3 segítő szempont, ha treasury szolgáltatást vennél igénybe

Kockázatkerülő vagy kockázatvállaló? Magas hozamelvárás vagy alacsony? Rövid vagy hosszútáv? Tőzsde vagy devizapiac? Online vagy offline? Szükség van-e befektetési tanácsra? Csak forint vagy deviza is? Egy sor kérdés, ami bántóan leegyszerűsíti a befektetői preferenciákat. Ráadásul ezekre nincs egy általános, mindenható válasz. A befektetői profilt, a megfelelő termék kiválasztását további számos tényező is befolyásolja: milyen a piaci helyzet, mi a konkrét termék, milyen szolgáltatás van mögötte, mi az ár és még sorolhatnám. Összeszedtem néhány relevánsabbat, amik tényleg segítik a megfelelő szolgáltatás kiválasztását.

3 segítő szempont, ha treasury szolgáltatást vennél igénybe

1. A megbízható partner kiemelt szerepe

Először is olyan szolgáltatót kell választani, ahol biztonságban van a pénzünk. Lehet bármilyen jó egy termék kockázat/hozam aránya, ha a befektetés nincs megbízható helyen. Az egész piacon végigsöpört a brókerbotrányok hatása és érezhető, hogy a befektetési szolgáltató választásban érték lett a biztos banki háttér. Másodsorban olyan hiteles és szakértő tanácsadóra van szükség, aki naprakész és releváns információval tudja ellátni ügyfeleit, és az elemzői háttérre támaszkodva csak olyan terméket ajánl, amivel hosszú távú együttműködés lehetséges. Az ügyfél és üzletkötő közötti bizalom kialakulása nagyon fontos. A megtartása pedig még fontosabb.

2. A jó sztorik és a jó helyzetfelismerés szükségessége

Jeff Bezos az Amazon alapítója és ügyvezetője betiltotta a PowerPointos prezentációkat a vállalatnál, mert szerinte a siker kulcsa a pontokba szedett, lényegre törő gondolatok átadása helyett az inspiráló történetekben rejlik. A forint euróhoz viszonyított árfolyama mozdulhat az euró erejének változása, vagy a forint specifikus tényezők miatt. Az euró árfolyamát befolyásolhatja a török jegybankelnök lecserélése, az ECB vezetőváltása, de akár a Brexitnek csúfolt Benny Hill show történései, vagy Donald Trump aktuális Twitter bejegyzése is. A forint mozdulhat az inflációs várakozások változása, a jegybank kommunikációja, vagy éppen egy kormányzati fiskális szigorítás miatt is. Az adatok és információk egy keresztárfolyamban, egyetlen számban összpontosulnak. A fent felsoroltakon kívül még ezernyi tényezőt ki lehetne emelni, de ki kell hámoznunk a lényeget, megfelelő prioritásokat kell felállítanunk és a fundamentális alapfolyamatokhoz képest minél inkább meg kell értenünk, hogy éppen mi történik. Egy jó termék kiválasztásában fontos a piac megfigyelése és a történések megfelelő narrációja is, utána viszont kell egy jó sztori. Egy narratíva, amiből kiderül, hogy mindez alapján mi várható, venni vagy eladni érdemes, vagy egy opcióhoz milyen kötési árfolyamot szerencsés választani. Nincsenek tökéletes termékötletek, de a jónak rengeteg árnyalata van.

3. Időzítés és döntés egysége

Carlo Rovelli olasz elméleti fizikus szerint az idő nem is létezik, nincs múlt, jelen vagy jövő. Ez a megállapítás akkor még inkább zavarba ejtő, ha ehhez hozzávesszük, hogy az idő pénz. Az idő és a pénz is emberi találmány. Mindenesetre az ügyletkötések esetén nagyon sok múlik az időzítésen, a megfelelő beszállási pont megtalálása legalább annyira fontos, mint a helyes irány. Sem egy vállalati pénzügyestől, sem egy privát befektetőtől nem lehet elvárás, hogy egész nap online, vagy offline nyomon kövesse az árfolyam alakulását, ezért jött létre a megbízás, más néven order. Megbízhatjuk üzletkötőnket azzal, hogy figyeljen számunkra egy ideális árfolyamszintet és hívjon, ha elérhető, vagy akár adhatunk ordert arra, hogy ez esetben azonnal teljesüljön is az ügylet. Minél nagyobb a mozgástér arra, hogy eldöntsük, mikor kötjük meg az ügyletet, annál több esélyünk van elérni a jól kiválasztott célárfolyamot. A jó üzletkötők rendszeresen proaktívan megkeresik az ügyfeleiket a nagyobb piaci mozgások esetén, hogy felhívják figyelmüket az esetleges piaci lehetőségekre, sztorikra vagy csak beszélgessenek arról, hogy mit látunk a pénzpiaci folyamatok mögött.

Egyelőre nehéz elképzelni az életünket idő dimenzió nélkül, így mi is ezt használjuk. A múlt eseményeit értelmezzük, abból következtetünk és sztorikat gyártunk a jövőre vonatkozóan – és így ajánlunk termékeket, megoldásokat a jelenben. Azon ugyanakkor nem lennék meglepve, ha brit tudósok megállapítanák, hogy lassabban telik az idő annak, aki veszteséges nyitott pozícióban ül, mint annak, aki éppen nyerésre áll.

A cikk eredetileg Demjén Ottó, az OTP Treasury Regionális Treasury Igazgatóságának Sales vezetője LinkedIn-bejegyzéseként jelent meg: https://www.linkedin.com/pulse/3-seg%C3%ADt%C5%91-szempont-ha-treasury-szolg%C3%A1ltat%C3%A1st-venn%C3%A9l-ig%C3%A9nybe-demjen/

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: