Hiába olcsó az olaj, nagyot bukhatunk rajta

Az utóbbi hónapokban nagy figyelmet kapott az olaj árának rendkívüli változása. Az árfolyamzuhanás következtében még a befektetésekkel általában kevesebbet foglalkozó emberek körében is felmerült az ötlet, hogy olajat vásároljon, az események tetőzéseként pedig április végén negatív olajárak is megjelentek.

Hiába olcsó az olaj, nagyot bukhatunk rajta

Az alábbi írásban - mely a G7.hu oldalon került publikálásra - a Diófa Alapkezelő szakértőinek segítségével bemutatjuk az olajbefektetések egyedi jellemzőit, lehetséges eszközeit, illetve vételi szándék esetén megfontolandó fontos szempontokat.

Az olajár mozgatói – mi okozta a negatív olajárat?

2020. április 20-án az amerikai olaj leggyakrabban használt benchmarkja, a WTI mínusz 37,63 dollárig esett. A jelenség hatalmas figyelmet kapott, elsőre nehezen lehet érthető, hogy egyes szereplők miért fizettek azért, hogy megváljanak olajra szóló követelésüktől.

Grafikon: Az olaj ára most +37 dollár, április közepén mínusz 37 dollár volt

A határidős ügylet sajátosságai

Az olaj árváltozását természetesen a legtöbb termékhez hasonlóan a kereslet és a kínálat aránya, illetve az ezzel kapcsolatos várakozások határozzák meg. Azonban az olaj abban különbözik más ismertebb befektetési termékektől, hogy tőzsdei vétele adott határidőre szól (határidős, azaz futures ügyletek). Sokakat ennek megértésének hiánya téveszthet meg, mivel a gondolkodásba jobban beépültek a nem határidőre szóló értékpapírok, például a részvények jellemzői.

Amikor egy részvényt nyilvánvalóan alulértékeltnek talál egy befektető és azt várja, hogy árfolyama a következő években a piaci átlagot meghaladó mértékben fog növekedni, akkor logikus lépésnek tűnik a befektetés. Miért nincs ez így az olaj esetében? Ha egy befektető április 20-án úgy gondolta, hogy a következő években lesz, amikor jóval több, mint 0 dollárt fog érni az olaj, miért nem vásárolt hezitálás nélkül? Amikor a hírekben olajárakat említenek, vagy egy egyszerű internetes keresés után megnézzük az olajárat, általában a legközelebb leszállításra kerülő árfolyammal találkozunk, mivel többnyire ez a legnagyobb volumenben kereskedett olajra szóló határidős ügylet. Ez az ár tehát azt jelöli, hogy a jövőben leszállításra kerülő olajra szóló követelés mennyit ér jelenleg.

Ezt megértve világos, hogy miért működik máshogy az olaj határidős piaca, mint egy részvényeké: ha a befektető szeretne a legközelebbi leszállításra vonatkozó ár és az évekkel későbbi olajár különbségére spekulálni, meg kell kötnie a határidős ügyletet, lejárat után pedig átvenni és tárolni a fizikai olajat. Egy ilyen ügylet különösen akkor lehet vonzó, ha a későbbi lejáratra szóló határidős ügyletek ára magasabb az elvárt jövőbeli árnál (ezt nevezik contangonak). Ha ez a különbség nagyobb, mint a befektető elszállítással és tárolással járó költségei, akkor megtehetné, hogy azonnal fixálva egy jövőbeli eladásának árát, biztos nyereségre tesz szert.

Ezt a stratégiát szokás carry trade-nek is nevezni. Azonban egy kiépített infrastruktúrával nem rendelkező magánszemélynek nem csak, hogy rendkívül nagy költségekkel járna, de gyakorlatilag kivitelezni sem lenne lehetséges egy ilyen stratégiát, mivel az olaj szállítása és tárolása bonyolult, emellett rendkívül mérgező anyag. A Bloomberg újságírója személyes elhatározásból utána járt, hogy mennyire lehetséges egy ilyen arbitrázslehetőséget magánszemélyként kihasználnia, természetesen nem járt nagy sikerrel. Amennyiben az olaj határidős szerződést vásárló befektető nem szeretné fizikai leszállításig tartani a kontraktust – és többnyire ez a helyzet –, akkor arra spekulál, hogy a lejárta előtt (vagy korábban) nagyobb lesz a kereslet és így az árfolyam, mint a jelenlegi árfolyam, és így ki tud szállni nyereségesen a pozíciójából.

Spekulánsok és hedgerek

Az olajjal kereskedőket két csoportra lehet osztani: egyrészt vannak spekulánsok, akik a szerződés lejárata előtt szeretnének nyereségre szert tenni, másrészt a hedgerek, akiknek a jövőben szükségük lesz olajra, és mivel tartanak a jövőbeli árváltozás kockázatától, határidős ügylettel rögzítik a jövőbeli ügylet árfolyamát. Az előbbi csoportba tartozó kereskedők közül áprilisban sokan jelentőset tévedhettek, ugyanis hatékony piaci árazás mellett nehezen magyarázható, hogy néhány nappal korábban 20 dollár felett kereskedett termék hirtelen zuhanással mínusz 30 dollár alá csökken.

Amellett, hogy a pénzügyi intézményrendszer sem volt felkészülve negatív olajárakra (például az Interactive Brokers amerikai brókercég közel 88 millió dollárt bukott azzal, hogy az ügyfeleitől bekért fedezet csak 0 dolláros olajárig volt elegendő) egy nagyon fontos alapelvre világít rá az áprilisi példa: ismerni kell a pénzügyi terméket, hogy a kockázatokat pontosan fel tudjuk mérni. Bár április 20-a előtt hetekkel is több cikkben is fejtegették negatív olajár lehetőségét, illetve a nyersanyagok természetéből fakadóan már korábban is láthattunk negatív árat (például propán 2015-ben ), ezt a kockázatot most mégsem árazta megfelelően a piac ami a kontraktus technikai összeomlásához vezetett.

Milyen eszközökön keresztül lehet még olajba fektetni?

A fentiek alapján világossá válhat, hogy a hírekben emlegetett rendkívül alacsony olajárak miért nem jelentik feltétlenül a vételi döntés megalapozottságát. Akit azonban ez nem tántorít el attól, hogy az olaj árfolyamváltozásából profitáljon, viszont ezt nem közvetlen határidős ügyleten keresztül szeretné tenni, az más típusú értékpapírok vételével is szerezhet olaj árfolyamkitettséget.

Az egyik ilyen lehetőség az olajba fektető ETC vásárlása (az ETC az Exchange Traded Commodities angol kifejezésből származik, mely a tőzsdén kereskedett árupiaci termékre utal). Ezek olyan értékpapírok, amelyeken keresztül kisebb összegben is lehetséges árupiaci termékek vagy akár árupiaci termékek egy kosarának hozamából részesülni. Az ilyen, különböző lejáratú határidős ügyletekbe fektető és lejárat előtt később határidőre szóló kontraktusba átkötő ETC vásárlásánál a korábban már említett contango jelenség jelenthet problémát.

Másik lehetőség az olajvállalatok részvényeinek vásárlása, vagy ilyen befektetési politikát követő ETF vásárlása (ETF az Exchange Traded Funds mozaikszóból ered, ami gyakorlatilag egy nyíltvégű befektetési alap, ami egy vagy több istrumentum árfolyamát követi le). Azonban az energiaszektor és az olajvállalatok jellemzőinek ismerete nélkül pusztán a múltbeli árak ismeretén felbátorodva nem érdemes befektetési döntést hozni, már rövidebb időtávon is jelentős szektorszintű átalakulásokat okozhat az alacsony olajár (csődök, felvásárlások, versenytársak erősödése, és a többi) ami nagymértékben hat a szektor vállalatainak tőzsdei értékeltségére.

Bízza a profikra!

A hirtelen jött ötletek esetén érdemes mindig újra emlékezni a tényre, hogy a tőkepiacok jellemzően nagyon kompetitív piacok. Tartósan, nem a véletlenre alapozva jobb informáltsággal vagy az információk hatékonyabb felhasználásával lehetséges átlagon felüli hozamot elérni.

Az olajkereskedés népszerűség növekedésének köszönhetően számos akadémiai cikk is elemezte különböző statisztikai módszerekkel az olajár előrejelzésének hatékonyságát és rávilágított annak nehézségére. Emellett a gyakorlatban is az intézményi befektetők jellemzően nagyon hatékony információszerző módszerekkel és modellek széles eszköztárával dolgoznak.

Így kicsi annak az esélye, hogy pusztán publikus hírekből tájékozódva, vagy sokadik ismerőstől hallva az olaj olcsóságáról olyan információhoz lehet jutni, amelyet még nem árazott be piaci szereplő. Egy nem kockázatkedvelő befektető esetén pedig nehezen indokolható, hogy miért legyen nem diverzifikált a szektor szerinti kitettsége. Kifejezetten magas kockázatokkal járhat, ha befektetései egyetlen olyan szektorra koncentrálnak, amelynek működését nem érti, esetleg olyan pénzügyi instrumentumokon keresztül, amely kockázatát nem ismeri.

(A cikk megjelenését a Diófa Alapkezelő Zrt. támogatta.)

Tanúvallomásra hívta Joe Bident a Képviselőház republikánus bizottsági elnöke

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken.
2024. 03. 29. 12:00
Megosztás:

A német kormány új katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának

Berlin újabb katonai segélycsomagot ad át Ukrajnának, tüzérségi és harckocsilőszerek, drónok, gránátvetők és aknamentesítő járművek lesznek benne - jelentette be csütörtökön a honlapján a német szövetségi kormány.
2024. 03. 29. 11:00
Megosztás:

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni

Április 1-től lehet napi e-matricát vásárolni, motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ).
2024. 03. 29. 10:00
Megosztás:

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat

Kína feloldja az ausztrál borra kivetett dömpingellenes vámokat - közölte csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium, miután a kínai-ausztrál kapcsolatok több mint három év után újra javulást mutatnak.
2024. 03. 29. 09:00
Megosztás:

Tegyünk együtt a gyermekekért! – Drámai helyzetben a gyermekvédelem

A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület elnöke, Illésné Áncsán Aranka felszólalt a gyermekvédelemért és a közelmúltban történt tragédiákat idézett fel, hogy felhívja a figyelmet a rendszer hibáira.
2024. 03. 29. 08:42
Megosztás:

Bővült a MOL Bubi közbringa-szolgáltatás

Öt új MOL Bubi gyűjtőállomással bővült Kelenföldön és Lágymányoson a közbringa-szolgáltatás, így városszerte már 207 helyszínen elérhetők a zöld kerékpárok - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
2024. 03. 29. 08:00
Megosztás:

Kriptóelemző Michaël Van De Poppe azt állítja, hogy a Sui erőt mutat majd, a Pepe birtokosok egy új mémcoinra váltanak

A kriptoelemző, Michaël Van De Poppe nemrégiben bika jellegű nyilatkozatot tett a Sui (SUI) kapcsán, előrejelzése szerint tovább erősödhet a kriptovaluta. Eközben a Pepe (PEPE) birtokosok egyre izgatottabbak a KangaMoon (KANG) kapcsán - egy új mémcoin-szenzáció iránt. Ez a negyedik fázisú előértékesítési csillag már 180%-ot emelkedett, és az elemzők 2024-re 0,5 dolláros árat jósolnak neki. Nézzük meg, hogy miért.
2024. 03. 29. 07:00
Megosztás:

Debrecen mellett épít 55 ezer négyzetméteres logisztikai csarnokot a WLP

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 ezer négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön, az alapkőletételi ünnepséget követően.
2024. 03. 29. 06:00
Megosztás:

Megjelent a KKV Technológia Plusz Hitelprogram kiírása

Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra - tájékoztatta a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) az MTI-t pénteken.
2024. 03. 29. 05:00
Megosztás:

Négy új hajó felavatásával indult el a 178. balatoni hajózási szezon

Négy új hajó siófoki felavatásával vette kezdetét a 178. balatoni hajózási szezon csütörtökön.
2024. 03. 29. 04:00
Megosztás:

Így vonulhat valaki nyugdíjba 2024-ben és azt követően

Az 1959-ben születettek 2024-ben töltik be nyugdíjkorhatárt, a 65. életévet, és dönthetnek a 2024-ben, esetleg később történő nyugdíj-igénylés mellett.
2024. 03. 29. 03:00
Megosztás:

Pénzhoroszkóp a hosszú hétvégére - melyik csillagjegy fog nagy összeget nyerni?

Pénz és szerencse horoszkópunk a hosszú hétvégére készült és azt vizsgálja, hogy a csillagok állása alapján melyik csillagjegynek milyen pénzügyi kilátásai vannak. Jön a nagy nyeremény? Ha igen akkor hol és kinek és hogyan?
2024. 03. 29. 02:00
Megosztás:

Az Online Fizetési Rendszerek Jövője

A technológia rohamos fejlődése évről évre új fizetési rendszerek megjelenését idézi elő, átalakítva így a már megszokott fizetési szokásainkat.
2024. 03. 29. 01:31
Megosztás:

A paradicsomot már márciusban el kell ültetni Magyarországon?

Magyarországon a paradicsom palántáinak nevelése általában március elején kezdődik meg belső terekben vagy melegágyakban.
2024. 03. 29. 01:10
Megosztás:

Itt az új, 0%-os kamatú vállalkozások számára elérhető 155 milliárd forintos hitelkeret

Európai uniós forrásokból 155,54 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre a mikro-, kis- és középvállalkozások számára a GINOP Plusz program részeként meghirdetett KKV Technológia Plusz Hitelprogramban. A kölcsön nulla százalékos fix kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra, és április 30-tól igényelhető.
2024. 03. 29. 00:40
Megosztás:

A Dogecoin20 előértékesítése átlépte a 10 millió dollárt, de még van esély bevásárolni

A Dogecoin20 egy új Shiba Inu témájú, ERC-20-as mém érme, amely az utóbbi időben nagy népszerűségnek örvend. Már az előértékesítés megkezdése után több mint 3 millió dollárt gyűjtött, és a Dogecoin20 mostanra átlépte a 10 millió dolláros összeget. Az érme hamarosan elindul az Uniswap DEX-en, majd ezt követik más Tier 1 tőzsdei bevezetések.
2024. 03. 29. 00:01
Megosztás:

A Világbankkal közösen építenek kórházat Temesváron

A Világbankkal közösen építenek korszerű városi kórházat Temesváron, az együttműködési megállapodást csütörtökön írták alá a felek a bánsági városban - jelentette be Dominic Fritz temesvári polgármester.
2024. 03. 28. 23:00
Megosztás:

Átalakuló jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig három hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel? Új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.
2024. 03. 28. 22:00
Megosztás:

Korlátozzák a vasúti forgalmat a Déli pályaudvar és Kelenföld között

Április 2-tól 14-ig karbantartást végeznek Budapesten a Nagyszőlős utca feletti vasúti hídon, ezért korlátozzák a Déli pályaudvar és Budapest-Kelenföld között a vonatforgalmat - közölte a Mávinform csütörtökön a vasúttársaság honlapján.
2024. 03. 28. 21:00
Megosztás:

Négyszáz forint osztalék kifizetésére tett javaslatot az Alteo

Az Alteo Nyrt. igazgatósága 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetését javasolja részvényenként a 2023-as év után az április 19-i közgyűlésen - tartalmazza a társaság éves közgyűlésére készült előterjesztés, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2024. 03. 28. 20:00
Megosztás: