcsőházi lépcsők balesetmentesítését, a liftek karbantartását, valamint a bejárati ajtók cseréjét kívánták a legtöbben megvalósítani az elnyerhető támogatásból. De több olyan pályázat is érkezett, amelyek az elavult vagy hiányzó villámvédelmi rendszer problémáját akarták megoldani.

Az Ezermester kategóriában ezúttal is a költségmegtakarítást eredményező felújítások voltak a legnépszerűbbek. Ezek között azonban a szigetelés helyett a közös területek megfelelő megvilágítását elősegítő LED-rendszerekre pályáztak a legtöbben. Továbbá számos lakóközösség tervezi az épület homlokzati felújítását, a lépcsőházak szebbé tételét, az elektromos hálózatok időszerű felülvizsgálatát.

A Közösségépítés témájában pedig a kertesítés, a társasház környezetének zöldítése, az udvari szabadidős berendezések beszerzése voltak a legnépszerűbb projektcélok. A lakóközösségek egyre inkább törekednek a zöld, környezetbarát megoldásokra, illetve az egészséges életmód támogatására. Ezt hivatottak szolgálni az olyan beruházások, mint a szabadtéri kondiparkok, játszóterek és kerékpártárolók létesítése a közös tulajdonban lévő, társasházhoz tartozó területeken.

„Az OTP Bank továbbra is elkötelezett a társasházi és lakásszövetkezeti közösségek támogatása iránt, ezért igyekszünk támogatni évről évre a fentiekhez hasonló életszínvonalat javító tervek megvalósulását. A 2018-as lehet a jubileumi tízedik év, amikor elindítjuk a pályázatot, ezért már idén fontolóra vesszük azokat a lehetőségeket, hogy hogyan nyújthatunk még hathatósabb támogatást a lakóközösségeknek a pályázattal” – mondta Csonka Tibor.

Az energia megtakarítást eredményező korszerűsítési tervekkel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek az újonnan megnyílt OTP „MFB Pontok”-nál is forráshoz juthatnak.

A lakóközösségek, a következő hónapokban összesen 163 OTP bankfiókban kamatmentes hitelkonstrukciókat is igényelhetnek az MFB Pontokon - az Európai Unió által biztosított önálló hitelprogramok segítségével.

Az OTP Társasházi Pályázat 2017-es nyertesei:

Ezermester kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Óbuda XV. Sz. Lakásfenntartó Szövetkezet, Váradi utca 10-14., Budapest – lépcsőházi és alagsori nyílászárók cseréje

2. helyezett (1 000 000 Ft): Társasház Szerencs Gyár út 5,  – omlásveszélyes erkély, lodzsa, bejárati előtető felújítása

3. helyezett (500 000 Ft): Nagy Imre út 100-102. Társasház, Pécs – napelemes rendszer bővítése, fűtőszálas akadálymentesítés

Biztonság kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Társasház Harminckettesek tere 2., Budapest – akadálymentesített lépcsőházi lift

2. helyezett (1 000 000 Ft): Társasház Kazinczy tér 5., Tapolca – Bejárati ajtó cseréje, postaládák lecserélése, alkonykapcsoló telepítése, mozgásérzékelős lámpák kihelyezése

3. helyezett (500 000 Ft): Nádastó park 22. Lakásfenntartó Szövetkezet Nádastó park 22., Budapest – akadálymentesítés (rámpaépítés)

Közösségépítés kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft):  Budapest XVI. kerület Rezgőfű u. 1. Társasház – közösségi helyiségek felújítása, fejlesztése

2.helyezett (1 000 000 Ft): Széchenyi István Lakásfenntartó Szövetkezet, Karczag László utca 1. (Karczag László utca 5.), Szolnok – kerékpártároló kialakítása

3. helyezett (500 000 Ft): Társasház József Attila tér 7-8., Budapest – belső udvari játszótér felújítása

Közönségszavazás

A Közönségszavazás nyertese (1 000 000 Ft):Kecskemét Pákozdi csata u. 14-24. Társasház, Kecskemét – radiátorcsere


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Növelte árbevételét a L'Oréal

A francia L'Oréal SA csoport, a világ egyik legnagyobb kozmetikai gyártójának árbevétele 11,24 milliárd euró volt az idei első negyedévben, 8,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összehasonlítható alapon az árbevétel 9,4 százalékkal nőtt.
2024. 04. 20. 09:00
Megosztás:

Az ellenglobalizáció és Kína külpolitikája

Április 18-án, a Lónyay-Hatvany villában megtartott Counter-Globalization and China’s Foreign Policy című előadás meghívottja Yan Xuetong, a Tsinghua Egyetem világhírű politológia professzora és az egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének dékánja volt. Miután felvázolta álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látja Kína és az USA viszonyát, illetve a világ többi, kisebb gazdasági potenciállal rendelkező ország pozícióját, Dr. Eric Hendriks, a Danube Institute vendégkutatója és Dr. Eszterhai Viktor, a Lukács János Stratégiai és Politikai Intézet tudományos munkatársa intéztek hozzá kérdéseket.
2024. 04. 20. 08:00
Megosztás:

Bitcoin láz: a három legnépszerűbb altcoin, amit a kriptobálnák vásárolnak a felezés előtt

A Bitcoin felezési esemény körüli izgalom lázba hozta a befektetőket, az elemzők pedig jelentős növekedést jósolnak a kriptovaluták többségének. A kriptobálnák stratégiák szerint mozognak, ígéretes eszközöket halmozva fel. Jelenleg a KangaMoon (KANG), a Cardano (ADA) és az Ethereum (ETH) került a figyelmük középpontjába. Miközben az Ethereum és a Cardano már jól ismert nevek a top kriptovaluták között, a szakértők úgy vélik, hogy a KANG lehet a leginkább figyelemre méltó P2E érme a közelgő bikapiacban.
2024. 04. 20. 07:00
Megosztás:

Agrártámogatások: akár több évre is előfinanszírozást nyújt az MBH Bank

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.
2024. 04. 20. 06:00
Megosztás:

Héthavi csúcsra nőtt a spanyolországi fogyasztói bizalom

A spanyolországi fogyasztói bizalmi mutató héthavi csúcsra javult márciusban a spanyol Szociológiai Kutatóközpont (Centro de Investigaciones Sociológicas) pénteken közzétett adatai szerint.
2024. 04. 20. 05:00
Megosztás:

A jelenlegi munkaerőpiaci helyzet a bővülésre kész vállalatoknak kedvez

Továbbra is aktív munkavállalói jelenlét tapasztalható a hazai munkaerőpiacon. Az előző negyedévhez hasonlóan 2024 első három hónapja alatt közel 20%-kal több jelentkezés történt, mint egy évvel korábban. Nógrád és Bács-Kiskun vármegyék kivételével mindenhol nőtt a jelentkezések száma, legnagyobb arányban Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya vármegyékben – derül ki a Profession.hu legújabb negyedéves jelentéséből.
2024. 04. 20. 04:00
Megosztás:

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását

A jelentős aranytartalék erősíti az ország stabilitását a gazdaság, a pénzügyi rendszer megítélését - írta Veres István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója az MNB pénteken közzétett szakmai cikkében, felhívva a figyelmet arra is, hogy az MNB a régió és a világ egészében megjelenő keresletnövekedést megelőzve többszörözte meg aranytartalékát.
2024. 04. 20. 03:00
Megosztás:

Elindult az új agrártámogatási honlap

Új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el a 2023-2027 közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk - közölte az Agrárminisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 20. 02:00
Megosztás:

Itt a bruttósított nyugdíjrendszer! Amikor a nyugdíjasok is adót fizetnek a nyugdíjból

Mit jelent pontosan a bruttósított nyugdíjrendszer? Ki járna jól és ki rosszul a bruttósított nyugdíjrendszer bevezetésével? Dr. Farkas András nyugdíjszakértő - akit sokan mint NyugdíjGuru ismernek - magyarázta ezt el az ATV egy korábbi műsorában mindenki számára érthetően.
2024. 04. 20. 01:00
Megosztás:

A CHP kriptó token robbanhat - 1 millió dolláros versenysorozat indul

A GambleFi szektor szupersztárja bejelentette garantált, 1 millió dolláros versenysorozatát. De mit jelent mindez a CHP kriptó token árfolyama számára?
2024. 04. 20. 00:01
Megosztás:

Csúcsot döntött a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
2024. 04. 19. 23:00
Megosztás:

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

A Rába Járműipari Holding Nyrt. csütörtöki közgyűlése, az igazgatóság javaslatának megfelelően úgy határozott, hogy a járműgyártó vállalat idén sem fizet osztalékot - közölte a győri székhelyű cég a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 22:00
Megosztás:

Márciusban csökkentek a német termelői árak

Németországban a termelői árak 2,9 százalékkal csökkentek márciusban az egy évvel korábbiakhoz képest az előző havi 4,1 százalékos esést követően, ezzel már a kilencedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést - közölte a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken.
2024. 04. 19. 21:00
Megosztás:

Az Alteo rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 20:00
Megosztás:

Kecsegtető volt az évkezdése az ABB-nek

Növekvő árbevétellel és javuló működési eredménnyel zárta az első negyedévet a svájci ABB, az ipari digitális technológiák területén vezető globális vállalat - tájékoztatta a cég az MTI-t csütörtökön.
2024. 04. 19. 19:30
Megosztás:

Többségében veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.
2024. 04. 19. 19:00
Megosztás:

A rossz hangulat hatott a magyar tőzsdére is

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 629,35 pontos, 0,96 százalékos csökkenéssel 65 045,06 ponton zárt pénteken.
2024. 04. 19. 18:00
Megosztás:

Csökkent a Conference Board teljesítményindexe márciusban

Márciusban csökkent az amerikai Conference Board gazdaságkutató intézet összetett teljesítményindexe, miután februárban két éve először emelkedett.
2024. 04. 19. 17:30
Megosztás:

A CIG Pannónia közgyűlése rábólintott az osztalékfizetési javaslatra

A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. közgyűlése elfogadta az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát csütörtökön, ennek alapján részvényenként 33 forint osztalékot fizet a társaság a 2023-as év után - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 04. 19. 17:00
Megosztás:

Márciusban kevesebb használt lakás kelt el az Egyesült Államokban

Csökkent az Egyesült Államokban az eladott használt lakások száma márciusban.
2024. 04. 19. 16:30
Megosztás: