Mégis mekkora veszteség a Brexit?

Nagy-Britannia kilépése politikai és gazdasági veszteséget jelent az EU számára, és a feladat az ebből fakadó károk minimalizálása - mondta Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Mégis mekkora veszteség a Brexit?

A "Brexit és Brexit után. Az Európai Unió jövője" címmel az Európa Pontban rendezett kerekasztal-beszélgetésen az államtitkár hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és az EU közös érdeke az emberek, a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok és az uniós tagállamokban élő britek megnyugtatása. Kölcsönös érdekük továbbá a minél szorosabb együttműködés kialakítása a gazdaságban és a kereskedelemben, valamint a védelem- és biztonságpolitikában - mutatott rá.
    

Takács Szabolcs kifejtette: miközben fontos és a jövőt nagymértékben meghatározza, hogy a következő hónapokban milyen megállapodásra jutnak a Brexitet illetően, ezzel párhuzamosan zajlik egy vita arról, hogy milyen lesz az európai integráció jövője, milyen jogi, politikai keretek között folytatják a tagállamok. Ezt a kérdést nem lehet teljesen elválasztani a Brexittől, hiszen éppen a brit referendum volt "az utolsó csepp a pohárban", amely arra késztette az uniós tagállamok és intézmények vezetőit, hogy elindítsanak egy "önreflexiós folyamatot". Ez arról szól, mi az, ami "félrement", mit kell megváltoztatni és mit megőrizni - magyarázta.
   
E kérdések súlya és felelőssége olyan nagy terhet ró a kormányokra, ami indokolja, hogy minden vitát alapvetően az Európai Tanács iránymutatása alapján folytassanak le.
   
Az államtitkár kiemelte: a magyar kormány álláspontja szerint azokat az eredményeket mindenképpen meg kell őrizni, amelyek létrehozták az integrációt, amelyek évtizedeken át "a világ egyik sikersztorijává" tették az EU-t, és amelyek miatt a legtöbb tagállam a csatlakozás mellett döntött. Úgy látja, ilyen az egységes belső piac, és azt is rögzíteni kell, hogy a szabad mozgás, a schengeni rendszer működőképessége kompromisszumok nélkül fennmaradjon. Meg kell őrizni azokat a politikákat is, amelyek sikeressé tették az integrációt, ilyen a kohéziós politika és a bővítési politika - tette hozzá.
    

Takács Szabolcs közölte: a magyar kormány olyan Európát akar, amely a kihívásokra hatékonyan tud reagálni.
   
Iain Lindsay budapesti brit nagykövet kiemelte: Nagy-Britannia erősíteni akarja kétoldalú kapcsolatait az uniós tagállamokkal, így Magyarországgal is. A magyar és a brit kormány elkötelezett az együttműködés szorosabbra fűzése mellett - jelentette ki.
    

Az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája által szervezett eseményen a diplomata emlékeztetett: a brit kormány számos dokumentumot bocsátott ki a Brexittel kapcsolatos elképzeléseiről, így többek között arról, hogy miként képzeli el a kapcsolatok alakítását az EU-val. Úgy látja, mindkét fél elkötelezett az együttműködés mellett, egy olyan megállapodás érdekében, amely az EU polgárainak és a brit állampolgároknak is megfelel.
   
A nagykövet közölte: sok magyar is él Nagy Britanniában, ők nyilvánvalóan aggódnak, hogy mi történik, miután az ország elhagyja az uniót. Nagy-Britannia fontos céljának tekinti megnyugtatni az embereket - mondta. Hozzátette: emellett Nagy-Britannia biztosítja az uniós tagállamokat, hogy megfelel a pénzügyi kötelezettségeinek.
    

Iain Lindsay kiemelte: nem egy már létező modellt akarnak alkalmazni az unióval kialakítandó kapcsolatokhoz, hanem új modellt létrehozni, amely mindenkinek megfelel és minden félnek előnyös. Nagy-Britannia fontos partnere lesz az EU-nak, az ország elkötelezett az együttműködés mellett - közölte.
   
A tanácskozáson, amelyen a diplomáciai testület több tagja is részt vett, Schöpflin György fideszes európai parlamenti képviselő arról beszélt, hogy Nagy-Britanniában az elmúlt időben törékeny egyensúly alakult ki, amelyet a Brexitről szóló referendum felborított. A globalizáció jelentősen megváltoztatta a világot, a népszavazás is arra világított rá, hogy nagy egyenlőtlenségek jöttek létre, de ez nem csak Nagy-Britanniában, hanem minden országban így van - vélekedett.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: