Közép-Kelet-Európa befektetési piaca új területeken növekszik tovább

A közép-kelet-európai régiói erősségei és versenyelőnyei jól ismertek már a befektetők számára. Felmerültek azonban új tényezők, amelyek közép- és hosszú távon meghatározó szerepet játszhatnak. Így, egyértelmű hangsúlyeltolódás van a költséghatékonyság irányából a minőség és a tudásalapú működés felé Közép-Kelet-Európa gazdaságának összes ágazatában. Hogyan változik Közép-Kelet-Európában a bérlői struktúra? Mutat-e némi lassulást a szolgáltató központok növekedése? Milyenek a közép-kelet-európai jogi és pénzügyi rendszerek a nyugat-európaiakkal összehasonlítva? Ezekre és más fontos kérdésekre a Skanska, a CBRE, a Dentons és a PwC közös, Közép-kelet-európai befektetési körkép 2018: Új növekedési területek című kiadványában találhatók válaszok.

Közép-Kelet-Európa befektetési piaca új területeken növekszik tovább

A 2004-es bővítés óta, Közép-Kelet-Európa az Európai Unió leggyorsabban növekedő régiója, 2018. első félévében az EU átlag duplájának megfelelő, 4,2 százalékos növekedési ütemmel.

“Az utóbbi 10 évben Közép-Kelet Európa feltörekvőből olyan piaccá fejlődött, amelyre ma már egyre inkább érettként tekintenek. 2018-as értékelésében az FTSE Russell Lengyelországot fejlett piacnak minősítette, ami jó példa arra, hogy Közép-Kelet-Európa országait egyforma erősségűnek tekintik az USA-val, az Egyesült Királysággal és Németországgal. Nemzetközi megítélésük szempontjából ez kitűnő hír az egész régió részére. A kereskedelmi ingatlanszektor számára Közép-Kelet Európa jó néhány éve kulcsfontosságú célpont. Az üzleti tevékenység tekintetében ez egy jövedelmező, biztonságos és stabil régió.” –szögezi le Adrian Karczewicz, a Skanska közép-kelet-európai kereskedelemfejlesztési üzletága tranzakciós részlegének vezetője.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A befektetési tevékenység is igen aktív. 2018-ban közel 5,8 milliárd eurót fektetnek majd be a közép-kelet-európai irodapiacon. A régióba a világ minden tájáról – USA, Nyugat-Európa, Izrael és Dél-Afrika – érkeznek a befektetők. A kereskedelmi ingatlanpiaccal foglalkozó szakértők előrejelzése szerint az idei év befektetéseinek teljes összege meghaladhatja a 12 milliárd eurót.

Közép-Kelet-Európa jogi és pénzügyi rendszerei

Közép-Kelet-Európa ma már érett piacnak számít mind gazdasági mind jogi értelemben. A tranzakciós struktúrák, az adókulcsok és egyéb költségek ma már összehasonlíthatók a nyugati előírásokkal. A nyugati normákhoz hasonló vagy azzal megegyező modellű tranzakciós rendszerek ismertek és kényelmesek a befektetők számára. Ez egy közérthető befektetési környezetet eredményez, amelynek jogi szabályozottsága megegyező szintű biztonságot nyújt, és amely a kiforrottabb igazságszolgáltatással rendelkező Németországból, Hollandiából vagy más országokból érkező befektetők számára is elfogadható. A tranzakciós költségek versenyképesek vagy még kedvezőbbek, mint az érett piacokon. A közép-kelet-európai régió sok szempontból kínál igen előnyös feltételeket, így például az ingatlan adásvételi vagy a társasági adók terén.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Munkaerő-piac: Átmenet a költséghatékonyságból a tudásalapú gazdaság felé

Ugyanakkor, Közép-Kelet-Európa egy nagyon fontos üzleti átalakuláson megy keresztül: a versenyképes béreken alapuló gazdasági növekedésből a tudásalapú növekedés irányába. Ez az előremutató folyamat jól érzékelhető a szakképzett munkaerő iránti kereslet kapcsán. A magas szintű szaktudást igénylő munkahelyek száma gyorsan nő Közép-Kelet-Európában, ahol ugyanakkor az alacsonyabb képzettséggel betölthető állások száma stagnál. A régió munkaerő-ellátó jellege folyamatosan alakul át külföldi dolgozókat idevonzó régióvá. Végül, a munkaerőpiac aszerint is változik, ahogy a demográfiai és társadalmi trendeknek köszönhetően nő a modern munkahelyek iránti igény.

Az iroda új szerepben – eszköz a munkáltatói márka erősítéséhez

A munkaerő-piaci változások a magas képzettségű dolgozók iránti megnövekedett keresletet eredményeztek. A tehetségek iránti kiélezett küzdelemben, az irodai környezet minősége kiemelt versenyelőny lett, amely hatással van a régiós irodapiacra. A modern irodák iránti kereslet nagyon erős Közép-Kelet-Európában, 2018. első félévében a régió legfontosabb városaiban kb. 700.000 m2 volt a nettó abszorpció. Az erős kereslet egyben erős fejlesztési tevékenységet is jelent. Ezt a közép-kelet-európai teljesítmény is alátámasztja, hiszen a következő három évben 6 millió m2 új irodaterületet adnak át, amivel együtt a régió teljes modern irodaállománya 21,1 millió m2 lesz. Ez éves 9 százalékos növekedést jelent.

Ezzel egy időben egy másik szembetűnő változás is érzékelhető, Közép-Kelet-Európa keresleti struktúrája egyre összetettebb lesz. Közel két évtizedig, a régió leggyorsabban növekvő és fejlődő ágazata, a szolgáltató központok voltak a legnagyobb bérlők. Habár már sokszor előre jelezték a szektor növekedési ütemének közelgő lassulását, az soha nem következett be. Valójában az ágazat növekedési üteme továbbra is emelkedni fog az előre látható időszakban. Ugyanakkor a szolgáltató központok nem egyedüliek a modern irodák iránti keresletben. Közintézmények kezdték meg székhelyeik költöztetését korszerű irodaházakba és a helyi vállalkozások is nagyobb irodaterületeket foglalnak el.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás: