Vezetőváltás az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete élén
„Nincs kétségem afelől, hogy Csü értékes tudást és tapasztalatot hoz a FAO-ba. Szemtanúja volt annak, ahogy Kína jelentősen kibővítette élelmiszertermelését és 2015-re felére csökkentette az éhezést, ezzel teljesítve ezen Milleniumi Fejlődési Célt” – tette hozzá.
Beszédében kitért a FAO szerepére a „rászoruló emberek életének” javításában szakmai képessége révén, különösen a fejlődő országokban, nem elfeledkezve a 194 taggal bíró szervezet normatív, szabványalkotási tevékenységéről sem.
Szembenézni a kihívásokkal
A főigazgató kritikáját fejezte ki annak kapcsán, hogy az éhezés felszámolására tett törekvések megtorpantak az elmúlt három évben, és napjainkra a elhízott emberek száma meghaladja az éhezőkét a feldolgozott, tápanyagban szegény ételek túlzott fogyasztása miatt.
„A konfliktusok száma továbbra is ijesztően magas, az éghajlatváltozás hatása pedig egyre intenzívebb, közben sok fejlődő ország gazdasági nehézségekkel küzd” – mondta hozzátéve, hogy mindezen folyamatok a minőségi élelemhez való hozzájutásra is hatással vannak.
Graziano felszólította a kormányzati, céges, civil, és kiváltképp a fogyasztói szervezeteket a támogatás és részvételük folytatására, hogy elősegítsék az emberek életének javítását és egészséges táplálkozást.
Jobb táplálkozást célzó stratégiák már elérhetők sok helyen, melyeket a FAO partnereivel dolgozott ki, és egyes országok, mint például Chile, Kanada vagy Mexikó már „hatásos intézkedéseket tettek az élelmiszer minőségének javítására.”
Csü Tung-jü: főigazgató augusztus elsejétől
A kínai származású Csü Tung-jü június 23-án választották meg a FAO élére. Ő lesz a szervezet kilencedik főigazgatója annak 1945. október 16-i alapítása óta.