Csodás lehetőségek a nyári Ausztriában, magyarul beszélő szálláson

Mi magyarok Ausztriára mint számba vehető úti célra általában akkor gondolunk, mikor az első hó leesik. Gondolatban már ott állunk a hegy tetején, felcsatolt sílécekkel és csúszunk egyik lejtőről a másikra és eszünkbe sem jut, hogy ezt a gyönyörű vidéket az év többi évszakában felfedezzük. Cikkünkben most a nyáron is csodaszép Schladming-Dachstein régiót járjuk be a magyar tulajdonú Schneekristall Apartmanház jóvoltából.

Csodás lehetőségek a nyári Ausztriában, magyarul beszélő szálláson

A mesés Aich

Ausztria egyik legvarázslatosabb hegyvidékén, a Dacstein-hegység lábánál található Aich falucska, alig 10 km-re Sladmingtól, ahol szinte hihetetlen, de az év minden szakában számtalan kikapcsolódási lehetőség vár ránk. Az Alpok e csodálatos táján mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb kikapcsolódási lehetőséget legyen is az idelátogató bármilyen korosztály, akár nyugalomra, akár aktív kikapcsolódásra vágyik.

Sommercard, hogy (szinte) minden ingyen legyen

Ausztriai szállásoknál, akár szállodában, akár apartmanban szállunk meg a szállásadók, akik, nem mellesleg jól beszélnek magyarul szinte kivétel nélkül kedveskednek egy sommercarddal, mellyel a környék számtalan, minden ízlést kielégítő programját teljesen ingyenesen igénybe lehet venni.

Tapasztalatunk szerint a kártya által kínált lehetőségek végiglátogatására egy hét is kevés akár csoportos, akár felnőtt társasággal, akár családi nyaralásra érkezünk a régióba.

Csodálatos természeti környezetben nagyszerű kalandokat élhetünk át hegyen, vízen és levegőben egyaránt attól függően, mire vágyunk. Részt vehetünk hegyi túrán gyalogosan, kajakkal, csobbanhatunk a hegyi tavak egyikében, élvezhetjük az élményfürdők nyújtotta szórakozási lehetőségeket és ha egy kis kultúrára vágyunk süthetünk kenyeret, melyet a hegyi patak vize által hajtott malomban őrölhetük meg, főzhetünk illóolajat, megnézhetjük, hogy készül a jó bajor sör és meglátogathatjuk kedvenc várunkat (pl. a fantasztikus szépségű Salzburgot), múzeumunkat szállásunktól alig pár km-re.

Ha semmi másra nem hagyatkozunk csak a a sommercard által kínált programok kihasználására csodákat élhetünk át nyáron mikor a síbakancs helyett túrabakancsot húzunk és sífelvonók oldalára nem sílécek kerülnek, hanem biciklik és gokártok, melyek ugyanazon a lejtőn száguldanak le a hegycsúcsról, ahol télen síléccel siklunk a havas lejtőkön.

Mikor a (nyáron is folyamatosan üzemelő) felvonók kabinjából kitekintünk, megállapítjuk milyen szép a látvány, ami elénk tárul és évszaktól függően minden alkalommal más-más arcát mutatja meg nekünk, hiszen más a táj színe, hangja, illata, hangulata, látványa az eddig megszokott havas csodavilágtól.

Dachstein gleccser - 3000 méter magasságban hófehér mennyország

A tél szerelmeseinek nyáron sem kell hiányolni a havat, mert a Dachstein gleccserekhez pár perc alatt felrepítő kabinokból már egész hamar láthatóvá válik a nyáron is szemkápráztató havas táj. Felvonóból kilépve akár hógolyózhatunk rövidnadrágban, pólóban, ha kedvünk tartja.

Megmászhatjuk a gleccser legmagasabb hegycsúcsait, s aki már tapasztalt hegymászó különböző nehézségű via ferrátát is talál itt a megfelelő adrenalin lökethez. De nem feledkeztek meg a családdal érkezőkről sem, hisz számtalan kalandpark, libegő, bob pálya várja a végtelen energiával ellátott gyermekeket, na és felnőtteket is, akik az egész napos mozgás után a hegyek lábánál elterülő számtalan tó egyikében evezhetnek, ugrálhatnak, csúzdázhatnak.

A bátrabbak igazi vadvízi kalandtúrán vehetnek részt, de aki a nagy kaland előtt meg szeretné tanulni az alapokat van rá lehetősége a csendesebb Enns folyó mentén.

Ha esetleg nap közben egy kis pihenőre vágyunk akár a legmagasabb csúcson, akár az egyik vízesésnél, akár a völgyben időzünk mindenhol találunk egy-két hüttét a maga helyi étel-specialitásaival, ahol kedvünkre fogyaszthatunk.

Amennyiben csendre, nyugalomra vágyunk itt végre zavartalanul fellélegezhetünk, új energiával töltekezhetünk, hiszen itt az alpok ölelésében a természet nyugalmában, az erdők csendjében, a hegyek vadregényessége mind-mind feltöltenek. Főleg, ha olyan szállást választunk, mint a magyar tulajdonú és magyar nyelven is beszélő házigazdával rendelkező Schneekristall Apartmanház.

Nem kell mást tennünk, mint leülnünk egy sziklára az ösvény mellett, lepillantanunk egy tóra vagy feltekintenünk az égbetörő csúcsokra, s közben hallgatnunk a természetet. A szél hangját az erdő fái között, a madarak csicsergését, a hegyekről lezúduló vízesésből patakká szelídülő víz csobogását, a mormoták füttyét, a méhek zümmögését és a völgyben legelésző tehenek nyakában lévő kolomp halk moraját.

schneekristall apartmanház ausztria aich

Ausztria hegyeiben lévő Schneekristall Apartmanház (fenti képünkön) vendéglátói esteszerető gonddal várják vissza vendégeiket, ahol további kényelmükről, pihenésükről, felfrissülésükről hegyre néző szauna és pihenő gondoskodik, s ahol halk zene szól, illóolaj ellazító illata száll. A szauna ablakán kipillantva szemtanúi lehetünk, hogy a réten legelésző tehenek elindulnak éjszakai szállásukra, miközben a lemenő nap szavakkal le nem írható csodás színeket fest a hegyek fölé.

Estefelé mikor a felfrissült társaság úgy dönt, hogy nekivág a kis utcáknak, hogy a helyi éttermeket felfedezze kicsit irigykedünk, hisz az 5 települést magába foglaló, alig 1294 főt számláló Aich-on közel 10 étterem található.

Nagyon kedves szokás, hogy helyi népviseletbe öltözött személyzet várja a fáradt, de annál éhesebb vándorokat számtalan finomsággal. Akik az egész napos kalandok után nem a félpanziós ellátást részesítik előnyben, hanem az apartmanban kívánnak egy vacsorát elkészíteni azok számára is számtalan lehetőség kínálkozik. Akár a minden igényt kielégítően felszerelt konyhában, akár az udvaron. Ilyen igény esetén a szállásadók biztosítanak bográcsot egy jó gulyás, illetve minden igényt kielégítő grill vacsora elkészítéséhez, miközben a gyerekek a közösségi térben játszanak vagy a kertben ping-pongoznak.

Másnap mikor ismét eljön a reggel az ablakon kitekintve látjuk, hogy békés tehenek legelésznek a távolban a hihetetlenül zöld legelőkön, miközben a helyi kis templom harangja halkan adja tudtul, hogy ismét eljött egy nap, mely számtalan csodás élményt tartogat számunkra Ausztria hegyei között.

szerző: Somogyi Erika 

Pluszban zártak a nyugat-európai tőzsdék

Erősödéssel zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 19:30
Megosztás:

Emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2024. 04. 23. 19:00
Megosztás:

A Richter és az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 813,74 pontos, 1,25 százalékos emelkedéssel, 65 939,26 ponton zárt kedden.
2024. 04. 23. 18:30
Megosztás:

Az EU a gázárak csökkenésére számít

Az Európai Bizottság arra számít, hogy a gázárak csökkenni fognak annak köszönhetően, hogy a cseppfolyósított földgáz (LNG) globális kínálata emelkedik, ami teret ad a megújuló energiaforrásokba történtő befektetéseknek - mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén elmondott beszédében.
2024. 04. 23. 18:00
Megosztás:

Nagy összegű támogatási program indul a turizmus erősítésére

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül - jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden sajtótájékoztatón Budapesten.
2024. 04. 23. 17:30
Megosztás:

Megtörtént a fordulat a belső kerületek ingatlanpiacán is

Az idei év az egyre növekvő keresletről szól a VI., VII., VIII. és IX. kerületi ingatlanpiacán, mely növekedés alapvetően a mérséklődő hitelkamatoknak köszönhető. Mindez persze az árakra is hatással van.
2024. 04. 23. 17:00
Megosztás:

Van még hova fejlődnie idehaza az elektronikus közigazgatási ügyintézésnek

Sokat fejlődött az elektronikus közigazgatási ügyintézés, de hiányosságokat is feltárt az ellenőrzés a stratégiai tervezésben és a felhasználóbarát szempontok egységes érvényesülésében - közölte az Állami Számvevőszék (ÁSZ) kedden.
2024. 04. 23. 16:30
Megosztás:

Kissé gyengült a forint az MNB keddi kamatcsökkentése után

Kissé gyengült a forint a főbb devizákkal szemben azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte keddi kamatdöntő ülésén.
2024. 04. 23. 16:00
Megosztás:

A szolgáltatóiparnak feltornázta az euróövezeti gazdaságot áprilisban

A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott - derül ki a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank (HCOB) közös felmérésének kedden ismertetett előzetes értékeléséből.
2024. 04. 23. 15:30
Megosztás:

A Nemzetközi Valutaalap megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet - közölte kedden feltett Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter.
2024. 04. 23. 15:00
Megosztás:

Állást kaphatnak a tartósan munkanélküliek

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
2024. 04. 23. 14:30
Megosztás:

Nőtt az SAP árbevétele az idei első negyedévben

A német SAP, a világ vezető vállalatirányítási szoftvergyártó óriása 8 százalékkal növelte árbevételét az idei első negyedévben, elsősorban a felhőszolgáltatási szektor bevételének jelentős bővülésére.
2024. 04. 23. 14:00
Megosztás:

Megtévesztette a City Taxi a fogyasztókat

A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a City Taxi Fuvarszervező Szövetkezettel (City Taxi) szemben, a gyanúja szerint a vállalkozás megtéveszti a fogyasztókat kereskedelmi kommunikációjával - közölte a hatóság kedden az MTI-vel.
2024. 04. 23. 13:30
Megosztás:

Hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik ma Magyarországon

Jelenleg hatbillió forintnyi kínai vállalati beruházás zajlik Magyarországon, amelyek nyomán mintegy huszonötezer új munkahely jön létre a legfejlettebb technológiai színvonalat hozva hazánkba - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Pekingben.
2024. 04. 23. 13:00
Megosztás:

34 éves mélyponton a japán jen, be kell avatkozni!

A japán feldolgozóipari beszerzési menedzser index áprilisban 49,9 pontra emelkedett az előző havi 48,2-ről, felülmúlva a 48-as piaci várakozást.
2024. 04. 23. 12:30
Megosztás:

Ágykeret anyagok: melyik jobb?

A mai cikkünkben leginkább az ágykeret anyagával fogunk foglalkozni, ami legalább annyira fontos lehet a tökéletes gyermekágy kiválasztása során, mint az ár, a méret vagy a konstrukció, ráadásul az árral szorosan össze is kapcsolódik.
2024. 04. 23. 12:00
Megosztás:

Kevesebb pénz megy el reklámra a cégeknél

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival - közölte az ügynökség az MTI-vel.
2024. 04. 23. 11:30
Megosztás:

Idén harmadik alkalommal szervezik meg a Konica Minolta IoT Live Show-t

A gépek kommunikációja és a mesterséges intelligencia lesz ezúttal is fókuszban a Konica Minolta IoT Live Show-n, amelyet harmadik alkalommal szervez meg a MOHAnet Mobilsystems Zrt. április 23-25-én a BOK Sportcsarnokban.
2024. 04. 23. 11:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak a vezető európai tőzsdék

Pluszban kezdték a kereskedést a főbb európai tőzsdék kedden.
2024. 04. 23. 10:40
Megosztás:

Három képzés, ami hozzájárulhat a csapat hatékonyságához

Akár egy régóta együtt dolgozó, akár egy most induló új csapatról van a szó, a hatékony munkát jól támogathatja néhány közös képzés. Segítheti a tagok közötti kommunikációt vagy éppen a projektek hatékonyabb kezelését, aminek az eredménye gördülékenyebb együttműködés és sikeresebb munkafolyamatok lehetnek.
2024. 04. 23. 10:30
Megosztás: