Ha Villány, akkor GÜNZER Családi Birtok
Villány a tüzes, de mindemellett fantasztikusan gyümölcsös vörösborok hazája. A település természetadta kincse, hogy a szikrázó napsütéses, hosszú, száraz meleg nyarakon a villányi hegység speciális mészköves, löszös talajában nagyszerűen érzi magát a Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos és Oportó szőlőfajta is, ezek adják a település borainak gerincét.
A villányi vörösborok ízvilágukban tisztán visszaadják a termőhely mediterrán jellegét, ugyanakkor a fajta- karakter, illetve a borász elképzelése is határozottan megjelenik minden egyes palackban. Villányban a fajtaborok mellett az ízek és aromák maximalizálása érdekében szinte minden borásznál megtalálhatók a házasított cuvée-borok is. A cuvée-k esetében a különböző fajták kombinálásával elérhető, hogy az egyedi fajtajellegek erősítése vagy épp moderálása révén jóval komplexebb, harmónikusabb tételek jöjjenek létre.
A Günzer család
És ha Villány, akkor GÜNZER Családi Birtok
A Günzer Családi Pincészet egy tradicionális családi szőlészet és borászat, melynek gyökereit Günzer Zoltán ültette el 1990-ben. A sváb családoknál nagy hagyományai vannak a szőlőkultúrának. A 90-es évek elejétől vett tehát komoly lendületet a kezdetekben mindössze 0,5 hektáron gazdálkodó Günzer Családi Birtok, mely mára 25 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik. Az első Günzer palack 1993-ban került a piacra a saját telepítésű cabernet sauvignon és portugieser ültetvényekről, miközben a Günzer Pincészet jelenlegi kapacitása már eléri a 200.000 palackot éves szinten. A jelentős növekedés ellenére a Günzer Családi Birtok továbbra is a család irányítása alatt működik, demokratikus munkamegosztási elvek mellett. Apa és fia felelnek a szőlő/bor és kereskedelem/marketing vonalért, miközben a lányok sem tétlenkednek: ők a vendéglátásért felelnek, hiszen a pince személyesen is látogatható, finom falatokkal és borkóstolóval, egyedi programokkal várják vendégeiket.
Mi a GÜNZER bor filozófiája? - Apró bogyó, zamatosabb bor!
A jó borhoz nem kell semmi varázslás, de fogyasztóként meg kellene érteni, hogy 200 forintért nem lehet bort csinálni! A borhoz pedig szőlő kell, és amit a „Günzer-érték” jelent a borkészítésben az alábbi 5 pontban foglalható össze:
- nem mindegy, hogy a bor hol, milyen dűlőben terem
- lényeges, hogy mennyi napfényt kap és milyen a talaj minősége
- nagyon fontos a szőlőtőkék terhelése, terméskorlátozása (1 tőke = 1 palack bor)
- fontos, hogy mi a szüret időpontja
- és a legfontosabb a válogatás: fürt és bogyó
Kis fürt, kis bogyó - hatalmas íz!
Elgondolkodtató, hogy mennyire lényeges a bor ízvilágában, gyümölcsösségében, koncentráltságában az, hogy mekkora a szőlő fürtje vagy hogy a fürtön lévő bogyók éppen milyen méretűek. A Günzer Családi Birtok az elmúlt 15 évben szinte kizárólag kis fürtű, kis bogyónagyságú - főként cabernet franc - szőlőklónokat telepít, mert így tudják elérni a maximális, kirobbanó gyümölcsízt még a prémium kategóriában is.
A Günzer Borok webshopból, ide kattintva megrendelheted a kedvenc borodat!