Mégis csak van, aki kap 13. havi nyugdíjat

Jelentős többséggel jóváhagyta a 13. havi nyugdíj bevezetését, illetve az Isztambuli egyezmény elutasítását célzó határozat új szövegét a szlovák parlament kedden a hét végére kitűzött parlamenti választást megelőző utolsó rendkívüli ülésén.

Mégis csak van, aki kap 13. havi nyugdíjat

A 13. havi nyugdíj bevezetését célzó kormányjavaslatot 88 igen szavazattal ellenszavazat nélkül fogadta el a 150 fős pozsonyi törvényhozás.

A nyugdíjasok ismét rosszul jártak Magyarországon - ITT írtuk meg, hogy miért

A népjóléti intézkedésre a két nagyobb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) és a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) illetve két ellenzéki párt, az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó, radikális Kotleba - Mi Szlovákiánk Néppárt (Kotleba - Ludová strana Nase Slovensko) és a Boris Kollár vállalkozó vezette jobbközép irányultságú Család vagyunk (Sme rodina) mozgalom képviselői voksoltak igennel, a többi ellenzéki képviselő és a kormánykoalíció részét képező Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt képviselői egy kivételével nem vettek részt a voksoláson.
   
Az új szabályozás szerint Szlovákiában minden nyugdíjas évi egy alkalommal egy a mindenkori átlagnyugdíj összegét kitevő egyszeri juttatásra, egy úgynevezett 13. havi nyugdíjra lesz jogosult. A minden egyes nyugdíj típusra vonatkozó intézkedés már az idei évtől hatályos, a juttatást - amelynek összege az öregségi nyugdíj esetében az idén 460 euró (mintegy 150 ezer forint) - először idén novemberben kapják majd kézhez az érintettek. Az intézkedés, amelynek kivitelezése mintegy 470 millió euróba kerül az idén, közel 1,4 millió embert érint.
   
Isztambuli egyezményt elutasító parlamenti határozatot, pontosabban annak új - kormányjavaslat alapján szövegileg módosított változatát - 95 igen szavazattal 12 nem ellenében fogadta el a szlovák parlament. A határozatra az Irány és a Szlovák Nemzeti Párt, illetve a Mi Szlovákiánk Néppárt és a Család vagyunk mozgalom képviselői voksoltak igennel, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői pedig nemmel. A többi képviselő részben igennel voksolt, részben pedig nem vett részt a szavazáson.

Mekkora állami nyugdíjra számíthatsz? Számold ki ITT!
    

A részben a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó, ugyanakkor több erősen vitatott részt is tartalmazó Isztambuli egyezményről már korábban elfogadott egy, azt de facto elutasító határozatot a pozsonyi törvényhozás. Arról azonban később kiderült, hogy azt át kell fogalmazni, hogy kiindulási alap lehessen az egyezményen szereplő szlovák aláírás visszavonásához, amelyet Peter Pellegrini, szlovák kormányfő két hete jelentett be. Az egyezményt egyébként Iveta Radicová liberális kormányának idején írták alá 2011 májusában, de azt Szlovákia, számos más európai országgal közösen, nem ratifikálta, és tavaly a ratifikációs folyamatot is leállította a parlament.
   
A szombati választást megelőző utolsó ülésen  négy, a kormány által indítványozott előterjesztés szerepelt. A 13. havi nyugdíj bevezetésén és az Isztambuli egyezmény elutasítását célzó határozat elfogadásán kívül a napirenden szerepelt még a családi pótlék emelése illetve egy olyan jogszabály módosítási javaslat, amely jelentősen korlátozta volna azoknak a természetes személyeknek a körét akiknek fizetniük kell az autópálya használatért. Ennek a két javaslatnak a megtárgyalását későbbre napolták, mert azok vitájának megnyitásához nem gyűlt össze kellő számú képviselő.
   
Az ülést egyébként csak harmadszori próbálkozásra sikerült megnyitni néhány frakción kívüli ellenzéki liberális képviselő obstrukciója miatt. Ők azt állították, hogy az ülést szabálytalanul hívták össze, s azt követelték, hogy ennek az állításnak a tényszerűségét az Alkotmánybíróság vizsgálja meg.

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás:

A SZTAKI kutatóival készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) kutatóival és mérnökeivel készít robotot építő robotot Ottonie von Roeder német művész, aki a Goethe Intézet jóvoltából érkezik szeptemberben Budapestre - tájékoztatta a SZTAKI kedden az MTI-t.
2021. 08. 25. 06:00
Megosztás: