Forradalom előtt áll a gyógyszerpiac

A regeneratív orvoslás új terápiás eljárásokkal rukkolhat elő a rákos megbetegedések, a genetikai rendellenességek vagy az autoimmun betegségek kezelésében. Az új terápiák piaca gyors növekedésnek indult, mely 2020 és 2025 között évente várhatóan 33 százalékkal bővül majd. Ennek ellenére a nagy gyógyszergyártó cégek feltűnően nem törődnek a változásokkal, mellyel azt kockáztatják, hogy a piac jelentős részétől eleshetnek. Többek között ezek a főbb megállapításai a Roland Berger legújabb, „Regeneratív orvoslás – A terápiás készítmények következő generációja felforgatja gyógyszerpiacot” című tanulmányának.

Forradalom előtt áll a gyógyszerpiac

A regeneratív orvosi eljárások a jövőben teljesen felforgatják az egészségügyi szektort. Az olyan innovatív kezelések, mint az őssejt-, vagy a génterápia képesek lehetnek teljes mértékben meggyógyítani a betegeket ahelyett, hogy csak kezelnék őket. A gyógyszeripar ugyanis arra az üzleti modellre épül, hogy a hagyományos módon a gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket is gyógyszerekkel próbálják kezelni. Ezzel szemben a regeneratív terápiákat speciális klinikákon és kísérletekre alapozva dolgozták ki. A forradalmi változás jelei a betegek részéről is érzékelhetőek, hiszen az igénybe vett gyógymódok fókusza az éveken át tartó gyógyszeres kezelések felől kezd eltolódni a végleges gyógyulást ígérő eljárások irányába.

Az innovatív eljárások még kevés helyen érhetők el, mert ezek a terápiák teljesen más készségeket és technológiákat igényelnek, mint a gyógyszeres kezelések, illetve elfogadásukhoz egy bizonyos fajta szemléletváltásra is szükség van az orvosok és a betegek körében egyaránt. Ezzel együtt a regeneratív orvoslás piaca gyorsan növekszik – az előrejelzések szerint a jövőben évente 33 százalékos növekedés prognosztizálható az iparágban – ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 20 milliárd eurós piac 2025-re 130 milliárd euróra növekedhet. Ennek ellenére a nagy gyógyszergyártó cégek feltűnően nem kívánnak foglalkozni az új eljárásokkal, mellyel azt kockáztatják, hogy a piac egy jelentős részétől eleshetnek.

„A regeneratív orvoslásban megvan az a potenciál, hogy feje tetejére állítsa az egészségügyi szektort az olyan szereplőkkel együtt, mint az egészségbiztosítók, a kórházak és a gyógyszercégek” – mondta Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezetője. „A regeneratív gyógyászat az elkövetkezendő években leginkább a gyógyszerpiacot fogja átalakítani.”

Már új szereplők is feltűntek a piacon Könnyen lehet, hogy a nagy gyógyszercégek nem lesznek képesek integrálni jelenlegi működésükbe az olyan új eljárásokat, mint az őssejt-terápia vagy a génterápia. Elképzelhető, hogy másfajta gondolkodásmódra vagy egy új üzleti modellre van szükség ahhoz, hogy az ilyen összetett termékekből profitot lehessen generálni. Emiatt több új szereplő is feltűnt a piacon. A medtech, azaz a gyógyászati technológiával foglalkozó vállalatok közül többen már egy lépéssel a gyógyszeróriások előtt járnak.

Mi több, a medtech iparág nagyobb nyereségességet érhetnek el a regeneratív gyógyászati eljárásokból, ugyanis ezek a vállalatok nem függnek egy terméktől, hanem széles termékkínálatot építenek fel. A medtech szereplők már most jelentkeznek fogyasztó specifikus és az egyéni igényekre reflektáló megoldásokkal, sőt legtöbbjük partneri együttműködésben van a regeneratív gyógyászat szereplőivel. A nagy gyógyszergyártó cégek szerepe eddig is másodlagos volt a folyamatban A nemzetközi gyógyszercégek eddig sem voltak túl aktívak a regeneratív gyógyászatban: az őssejt-, és génterápiák klinikai tesztelési fázisának több mint 80%-a biotechnológiai cégek kezében van. „A nagy gyógyszercégek nem csak azt kockáztatják, hogy ezek az új eljárások csökkenteni fogják az értékesítési bevételüket, hanem azt is, hogy egy feltörekvő üzletágban a partvonalra szorulnak” – mondta Schannen Frigyes, aki azt is javasolja a gyógyszercégeknek, hogy vizsgálják felül és tervezzék újra a jövőbeli üzleti modelljeiket.

„A nagy gyógyszercégek jelenlegi ipari méretű gyártási és ellátásilánc-modellje nem kompatibilis az újonnan érkező terápiákkal.”. Mivel a regeneratív gyógyászati eljárásokat a betegekre kell szabni, a kórházi környezetben elvégzett helyi kezelések továbbra is szükségesek lesznek. Ez azt jelenti, hogy az értékteremtés nagy része nem kerül ki a kórház falain kívülre. A gyógyszeripar szereplőinek, hogy alaposan felül kell vizsgálniuk működésüket: meg kell duplázniuk az innovációs törekvéseiket és klinikai téren fel kell gyorsítaniuk fejlődésüket, hogy minél hamarabb, többféle megoldással lehessenek jelen a piacon. A gyógyszeróriásoknak változtatniuk kell, ha nem akarnak lemaradni A gyógyszercégeknek át kell gondolniuk szerepüket és megfelelő stratégiát kell kialakítaniuk, ha nem akarnak lemaradni a versenyben.

„A fejlődéshez a gyógyszercégeknek együtt kell működniük a biotechnológiai cégekkel és a klinikai kutatócsoportokkal” – mondta Schannen Frigyes, hozzátéve, hogy fontos szempont lesz a jövőben az infrastruktura is. „A földrajzi közelség az egyik létfontosságú tényező az újfajta eljárások esetében, ugyanis a regeneratív gyógyászatban fontos, hogy a gyártási folyamatok közel helyezkedjenek el a terápia alkalmazásának helyéhez.”

Óriási mértékben nőtt a nitrogén és az orvosi oxigén iránti kereslet

A 2021-es év első 7 hónapja alapján a Messer árbevétele 14%-kal haladta meg a tervezett szintet, valamint 17 %-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az iparigáz gyártó 29,6 milliárd forintot meghaladó árbevételt tervez 2021-re, amely mintegy 15 %-os növekedést jelent a 2020-as 25,3 milliárd forint árbevételhez képest.
2021. 08. 18. 03:00
Megosztás:

Az automatizált gyártás lendíti tovább a gyógyszeripar digitalizációját

Habár a válságokkal szemben erősen ellenálló a szektor, a pandémia a gyógyszeripart is próbatételek elé állította. A gyártási folyamatok automatizálása még fontosabbá vált, mint azelőtt. Az emberi hibák lehetőségének csökkentése, a papírmentesség, a kibervédelem, valamint a szellemi tőke optimalizálása is meghatározó pontja az átalakulásnak. A Liferay Digital Talks legújabb adása a gyógyszeripar digitalizációjának kihívásait mutatja be a Richter Gedeon példáján keresztül.
2021. 07. 28. 13:00
Megosztás:

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítők forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő forgalmazását tiltotta meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), miután a kapszulákban gyógyszer-hatóanyagot mutatott ki a hatóság laboratóriuma.
2021. 07. 16. 03:30
Megosztás:

Klinikai vizsgálatok: legalább egy évig védettséget biztosít az AstraZeneca vakcinája

Az Oxfordi Egyetem által végzett klinikai vizsgálatok szerint a Vaxzevria kifejezetten erős immunválaszt váltott ki mind különösen hosszú (akár 45 hetes) oltási intervallum, mind a 3. ismétlő oltás beadása esetén. Az AstraZeneca önkéntesek bevonásával továbbá megkezdte az AZD2816 továbbfejlesztett, meglévő új és várható koronavírus variánsok ellen is hatékony védelmet nyújtó vakcina nagylétszámú klinikai vizsgálatait.
2021. 07. 03. 05:00
Megosztás:

A gyógyszertárak többsége zárva lesz július 1-jén

A legtöbb településen kizárólag a 0-24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak lesznek nyitva a Semmelweis-napon, július 1-jén - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) kedden az MTI-vel.
2021. 06. 30. 01:00
Megosztás:

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte

Az AstraZeneca már több, mint 500 millió adag oltóanyagot szállított le világszerte, melyből közel 300 millió adag került alacsony- vagy közepes jövedelmű országokba, 81 millió dózis pedig a COVAX programon keresztül hátrányos helyzetű, fejlődő országokba, mely a teljes COVAX mennyiség 96%-át jelenti. A világon nagyon nagy szórást mutat a beoltottak aránya, és sajnos minél több időt adunk a vírusnak, annál több új variánsra számíthatunk, a járvány pedig újra életre kelhet. Ezért is fontos az összefogás, hogy a világ szegényebb területeire is eljusson az oltóanyag, hiszen hiába védett az USA vagy az EU a jelen fenyegetéssel szemben, nem tudjuk mi rejtőzik az afrikai dzsungel mélyén – hívta fel a figyelmet el Dr. Irás Béla, az AstraZeneca vezető munkatársa az IVSZ SMART 2021 konferenciáján.
2021. 06. 12. 06:00
Megosztás:

Az Európai Unió egész területén érvényes regisztrációt kapott a VIROSTOP, a koronavírus ellen is védő száj- és orrspray

Az egész Európai Unióban érvényes EUDAMED regisztrációt kapott a VIROSTOP orr- és szájspray. A jelenleg a világ 40 országában kapható, természetes összetevőket tartalmazó orvostechnikai eszköznél bizonyított, hogy nemcsak az influenza és a meghűléses betegségek tüneteinek megelőzésében segít, hanem a Covid-19 ellen is fokozott védelmet nyújt.
2021. 06. 07. 13:00
Megosztás:

A Richter további országokra terjesztette ki a cariprazine forgalmazásának licencét

A Richter Japánra és Tajvanra is kiterjeszti az általa felfedezett cariprazine forgalmazására az AbbVie-val fennálló licenc-megállapodást - közölte a gyógyszergyártó társaság szerdán az MTI-vel.
2021. 06. 02. 16:30
Megosztás:

Ismét elutasították a Bayer gyógyszercég javaslatát

Az amerikai bíróság észszerűtlennek nevezte a Bayer 2 milliárd dolláros javaslatát, amivel a társaság a jövőben jelentkező Roundup kárigényeket kezelte volna, így a bíró elutasította a cég javaslatát.
2021. 05. 27. 16:00
Megosztás:

Az EB kártérítést követel AstraZeneca gyógyszercégtől

Az Európai Bizottság több millió euró összegű kártérítést megállapítását várja a belga bíróságtól az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagot gyártó brit-svéd érdekeltségű gyógyszervállalattal szemben, amennyiben a cég nem teljesíti az EU-val kötött szerződésekben foglaltakat, és nem szállítja a szükséges mennyiségű vakcinákat az uniós tagállamokba - közölték a brüsszeli testületet képviselő ügyvédek.
2021. 05. 26. 21:30
Megosztás:

Pozitív véleményt kapott a Richter és a Myovant új méhmióma készítménye

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Emberi Felhasználásra Szánt Gyógyszerkészítmények Bizottsága (CHMP) pozitív véleményt fogalmazott meg a méhmióma középsúlyos és súlyos tüneteitől szenvedő fogamzóképes korú felnőtt nők kezelésére szolgáló Relugolix (RYEQO) készítményről - olvashatjuk az ERSTE mai elemzői anyagában.
2021. 05. 25. 14:30
Megosztás:

Engedélyezték a Richter fogamzásgátlóját

Az Európai Bizottság elfogadta a Richter Gedeon Nyrt. új, kombinált, orális fogamzásgátlójának törzskönyvezési kérelmét - közölte a gyógyszeripari vállalat a tőzsde honlapján csütörtökön.
2021. 05. 21. 06:30
Megosztás:

A növényvédelem húzta a Bayer eredményét

A Bayer 4,12 milliárd eurós korrigált EBITDA eredményt ért el, felülmúlva a 3,88 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 05. 12. 13:30
Megosztás:

Az EMA lezárta a Johnson-vakcina vizsgálatát, íme az eredmény

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) illetékes szakbizottságda lezárta a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek összefüggésében indított vizsgálatát, és kiemelte: az oltóanyag előnyei felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait - közölte az uniós gyógyszerügynökség pénteken.
2021. 05. 09. 06:00
Megosztás:

A gyógyszerkiadások nagyobb mértékű emelésére lenne szükség a jövő évi költségvetésben

A nettó gyógyszerkiadások 2022. évi költségvetési törvényjavaslatban szereplő 2 százalékos bővüléséhez képest nagyobb mértékű emelésre lenne szükség ahhoz, hogy a magyar betegek minél gyorsabban hozzáférhessenek az új fejlesztésű, innovatív gyógyszerekhez – állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). Mivel a gyógyszeripari innovációkhoz történő hozzáférés gyorsítása a Kormánynak is stratégiai célja, az AIPM bízik abban, hogy a járványhelyzet okozta 2020-as kényszerű megtorpanás után a gazdaság újraindításával együtt hamarosan újabb modern gyógyszeres terápiák válnak elérhetővé a magyar betegek számára, és a jövő évi költségvetésben is nagyobb mozgástér nyílik az új készítmények társadalombiztosítási befogadására.
2021. 05. 07. 06:00
Megosztás:

Javította éves előrejelzését a Pfizer

Javította éves bevételi és nyereség-előrejelzését a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, mivel a koronavírus-járvány miatt továbbra is hatalmas a kereslet a BioNTech német biotechnológiai vállalattal közösen fejlesztett vakcinája iránt.
2021. 05. 04. 16:00
Megosztás:

Kínai étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

Férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában mutatott ki jelentős mennyiségű gyógyszer-hatóanyagot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma, ezért a hivatal kötelezte a forgalmazót a termék azonnali visszavonására a kereskedelmi forgalomból és a fogyasztóktól, egyúttal megtiltotta további forgalmazását és importálását.
2021. 04. 28. 23:30
Megosztás:

Covid-19 elleni gyógyszert szabadalmaztak Oroszországban

Oroszországban szabadalmaztak egy új, MIR-19 elnevezésű koronavírus elleni gyógyszert - jelentette be vasárnap a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézete.
2021. 04. 11. 20:30
Megosztás:

Helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban

Valamelyest helyreállt a gyógyszerellátás Horvátországban, miután a horvát állam egymilliárd kuna (47 milliárd forint) értékben kifizette a kórházak és gyógyszertárak gyógyszer-nagykereskedők felé fennálló adósságának egy részét - írta a Jutarnji List című horvát napilap pénteken.
2021. 04. 09. 22:00
Megosztás:

Ügyeleti rend lesz a patikákban

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és készenlétet ellátó gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 04. 02. 05:30
Megosztás: