Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz

Magyarországon belül a járműipar egy kiemelt iparág, ezzel foglalkozott a Portfolio mai Járműipari konferenciája, amelynek első szekciójában ICT újdonságokról és finanszírozási lehetőségekről esett szó.

Jön az 5G a gyártóvállalatokhoz

"Azt tudjuk javítani, amit mérünk"

Kalmár Ákos, a T-Systems Magyarország nagyvállalati divíziójának vezérigazgató-helyettese a cég sokrétű kompetenciái közül többek között az ipar 4.0-át emelte ki, amely a járműipari gyártócégek számára a munkaerőhiány és munkaerőköltségek csökkentése szempontjából lehet fontos. Ezekre a területekre kezdtek el megoldásokat fejleszteni. A kérdés, hogy hogyan tudjuk azokat a hatásokat csökkenteni, amik a hatékonyságra negatív befolyással vannak. Ilyen terület lehet az IOT piac is, amely háromszorosára nőtt az elmúlt öt évben, az egész IT piacon belül pedig 50 százalékra is bővülhet a részaránya az elkövetkezendő években.

A T-systems-nek globálisan a legfontosabb nagyvállalati partnerei ma a járműiparból valók. Ez Magyarországon még nem feltétlenül van így, itt még a bankszektor és biztosítási piac nagyobb szeletet ölel föl, de ez a tendencia várhatóan begyűrűzik majd.

Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor

A cég német anyavállalata Magyarországra hozta a smart megoldásokkal foglalkozó kompetencia központját is, de Ipar 4.0 kompetencia központot is létrehoztak, és felvásárolták a Kitchen Budapestet (KIBU) is, amely nulláról fejleszt technológiai megoldásokat prototípus szintig. A munkaerő hatékonyságnövelése mellet foglalkoznak a gépi látás projekttel, lokációkövetéssel is.

Jön az 5G

A szakember szerint az nem fog megtörténni, hogy holnapután lefedik 5G-vel az országot, mert ez egyelőre egy nagyon drága technológia, de gyártóvállalatokat már el tudnak látni ezzel a szolgáltatással.

Hogyan lehetne a mostani kamatszinteket hosszútávra fixálni?
Most az a kegyelmi állapot van a világpiacon, amikor érdemes beruházni, akár hosszútávon is - ezt már Takáts Zsolt, a Raiffeisen Bank Kereskedelem és exportfinanszírozási területének igazgatója mondta. Véleménye szerint várhatóan megindul majd a kamatemelés Magyarországon, ezért arra biztatta a vállaltokat, hogy ha 3-5 éves időtávú - vagy hosszabb - befektetésben gondolkodnak, akkor most érdemes lépni, a ciklus legalján vagyunk.

Elsősorban piaci alapú kamatrögzítési lehetőségekről beszélt, de ajánlotta az államilag fixált kamatos megoldásokat is. Ezek közül a legkedvezőbbek az Eximbank által nyújtott források, nem csak exportőrök számára. Egyszerű elvárásoknak kell megfelelni, jellemzően a piaci kamatszintek alatt lehet felvenni a hitelt.

2017-ben a Raiffeisen bankon keresztül helyezett ki legtöbb forrást az Eximbank. A jövő exportőrének készült programot is bemutatott, amit kkv és nagyvállalatok egyaránt igénybe vehetnek, feltétel, hogy a vállalat hozzáadott értékét növelni kell.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a faktoringot a cégek nem használják a beszállítói oldalon, inkább csak forgóeszköz hitelre, pedig nagyon jó megoldás egy beszállítói program, ahol a bank megfinanszírozza a követeléseket. A blockchain technológiára is kitért az igazgató és az okos szerződésekre, amelyek véleménye szerint már régóta léteznek, úgy hívják őket, hogy akkreditív. Ha például valaki Kínából hozz be alapanyagot, akkor nem kell a kínai félre hagyatkozni, hanem akkor fizet csak a beszállítónak a bank, ha leszállították az árut.

Aki nem tudja, mit kezdjen az IoT-tal, annak vége

A Portfolio járműipari konferenciájának második szekciójában kiderül, hogy bár fontos, az önvezető autó csak egy a számos fejlesztés közül, amelyek alapjaiban forgatják fel az iparágat 2-3 éven belül. Azok a vállalatok pedig, amelyeknek még nincsen IoT-ot stratégiája, elkezdhetnek aggódni.
Már a dizájntól kezdve átalakulnak a fejlesztések, nem kell kifaragni az autó prototípusát - ahogy azt korábban tették modellezés céljából - hanem a Hololens segítségével - a kiterjesztett valóság alkalmazásával - már digitális modellekkel dolgoznak - mondta előadásában Dudás Viktor, a Microsoft Magyarország adat és mesterséges intelligencia megoldásokat vizsgáló szakértője.
Az Audi gyárban, például a Hololens segítségével már raktak össze úgy motort, hogy a munkát elvégző dolgozó még soha életében nem végzett ilyen feladatot, az eszköz segítségével instruálták. A tervezés különböző folyamatai hetekről órákra rövidültek, a gyártósorból érkező adatokat ki lehet elemezni, racionalizálni. Szóba kerültek az önvezető autók által nyújtott lehetőségek is, például hogyan változik majd az utazási idő minőségi időtöltéssé - például dolgozni is lehet majd a munkahelyre utazás ideje alatt. a fedélzeti számítógép pedig, érzékelve a távoli környezetét, igény szerint akár előre megrendeli a kávét az útba eső benzinkúton.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Beczkay Jenő, a S&T Consulting Hungary Kft. ipari digitalizációs tanácsadója szerint, ha nyitott szemmel járunk, egyértelműen látni lehet, hogy a digitális és fizikai világ összeolvadt. A szakember három embertípust különböztet meg:
akinek nem jelent semmit az IoT
akik tudják, hogy fontos, de még nem tudják, hogyan használják
és akik látják a lehetőséget, de ne tudják hogy fognak oda eljutni

Egyelőre az IoT mindenkinek mást jelent, sok minden tartozik bele, ezért fontos, hogy a cégeknek legyen egy olyan stratégiája, amiben látszik hogy ezek a megoldások hogyan egészítik ki egymást és válnak rendszerszintűvé, hogyan lesznek lefordíthatóak konkrét üzleti célokra- mondta Beczkay.

Konkrét példák között említette a Continental megoldását, amely a korábban csak a kijelzőn látható GPS adatokat - például irányjelző nyilakat - rávetíti a valóságra, vagyis az útszakaszra. Az S&T egy olyan platformot alkotott, amely néhány másodperc alatt felismer bármilyen eszközt, amelynek tulajdonságait képes mérni, sőt, a felhőn keresztül irányítani is. A helyszíni demonstrációban ez egy okostelefon volt, aminek például a lámpáját a laptopról kapcsolta be a szakember. "Képzeljük el, hogy milyen lehetőség ez, ha a világ másik felén működő robotgép üzemeltetéséről, monitorozásáról beszélünk" - tette hozzá.

Azt ezt követő panelbeszélgetésen az Ipar 4.0 és az okosgyárak volt a téma, amelynek berobbanását nagyon rövid időtávon várják a beszélgetés résztvevői. Bolyki Ferenc,az AVENTICS Hungary Kft. ipari mérnökség vezetője szerint nem is biztos, hogy észre vesszük majd, hiszen a digitális megoldások is szinte észrevétlenül beépültek az életünkbe, inkább arról van szó, hogy ki, mikor adoptál egy-egy adott fejlesztést.

A Tom-Ferr Zrt. beszerzési igazgatója szerint minden trend akkor ér el Kelet-Európába, mikor Nyugat-Európában az már bevezetésre került, ezért aztán egészen pontosan megjósolható lesz ez az időpont, amit most 5 éves időtávra saccolt Dr. Matus Andor.

Áttörésről akkor beszélhetünk, ha a piaci szereplők nem opcionálisan élnek ezekkel a lehetőségekkel, hanem rá lesznek kényzserítve, hogy ne maradjanak le, és ez gyakorlatilag már zajlik - mondta Molnár István, Digitális Gyár Mérnökség Vezető, Lean és Termelékenység Mérnökség Vezető a Continental Automotive Hungary Kft.-nél.

Dr. Urbán László István, a Magyar Suzuki Zrt.vezérigazgató-helyettese szerint két fontos dolog kell, stratégiai döntés és az ennek megvalósításához szükséges anyagi és humán források megléte.
De hogy konkrétumokkal is szolgáljon, bejelentette, hogy 2020-ra a magyar Suzuki okosgyárrá változik, amitől azt várják, hogy éves szinten 1500-2000 autóval többet tudnak majd gyártani.

Ács István, a magyarországi Bosch Csoport ipar 4.0-ért felelős vezetője, ügyvezető igazgatója is 2-3 évet ad a folyamatnak: Azt látom, hogy a témát minden piaci szereplő komolyan veszi, de a legtöbben kivárásra helyezkednek, úgy kb 2-3 éves időszakon belül azonban ez be fog robbani -mondta.

Ezek a fejlesztések pedig szépen lassan átragadnak majd más szektorokra is, amelyben katalizátor szerepe lesz a bankoknak - tette hozzá Szerdahelyi Róbert, az Erste Kis- és Középvállalati Igazgatója.

Mivel fűtsön a magyar ember ha nem lesz gáz vagy az Unió betiltja a gázkazánokat?

A magyarországi háztartások jellemzően földgázzal fűtenek. A Központi Statisztikai Hivatal 2019-es adatai szerint az ország 2877 településén érhető el vezetékes földgáz. Az ellátottság 2000 és 2005 között 80%-ról 91%-ra emelkedett, azóta ez az arány lényegesen nem változott. A lakossági felhasználók 73%-a gázfűtést alkalmazott otthonaiban. A legmagasabb gázellátottsági arány Pest, Fejér és Csongrád-Csanád megyékben volt (83 és 81–81%), míg Komárom-Esztergom, Tolna és Baranya megyékben a legkisebb (46 és 54–54%).
2024. 04. 19. 03:00
Megosztás:

Változik a villanyszámla rendszer - aki átvált, jól járhat

Magyarországon új elektromos-áramtarifa-rendszer bevezetésén dolgozhatnak: előnyös lehet azok számára, akik hajlandóak áttérni? Jelenleg számos akadálya van a dinamikus áramtarifák magyarországi megvalósításának. Balogh József, egy energetikai szakértő a Pénzcentrum.hu oldalán elmondta, hogy többek között számos új okosmérő beszerzése szükséges, amelyek jelenleg hiánycikknek számítanak a piacon.
2024. 04. 19. 02:00
Megosztás:

Nők 40 éves nyugdíj - Változhat a nyugdíj pénzösszege?

Az öregségi teljes nyugdíjra életkorától függetlenül jogosult az a nő, aki legalább 40 év jogosultsági idővel rendelkezik, és a nyugdíj megállapításának kezdő időpontjában az általános szabályok szerint biztosítással járó jogviszonyban nem áll. Jó, jó, ezt mindenki tudja, de...
2024. 04. 19. 01:00
Megosztás:

Ezentúl naponta frissülnek az anomália-előrejelzések

Mostantól naponta frissülnek a heti csapadék- és hőmérsékleti anomália-előrejelzések a met.hu oldalon - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján csütörtökön.
2024. 04. 19. 00:40
Megosztás:

Beindult a visszaszámlálás: már csak 9 nap maradt megvenni ezt a kriptót

A Solana alapú szenzációs, több millió dolláros, új és „420 barát” mém érme projekt, a Slothana (SLOTH) egy időzítőt jelentetett meg a weboldalán. Az óra visszaszámol a projekt előértékesítésének április 29-i végéig, így a Slothana rajongóknak már csak 9 napjuk maradt arra, hogy csatlakozzanak az előértékesítéshez.
2024. 04. 19. 00:01
Megosztás:

Ismét csökkent az építőipari termelés az EU-ban

Éves összehasonlításban csökkent az euróövezet és az Európai Unió építőipari termelése februárban - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.
2024. 04. 18. 23:30
Megosztás:

Növelte árbevételét és eredményét a Bosch csoport

A Bosch csoport 2023-ban növelte árbevételét és eredményét, sikeresen folytatja növekedési stratégiáját - emelte ki csütörtökön Stefan Hartung, a Robert Bosch GmbH igazgatóságának elnöke a vállalat éves eredményeit ismertetve.
2024. 04. 18. 23:00
Megosztás:

Súlyos környezetpusztítást okozhat Oroszország

Súlyos környezetpusztítást idézhet elő Oroszország azzal, hogy a tengeri hajózást szabályozó előírásoknak nem megfelelő olajtankereket használ a Balti-tengeren - figyelmeztetett Tobias Billström svéd külügyminiszter a The Guardian című brit napilapnak adott, csütörtökön megjelent interjúban.
2024. 04. 18. 22:30
Megosztás:

Magyarország visszatérhet a gazdasági növekedés pályájára

A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami 2 százalék felett alakulhat - nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.
2024. 04. 18. 22:00
Megosztás:

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a helyieket

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2024. 04. 18. 21:30
Megosztás:

Megnőtt a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.
2024. 04. 18. 21:00
Megosztás:

Több okoszebra lehet Magyarországon

Az okoszebra rendszer magyarországi kifejlesztője, a Pearl Enterprises Kft. a múlt héten adta át az ország 250-ik okoszebráját, és a tavalyi 60-65 után idén további 80-100, a járókelők és autósok biztonságát javító gyalogosátkelőhely létrehozását tervezi - tájékoztatta az MTI-t a debreceni székhelyű társaság szerdán.
2024. 04. 18. 20:30
Megosztás:

Csökkent a betöltésre váró állások száma

Négy vármegye kivételével az ország valamennyi területén alacsonyabb a betöltésre váró állások száma idén az első negyedévben, mint egy évvel korábban - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
2024. 04. 18. 20:00
Megosztás:

Gyengült csütörtökön a forint

Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon, az euró és a svájci frank ellenében 0,4 százalékkal, a dollárral szemben 0,6 százalékkal.
2024. 04. 18. 19:30
Megosztás:

Pluszban zártak csütörtökön az európai tőzsdék

Pozitív kezdés és némi ingadozás után indexemelkedéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a vezető európai értékpapírpiacok.
2024. 04. 18. 19:00
Megosztás:

Alulteljesítő volt ma a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 441,01 pontos, 0,67 százalékos csökkenéssel, 65 674,41 ponton zárt csütörtökön.
2024. 04. 18. 18:30
Megosztás:

Milliárdok sorsa dőlhet el az 1%-ok felajánlása által

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 18:00
Megosztás:

A segédmotoros kerékpárra is kell ám kötelezőt kötni!

A robogótulajdonosok jelentős része továbbra sincs tisztában azzal, hogy biztosítási kötelezettség nem csupán a rendszámmal ellátott járművekre, hanem minden olyan segédmotoros kerékpárra is kiterjed, amely részt vesz a közúti forgalomban - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.
2024. 04. 18. 17:30
Megosztás:

Márciusban csökkent az eladott új autók száma az Európai Unióban

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
2024. 04. 18. 17:00
Megosztás:

Felújítják a Hotel Silvanust

Március elején égett le a térség egyik leglátogatottabb szállodájának, a visegrádi Silvanus Hotelnek a legfelső szintje és tetőszerkezete, a jelentős tűzkárt szenvedett, több mint 100 embert foglalkoztató, 4 csillagos szálloda helyreállítása elkezdődött, amelyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 60 millió forinttal járul hozzá.
2024. 04. 18. 16:30
Megosztás: