A magyar lányok Európában a 6. legjobbként végeztek a matematikai olimpián

Az Európai Lányok Matematikai Olimpiája, vagyis az EGMO csupán nevében „európai”, ugyanis számos Európán kívüli ország is részt vett a versenyen. A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüst- vagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással. A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaztak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. Az 52 résztvevő ország bővebb mezőnyében az előkelő 7. helyet szerezte meg a Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili gimnazisták által alkotott magyar csapat, amely az európai országok összesített pontversenyében hatodik lett. Kocsis Anett és Vankó Miléna egyéniben bronzérmesek lettek, míg Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet nyertek - minden versenyző csupán egy vagy két ponttal maradva le a fényesebb (ezüst- ill. arany-) éremről. A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen.

A magyar lányok Európában a 6. legjobbként végeztek a matematikai olimpián

„Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség számunkra, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a lányok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat és ösztönözzük őket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematika, az informatika és a társ-tudományágakban.” – mondta Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője. A szakember hozzátette, hogy a vállalat elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ennek jegyében az idén indulhatott el „Smartiz” program, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival. A Morgan Stanley jelenleg öt gimnáziummal együttműködve szervez délutáni tudásbővítő szakköröket immár hatodik éve. A foglalkozások keretében a Morgan Stanley által felkért egyetemisták tanítják programozni játékos keretek között a diákokat. A vállalat büszke rá, hogy az elmúlt több mint 10 éves hazai története során, az ezekben a programokban résztvevő diákok közül vannak, akik ma már a cégnél dolgoznak. „A Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozó kollégáink közel fele informatikával - főként a bank működéséhez szükséges infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel - foglalkozik, de jelentős a pénzügyi-, kockázatelemző, matematikai modellező elemző csapat létszáma is. Ezen területeken pedig számos pozícióban a matematika az egyik legfontosabb alapkészség.” – összegezte. A felkészítésben is résztvevő csapatvezetők, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: „A versenyzők több éves lelkiismeretes, elkötelezett munkája és tehetsége hozta meg a sikert; amiben osztoznak szüleik, iskolai felkészítőik és az őket támogató tehetséggondozó táboroztatók is. Reméljük, hogy verseny fő üzenete minél többekhez elér: a kapott talentumaidat azok kiteljesítéséért kaptad, és messzire juthatsz vele, ha hiszel benne – túllépve elvárásokon és sztereotípiákon. Fantasztikus élménye volt a verseny, miközben megtapasztalhatták, azt is, hogy milyen csapatban dolgozni. Mindez alkalmat adott rá, hogy a lányok megértsék azt, milyen erőt jelent a társak támogatása mind szakmai, mind személyes szinten.” 


STEM – biztos karrierút lányoknak is


Becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust tudna felvenni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években.   

A trendek azt mutatják, hogy a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. „Azért is támogattuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika és az informatika igen szoros kapcsolatban áll egymással, és ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás előtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek a jövőt illetően. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrier utat kínál.” – mondta el Molnár-Sáska Gábor.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás: