Személyi igazolvány csináltatása, cseréje, pótlása, igénylése

Mi a teendő ha elvesztettük, ellopták, megrongálódott a személyi igazolványunk és új személyi igazolványra van szükségünk? Mennyibe kerül a személyi igazolvány csináltatása, pótlása? Hová kell fordulnunk, hol lehet a személyi igazolvánnyal kapcsolatos ügyeket elintézni? Hány nap alatt készül el egy személyi igazolvány?

Személyi igazolvány csináltatása, cseréje, pótlása, igénylése

Kinek jár, kinek adható személyi igazolvány?

Állandó személyazonosító igazolvány annak a személyiadat- és lakcímnyilvántartás hatálya alá tartozó, magyar állampolgárnak, bevándorolt, letelepedett, menekült és oltalmazott jogállású személynek adható, aki személyazonosságát és a személyazonosító igazolványban szereplő adatait megfelelően, különösen az e rendeletben meghatározott okiratokkal igazolja.

Milyen iratok szükségesek a személyi igazolványhoz?

Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetében, ha személyesen csak az egyik szülő jelenik meg, akkor igazolnia szükséges, hogy személyazonosító igazolvány kiadásához a másik szülő (törvényes képviselő) hozzájárult. Ennek hiányában a szülő igazolja a másik szülő szülői felügyeletének megszűnését, szünetelését.

Az igazolásokhoz felhasználható különösen a másik szülőnek (törvényes képviselőnek) a közjegyző, a fővárosi és megyei kormányhivatal gyermekvédelmi és gyámügyi feladatkörében eljáró járási (fővárosi kerületi) hivatala, a bv. szerv vezetője, a konzuli tisztviselő, a kijelölt kormányhivatal, a nyilvántartást kezelő szerv vagy a járási hivatal előtt tett, vagy a szülő által kiállított, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata a személyazonosító igazolvány kiadásához, vagy a szülői felügyelet megszűnését, szünetelését igazoló jogerős bírósági határozat vagy végleges gyámhatósági határozat. 

Cselekvőképtelen kiskorú kérelmező esetén az eljáró törvényes képviselő személyazonosságát is ellenőrizni kell.

A cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság alatt álló kérelmező esetében a  törvényes képviselőnek igazolnia kell a gondnokság alá helyezést, továbbá a törvényes képviseletet, valamint a törvényes képviselő személyazonosságát is. Az igazolás történhet különösen jogerős bírósági, valamint végleges gyámhatósági határozattal.

Ha a kérelmező érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal nem rendelkezik, illetve ha a menekült vagy az oltalmazott jogállású kérelmező az útlevélen kívül más, személyazonosságot igazoló érvényes okmánnyal nem rendelkezik, és a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző évben sem rendelkezett ilyen érvényes okmánnyal, a személyazonosságát egyéb módon igazolnia szükséges.

Az igazoláshoz felhasználható különösen: a bevándorolt, a menekült, az oltalmazott és a letelepedett jogállású kérelmező esetén a bevándorlási engedély, a menekültkénti vagy oltalmazottkénti elismerését igazoló okirat, a letelepedett jogállást igazoló okmány; a menekült és az oltalmazott jogállású kérelmező esetén – ha első személyazonosító igazolvánnyal történő ellátására kerül sor – olyan fénykép, amelynek hátoldalán a menekültügyi hatóság feltüntette a kérelmező menekültkénti vagy az oltalmazottkénti elismeréséről szóló hatósági határozatának számát, továbbá a menekültként vagy oltalmazottként elismert személlyel való azonosságot bélyegzőlenyomattal és aláírással igazolta. 

Ha a kérelmező érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal nem rendelkezik, de a kérelem benyújtásakor rendelkezik a magyar hatóság által kiállított születési anyakönyvi kivonattal és a névviselés megállapítására alkalmas, magyar hatóság által kiállított házassági anyakönyvi kivonattal, azt a kérelemhez bemutathatja.

Ha a kérelmező érvényes állandó személyazonosító igazolvánnyal vagy a személyazonosságát igazoló más érvényes okmánnyal nem rendelkezik, és az anyakönyvi kivonatot nem mutatja be, az eljáró hatóság hivatalból intézkedik az illetékes anyakönyvvezető megkeresésével a szükséges adatok egyeztetése érdekében, ha a születést és a házasságkötést Magyarországon anyakönyvezték.

Hová kell menni a személyi igazolvány ügyintézéssel kapcsolatban?

A fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatala , a kijelölt kormányhivatal, valamint a nyilvántartást kezelő szerv. A kérelem bizonyos esetekben a jegyzőnél, valamit a konzuli tisztviselőnél is előterjeszthető.

Hány nap alatt készül el egy személyi igazolvány? 

Az ügyintézés ideje 20 nap, ha a kérelem és mellékletei, valamint az eljáró hatóság rendelkezésére álló adatok (ide értve az olyan adatokat is, amelyek szolgáltatására a kérelmező nem kötelezhető) alapján a tényállás tisztázott a döntést legkésőbb 8 napon belül meg kell hozni (sommás eljárás).

Mennyibe kerül a személyi igazolvány gyártása?

A személyi igazolvány eljárás illetékmentes.

Így jelzi az ujjad, ha beteg a tüdőd!

A tüdőfibrózis egyike az intersticiális tüdőbetegségeknek, mely egy széles spektrumú kategóriát foglal magába több mint kétszáz különböző típusú betegséggel. Ez a betegség tartós és gyakran visszafordíthatatlan károsodást okoz, amely egyes betegeknél a kezelések ellenére is folyamatosan romlik.
2024. 04. 25. 01:00
Megosztás:

A Slothana mém érme 15 millió dollárt gyűjtött, még pár napig tart az előértékesítés

A Solana-alapú új és szenzációs, 420-barát mém érme projektje a Slothana (SLOTH), amely egy hónapig tartó előértékesítése alatt összesen 15 millió dollárt gyűjtött össze.
2024. 04. 25. 00:01
Megosztás:

Ismét csúcsra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az USA-ban

Az Egyesült Államokban november vége óta a legmagasabbra emelkedett a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 19-én záródott héten - ismertette az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége (Mortgage Bankers Association of America - MBA) szerdán.
2024. 04. 24. 23:30
Megosztás:

Szigorítaná az építési szabályokat az ÉTDR

Az ÉTDR (építésügyi hatósági engedélyeztetési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) működését szabályozó jogszabálytervezet az építési szabályok szigorítását szolgálja - közölte az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 23:00
Megosztás:

Iskolai rosszullét miatt nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) az MTI megkeresésére szerdán.
2024. 04. 24. 22:30
Megosztás:

Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt

Az Európai Parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentes importjának további egy évvel történő meghosszabbítását, tovább nehezítve ezzel az európai gazdák helyzetét. Ezzel a döntéssel a brüsszeli elit ismét bebizonyította, hogy számára fontosabbak Ukrajna érdekei, mint az európai gazdák boldogulása - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter a szaktárca közleményében, amelyet szerdán juttatott el az MTI-hez.
2024. 04. 24. 22:00
Megosztás:

Figyelmeztetést kapott a repohár-forgalmazó Cup Revolution

Figyelmeztette és megfelelésre kötelezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az egyik legnagyobb hazai repohár-forgalmazó vállalkozást, a Cup Revolution Kft.-t, mert a cég megtévesztő módon kommunikált a poharak, illetve a visszaváltási rendszer környezetre gyakorolt hatásairól a fogyasztók számára - közölte a Gazdasági Versenyhivatal Közszolgálati Kommunikációs Iroda szerdán közleményben az MTI-vel.
2024. 04. 24. 21:30
Megosztás:

Februárban nőtt a bruttó átlagkereset

2024. februárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 400, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 417 100 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,0, a nettó átlagkereset 13,8, a reálkereset pedig 9,9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest a fogyasztói árak 3,7 százalékos növekedése mellett - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 21:00
Megosztás:

Nagyot nőtt a Spar árbevétele tavaly

A Spar Magyarország 1023,2 milliárd forint bruttó árbevételt ért el 2023-ban, 15,8 százalékkal többet az előző évinél, az eladott termékek mennyiségében ugyanakkor éves szinten mintegy 4 százalékos volt a csökkenés tavaly - mondta a vállalat elnök-ügyvezetője szerdán Budapesten, a cég évértékelő sajtótájékoztatóján.
2024. 04. 24. 20:30
Megosztás:

Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank

Az MBH Jelzálogbank teljes egészében az eredménytartalékba helyezi a tavalyi 6,66 milliárd forint adózott eredményt - így döntöttek a részvényesek a Budapesti Értéktőzsde Prémium (BÉT) prémium kategóriájában jegyzett hitelintézet szerdai éves rendes közgyűlésén.
2024. 04. 24. 20:00
Megosztás:

Emelkedett a 6 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 6 hónapos diszkont kincstárjegyet szerdai aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 24. 19:30
Megosztás:

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Gyengüléssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2024. 04. 24. 19:00
Megosztás:

BÉT - A Richter és a Mol húzta a tőzsdét

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 437,29 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 66 376,55 ponton zárt szerdán.
2024. 04. 24. 18:30
Megosztás:

Több száz mikro-, kis- és közepes vállalkozás részesül kapacitásbővítő támogatásban

A mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat célzó kapacitásbővítő támogatásra 566-an pályáztak sikeresen, az idén januárban indult program keretösszege 6,5 milliárd forint - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
2024. 04. 24. 18:00
Megosztás:

Bővült a hazai lakáshitel-állomány

A lakáshitel-állomány tavaly az állami támogatású hitelezés hatására bővült. 2023 év végén az államilag támogatott lakáshitelek állománya 7,1, a támogatás nélkülieké 0,3 százalékkal haladta meg az előző év végit - állapította meg legfrissebb elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2024. 04. 24. 17:30
Megosztás:

Letelepszik nálunk a Fiberhome

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.
2024. 04. 24. 17:00
Megosztás:

Bírságot kapott az Erste Befektetési Zrt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 15 millió forint bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re az ügyfelek alkalmasságának értékelése, az ügyfélkommunikáció rögzítése, kiszervezések, javadalmazás, IT sérülékenységvizsgálat és a panaszkezelés terén feltárt hiányosságok miatt - közölte a jegybank szerdán az MTI-vel.
2024. 04. 24. 16:30
Megosztás:

Javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben javult a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
2024. 04. 24. 16:00
Megosztás:

Csúcsot döntöttek a Volvo Cars eladásai az első negyedévben

A kínai többségi tulajdonú Volvo Cars a közös és társult vállalkozásokat nem számítva 6,8 milliárd svéd korona (230,86 milliárd forint) működési bevételre tett szert az idei első negyedévben, ami 8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - derül ki a cég honlapjára szerdán feltöltött adatokból.
2024. 04. 24. 15:30
Megosztás:

Primark az Arena Mall-ban nyitja meg első magyarországi üzletét

Bejelentette első magyarországi üzletének nyitási időpontját a Primark. A nemzetközi divatáruház várva várt üzlete Budapesten, a város egyik legnagyobb bevásárlóközpontjában, az Arena Mallban kap helyet, és május 28-án, kedden 10 órakor nyitja meg kapuit a vásárlók előtt. A nyitás mintegy 180 munkahelyet teremt Magyarországon.
2024. 04. 24. 15:00
Megosztás: