Bogyós gyümölcsök nyomában
Ribizli
Az apró, savanykás ízű kis golyócskák, melyek fürtökben, bokron teremnek, és valódi csemegének számítanak. Három alapvető fajtája létezik, a fekete, a vörös és a fehér. Az előbbinek igen markáns, könnyen felismerhető íze van, míg a vörös és a fehér változat enyhébb ízvilággal bír. A pici bogyók teli vannak vitaminokkal, és segítenek például a rák megelőzésében vagy a méregtelenítésben.
A ribizli termése fogyasztható önmagában, de sütemények, krémek alapanyaga is lehet, valamint ínycsiklandozó lekvár is készülhet belőle. Bár az apró kis bogyók leszüretelése hosszadalmas, a végeredmény azonban megéri a fáradságot.
Szeder
Formája miatt egyes tájakon “fekete málna” néven ismert, pedig valójában nem sok köze van a málnához. Szintén bokron terem, mely kedveli a napos helyeket, valamint kúszónövény volta miatt nem árt karóval kitámasztani, és olyan helyet készíteni neki, ahol gond nélkül fel tud futni.
A szeder gyümölcse éretlenül rózsaszín és meglehetősen savanyú, éretten azonban szinte feketévé és édessé válik. A szedése és feldolgozása során azonban nem árt vigyázni, ugyanis a levében lévő festékanyag szinte mindent megfog, amihez hozzáér, ruhából pedig nem egyszerű eltávolítani. Nem csak a termése ehető, hanem a leveléből készülhet tea is. Frissen szedve gyümölcslevesként vagy süteménybe téve, tartósítva pedig lekvárként is kiváló.
Rendkívül magas antioxidáns tartalommal rendelkezik, emellett kiváló baktériumölő, és megelőzi a hajszálerek megbetegedését. Ezért a fogyasztását ajánlott beépíteni az egészséges étrendbe, mely most már nem csak otthoni főzéssel kivitelezhető, hanem az Interfoodtól is rendelhetünk diétás vagy akár paleo ételeket is.
Josta
Erről a különleges bogyós gyümölcsről még sokan nem hallottak, hiszen ritkán lelhető fel a zöldséges üzletek kínálatában. Különlegessége, hogy mesterségesen állították elő Németországban, a fekete ribizli és az egres keresztezéséből, mely egy hosszas kísérletezési folyamat volt.
Ízvilágában mindkét őse “visszaköszön”, viszont nem található meg benne a fekete ribizli erőteljesen fanyar, karakteres íze, helyette az áfonyára emlékeztető utóíz dominál. Magas C-vitamin tartalma miatt szintén nagyon egészséges, és ajánlott minél többet fogyasztani belőle. Tökéletes leves, mártás vagy szósz készíthető belőle, de önmagában is nagyszerű csemege.