3600 forintig is felfuthat a Waberers részvénye - lássuk miért!

Ez a részvény pedig nem más, mint a magyar tőzsdén forgó Waberer's részvénye. Az elmúlt hónapok piaci eseményeinek és a cég teljesítményének megfelelően módosítottuk modellünket. Az idei és az elkövetkező évekre csökkentettük eredményvárakozásunkat, és újraszámoltuk mind a DCF modellt, mind a versenytársakkal történő összehasonlítást - olvashatjuk az ERSTE elemzésében.

Azt találtuk, hogy a részvény nagyon alulértékelt, ami valószínűleg egyrészt a piaci bizonytalanságokkal, másrészt az alacsony likviditással magyarázható. Ezért megerősítettük intézményi vételi ajánlásunkat 5 ezer forint fölötti, 15,7 eurós célárral.

waberers részvény technikai elemzés

Ugyanakkor technikailag egy dupla fenék alakzat van kialakulóban. Ha ez megvalósul – már pedig azt gondoljuk, hogy ez be fog következni – akkor az árfolyamnak belátható időn belül 3.600 forintig kellene emelkednie. Ezt a képet a fundamentumok és a negyedik negyedévben várható javuló teljesítmény is támogatja. A technikai kép alapján mintha dupla fenék alakzat kezdene kialakulni. Maga az alakzat akkor fog létrejönni, amikor az árfolyam áttöri a 3.000 forintos ellenállás szintet. Onnan viszont belátható időn belül 3.600 forint környékéig kellene az árfolyamnak emelkednie. Ez azt jelenti, hogy egy piaci árú vétellel első körben a 3.000 forintos ellenállást megcélozva 2,5:1 a hozam-kockázat arányunk, de a 3.600 forintos céllal még attraktívabb, 5:1 arányú hozam-kockázatú pozíciót veszünk fel!

A fuvardíjak emelése és annak következményei

Habár már 2016 év elején elérte a gázolaj ára a mélypontot tonnánként 300 eurónál, a kezdeti emelkedés nem volt fájó, hiszen előtte viszonylag rövid idő alatt zuhant az árfolyam a korábbi 600 euróról erre a szintre, és az emelkedésnek köszönhetően az árfolyam hosszabb ideig 400 és 500 euró között oszcillált.

gázolaj árának alakulása

Azaz olyan rövid idő alatt zajlottak az események, hogy az üzemanyagár csökkenést csak részlegesen követték le a fuvardíjak, sőt még a sofőr költségek emelkedésének is „maradt hely” a fuvardíjakban. Aztán 2017 közepén újabb emelkedési hullám következett, amelyet egyes fuvarozó cégek igen, mások csak részlegesen követtek le.

A Waberer’s beépítette áraiba az üzemanyagár emelkedést, aminek következtében a 2017 harmadik és negyedik negyedévi eredménye a várakozásoknak megfelelően alakult. Ugyanakkor az elkövetkező holtszezonban a társaság megsínylette az áremeléseket, hiszen kevesebb fuvarral volt kénytelen beérni, ennek köszönhetően a „kért fuvar” közötti várakozási idők növekedtek. Emiatt pedig a kamionok futásteljesítménye majd 10 százalékkal csökkent.

Egy töltött kilométerre jutó bevétel (EURc/km) a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Egy kilométerre jutó sofőr költség (EURc/km) a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Habár a cég intézkedéseit és a rövidtávú piaci helyzet változását biztatónak tartjuk, azt gondoljuk, hogy a piaci egyensúly akkor áll majd helyre „véglegesen”, amikor az üzemanyagár emelkedés véget ér. Ez pedig nagy valószínűséggel a jövő év során következik be. Így a jövő évtől már javuló eredményre számítunk. Annál is inkább, mert a cég bizonyos értelemben jó helyzetben van, vagy legalábbis jobb helyzetben, mint más fuvarozók Európában.

Egész Európát sújtja a sofőrhiány. A német piacon egyes becslések szerint 10 százaléknyi sofőr hiányzik. Ugyanakkor vannak cégek és országok, melyeket kevésbé sújt ez a probléma. Például a litván Girteka fél év alatt 20 százalékkal növelte mind sofőrjei, mind kamionjai számát. Nyilván annak köszönhető ez az erőteljes bővülés, hogy a cég hozzáfér Ukrajna, Oroszország és egyéb államok munkaerőpiacához, ahonnan sofőröket tud toborozni. Mindeközben a Waberer’s sem tétlenkedik. Kihasználva azt, hogy jó hozzáférése van az ukrán, román és szerb munkaerőpiachoz, az év első felében ő is növelte kamionjai és sofőrjei számát.

Kamionok száma a nemzetközi (ITS) és a régiós (RCL) szegmensekben

Mindez azt jelenti, hogy Waberer’s nagy valószínűséggel jobb pozícióban lesz, mint számos versenytársa, amikor a piaci feszültségek oldódni fognak (várhatóan a negyedik negyedévben, illetve egy éven belül). Ezért azt gondoljuk, hogy a legjobb időpontban vagyunk a részvények vásárlására.

Mennyit érnek a részvények?

A részvények fair értékének meghatározásához a cég teljesítményét önmagában és a versenytársakhoz viszonyítva is vizsgáltuk. Az előbbi esetben (DCF értékelés) fair értéknek 5.080 forintot kaptunk részvényenként egy olyan modell kiértékelésekor, ahol semmilyen jövőbeli akvizícióval nem számoltunk. Pedig azt gondoljuk, hogy a cég belátható időn belül (jövőre, vagy azután) visszatér korábbi terveihez és akvizíciós aktivitásához. A cég várható teljesítménye alapján azt is megnéztük, hogy a szektortársakhoz képest milyen áron kellene forognia a részvényeknek, ez pedig megerősítette a DCF alapon kapott fair értékünket.

A Waberer's részvények árfolyama az elmúlt évben

Ugyanakkor ha a minimális értékeket keressük, akkor azt találjuk, hogy a cég ázsió nélküli könyvszerinti értéke 2.000 forint körül van. Ha pedig a jelenlegi kamion állománnyal addig végezné a fuvarozási tevékenységét ameddig minden gépkocsi lízingszerződése lejár és a gyártó által visszavásárlásra kerül, a cég pedig eladná maradék tevékenységeit (biztosítás, logisztika, stb.), akkor is 2.800 forint körüli értéket kapnánk egy részvényre. Azaz a cég részvényei a jelenlegi árfolyamon nagyon nyomott értékeltségen állnak, amit a versenytársakkal összehasonlítva is igazolva látunk!

forrás: ERSTE elemzés

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: