Meddig erősödhet a forint? Elmagyarázza a szakértő!

Interjú Bakos Ádámmal, az Aegon Alapkezelő kötvény üzletágának vezetőjével, aki szerint az MNB mostanra nehéz helyzetbe lavírozta magát. Az euró árfolyama a 340 és 360 forintos sávban alakulhat idén. Lássuk, hogy miért!

Meddig erősödhet a forint? Elmagyarázza a szakértő!

A rövid kamatok drasztikus emelésével sikerült megfogni a márciusi, szinte pánikszerű forintgyengülést, a nemzeti valuta azonban így is csak a 350-es euró szintig tudott visszaerősödni. Meddig tarthat ki a lendület?

Mi azt gondoljuk, hogy bár tényleg nincs jó optikája egy 370 forintos euró árfolyamnak, de a külső adósságok csökkentése, az ezzel elért monetáris politikai függetlenség épp azt a célt szolgálta, hogy a deviza mozgása egy krízis esetén szelepként levezesse a feszültséget. A Magyar Nemzeti Banknak (MNB) nem kell a gazdaságot monetáris szigorítással megfojtania. Az erősebb deviza és alacsonyabb kamatok most nem tudnak egyszerre teljesülni. A jegybank ugyanakkor elszántnak tűnik a forint erősítésében és más programokkal próbálja a hitelezést és a költségvetés lazítását támogatni.

Nagy lesz a kísértés, hogy amennyiben a forint tovább erősödik, a jegybank újra csökkentse a rövid futamidejű kamatokat?

Bizonyára. Az elvesztett hitelesség visszaszerzése azonban valószínűleg még keményebb diónak bizonyul majd. Komoly egyensúlyozás következhet, az euró árfolyama a közeljövőben a 340-360 forintos sávban ingadozhat.

A régiós devizák árfolyam alakulása és a forint árfolyama az euróhoz 2020-ban

Ami azért mégiscsak barátságosabb, mint az április elsejei, 370 forintos kurzus...

  A koronavírus tőzsdei zsargonnal élve igazi “fekete hattyú” volt (a megjósolhatatlan események elnevezése onnan ered, hogy Ausztrália felfedezéséig nem találkoztak még ilyen színű madárral). Óriási feszültség keletkezett a befektetők körében, ami nemcsak a forintot, de az összes feltörekvő piaci devizát is gyengítette. Gyorsan szabadulni akartak minden kockázatos eszköztől, ami nem hagyományos menekülő devizában (például svájci frankban, amerikai dollárban) tartott készpénz, esetleg állampapír volt. A krízis első szakaszában egyébként a forint nem is teljesítette alul a legtöbb devizapárt.

Pedig Magyarország nyitottsága alapján egy globális recesszióban a legsérülékenyebb országok közé tartozik. Mi történt ekkor?

A második szakaszban a legtöbb régiós jegybank jelentős monetáris és fiskális lazítást jelentett be, hogy csökkentse a válságtüneteket. A magyar döntéshozók intézkedései viszont óvatosabbak voltak. Nem történt kamatcsökkentés, és bár a kötvénypiac látványosan befagyott, az MNB sem jelentett be például kötvényvásárlási programot. De a költségvetési lépések sem tűntek túl ambiciózusnak.

Ezután a forint két nap alatt 4 százalékot gyengült, és a világ leggyengébb feltörekvő piaci devizájává vált. Alul múlta még a dél-afrikai randot és török lírát is. Miért?

Egyrészt jónéhány befektető “vérszagot” kapva kezdhette tesztelni a magyar jegybank tűrőképességét, látva, hogy az MNB a rohamléptekben gyengülő forint árfolyam és a mind borúsabb gazdasági kilátások ellenére, a cseh, a lengyel és a román (!) kamatvágások után sem mer lazítani a monetáris kondíciókon. Másrészt a költségvetési (mentő)csomag elégtelensége nyomán a gyors, “V alakú” kilábalás esélyének csökkenését árazták be a befektetők. Végül a kormánytöbbség által március végén elfogadott felhatalmazási törvény – ami lehetővé teszi a járvány miatti vészhelyzetben a kormány számára, hogy rendeletekkel irányítson – kedvezőtlen nemzetközi visszhangja is az országgal szembeni bizalmat csökkentette. Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a forint alulteljesítése egyébként nem volt drámai a feltörekvő gazdaságok devizái között.

Interjúalany: Bakos Ádám az AEGON Alapkezelő Zrt. kötvény üzletágának vezetője

Bakos Ádám Aegon Alapkezelő Zrt.

Az MNB-nek viszont úgy tűnik, a 370 forintos euró árfolyam igen. Először verbális intervencióval, majd a rövid kamatok emelésével és a kamatfolyosó kiszélesítésével stabilizálni is tudta az árfolyamot. Mitől ijedhetett meg a jegybank, azzal szemben, hogy eddig nem volt ellenére a leértékelődés?

Ezzel kapcsolatban csak spekulálni tudunk. Elvileg az elmúlt 10 év külső adósságcsökkentése pont abba azt a célt szolgálta, hogy a forintárfolyam alakulása ne gátolhassa a monetáris lazítást egy krízishelyzetben. De az MNB a gazdasági ciklusokat felerősítő, ún. “prociklikus” gazdaságpolitikájával a La Fontaine-meséből ismert, egész nyáron csak hegedülő tücsökké vált (amelynek a mesében télen felkopik az álla), ami a jelenlegi helyzetben kevesebb lehetőséget adott, mint a régió többi jegybankjának. Egyszerűbb dolga lett volna, ha 310-es euró árfolyammal és 1,5%-os rövid kamatokkal ér minket el a válság.

Valószínűleg a jegybank kimondatlan „gyenge forint” árfolyampolitikája sem segített.

Nagyon nehéz megfogni az árfolyamzuhanást, ha a jegybank hitelessége sérül. Senki sem hiszi el, hogy tényleges a szándék. Viszont a nemzeti valuta elleni, nagymértékű spekulációt egyetlen jegybank sem szereti. Az MNB egyébként már hónapok óta küldött finom jelzéseket, hogy a forint gyenge árfolyama már nincs igazán ínyére. De komoly lépések megtételére nem volt hajlandó, így a spekulánsok egyre erősebben tesztelték a tűréshatárát.

Mennyiben változott a monetáris politika keretrendszere?

Gyakorlatilag a feje tetejére állt. Az újonnan bevezetett egyhetes betéti tender fogja betölteni az alapkamat funkcióját. Azaz jelenleg 0,9%-os kamattal lehet betétet elhelyezni a jegybanknál, ami a rövidlejáratú piaci kamatokat pillanatok alatt ugyan erre a szintre emelte. A bankrendszerbe pumpált likviditás csökkentésével pedig a devizapiaci forintkamatokat emelte jelentősen, bőven az alapkamat fölé. Ez márciusban 50-150 bázispontos kamatemelésnek felel meg (a bankközi hitelezésben irányadó 3 hónapos Bubor 50 bázisponttal, a kincstárjegy hozamok 70 bázisponttal kerültek feljebb).

Meddig tart ez a forint melletti elköteleződés?

Jó kérdés. Míg a régiónkban mindenki lazít, mert komoly recessziót vár; addig mi optimisták vagyunk és szigorítunk. Lehet, hogy tartós rezsimváltás szemtanúi vagyunk, de az sem kizárt, hogy egy megálmodott/stabilizálódó árfolyam elérését követően újra a lazítás útjára lép az MNB, követve a globális és régiós jegybankokat.

További hasznos írások, elemzések a Totalreturn.hu blogban olvashatók.

Emelte célszámait a Duna House a2021 Q2-es negyedéves jelentés után

A Duna House Group (a „Csoport”) 2021. második negyedévében szintet lépett: negyedéves árbevétele 3,4 milliárd Ft-ra (+78% év/év), tisztított core EBITDA-ja pedig a 629 mFt-ra ugrott (+72% év/év). A Csoport számviteli konszolidált EBITDA-ja 512 millió Ft volt, 49%-kal meghaladva 2020 azonos időszakát.
2021. 08. 28. 18:00
Megosztás:

Még mindig megéri MÁP Pluszba fektetni a Babaváró hitel összegét?

Biztosan sok fiatal párnak eszébe jutott, hogy a Babaváró hitel befektetési célokra is használható. A kamatok emelkedése azonban rontja a helyzetet, hiszen minél drágább a hitel, annál alacsonyabb a befektetők nyeresége. A Bankmonitor szakértői kiszámolták, lehet-e még nyerni a babaváró és az állampapír kombinálásával.
2021. 08. 27. 11:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Mire számítsunk ma a magyar tőzsdén?

Iránykereséssel indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2021. 08. 27. 08:58
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Esik az arany árfolyama a Fed elnökének beszéde előtt

Az arany 1.784 dollárig süllyedt ma reggel.
2021. 08. 26. 12:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 24. 23:59
Megosztás: