Makrogazdaság

Kereseti és építőipari adatokra figyel a piac jövőhéten »

Csaknem üres a jövő heti makronaptár, a piac az építőipari statisztikai adatokra figyelhet, de a keresetek tavaly január-novemberi alakulásáról is közli jelentését a statisztikai hivatal. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB).
2017.01.15. 9:15

Mire figyelnek a tőzsdei befektetők a jövő héten?

Hááááát, nincs túl sok minden a jövő héten, csaknem üres a jövő heti makronaptár, a piac az építőipari statisztikai adatokra figyelhet, de a keresetek tavaly január-novemberi alakulásáról is közli jelentését a statisztikai hivatal. Csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az Európai Központi Bank (EKB).
2017.01.09. 12:30

Optimisták a magyar export bővülésével kapcsolatban az elemzők

A következő hónapokban folytatódhat az export növekedése, a magyar külkereskedelem folyamatosan bővül az elemzők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közölt tavaly novemberi külkereskedelmi adatait kommentálták az MTI-nek.
2017.01.08. 9:35

Heti makronaptár - Inflációs és ipari statisztika a jövő héten

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban az ipari termelés novemberi végleges adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a decemberi és a tavalyi éves inflációs adat, valamint a novemberi külkereskedelmi forgalomról szóló statisztika.
2017.01.06. 9:39

0,6 %-kal nőtt az ipari termelés novemberben

Az ipari termelés volumene 0,6 százalékkal haladta meg 2016 novemberében az egy évvel korábbit a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,9 százalékkal emelkedett - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken.

Hogyan nyerjünk pénzt az infláció növekedésével?

Stabilan emelkednek az európai inflációs várakozások, ami magával húzhatja a 10 éves német államkötvények hozamát is. A decemberi 1,7%-os német infláció fényében például kimondottan alacsonynak tűnnek a 10 éves német államkötvények 20-30 bázispont közötti hozamszintjei. A várt hozamemelkedést a kötvények shortolásával javasoljuk kihasználni. Nézzük, hogyan is kell ezt csinálni!
2017.01.02. 9:31

Beszerzési-menedzser index - átlagos értékre esett vissza

Decemberre 4,1 százalékponttal 52,2 százalékra esett vissza a beszerzésimenedzser-index, amivel visszatért a hosszú távú - 1995 óta mért - átlaghoz és árnyalatnyival meghaladja a legutóbbi három év 52,1 százalékos átlagát - jelentette hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).
2016.12.18. 12:00

Kamatdöntés és inflációs jelentés a jövő héten

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése és az inflációs jelentés lesznek a következő hét fontos adatai, emellett kereseti, államháztartási és külkereskedelmi statisztikák is megjelennek.
2016.12.14. 20:45

Amerika meglépte: kamatot emelt!

Kamatot emelt az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer (Federal Reserve/Fed), először azóta, hogy kereken egy éve elindította a kamatemelési ciklust. A bejelentésre a dollár azonnal erősödni kezdett.
2016.12.11. 12:00

Kevés fontos makroadat lesz a jövő héten

Kevés fontos makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten Magyarországon, az építőipari termelés adatai mellett kiskereskedelmi statisztikát, valamint az ipari termelés részletes adatát közlik.
2016.12.09. 7:30

A magyar infláció meredek gyorsulása várható

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi infláció meredek gyorsulása várható a következő hónapokban, és az inflációs ütem a vártnál hamarabb megközelítheti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célszintjét.

2017: Ne számíts nagy körforgásra

Ahogy 2016 a végéhez közeledik, az elcsigázott kötvénybefektetők ismét olyan évet tudhatnak maguk mögött, melyben stabil hozamokat tudtak elérni. Ez az év főleg a politikai meglepetések miatt lesz emlékezetes, melyek fokozatosan átszivárgó hatásai még mindig érezhetőek. A befektetők valószínűleg már régen elfelejtették, hogy az államkötvények hozamai még mindig alacsonyabbak, mint az év elején voltak, vagy hogy a hitelszpredek szűkebbek, mint januárban. Az sokkal élénkebben él az emlékezetükben, hogy az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett az államkötvények hozama, aminek hatására ismét megindult a spekuláció a háttérben készülődő, nagy körforgásról.
2016.12.04. 10:40

Az ipari termelési adatra állhat a figyelem középpontjában

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban az ipari termelés októberi adata állhat a figyelem középpontjában, emellett megjelenik a novemberi inflációs adat, az idei harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adat második becslése, valamint az államháztartás november végi állapotáról szóló gyorstájékoztató.
2016.11.27. 19:00

Beruházási és munkaerőpiaci adatokat közölnek a jövő héten

Kevés fontos makrogazdasági adatot közölnek a jövő héten, a beruházások harmadik negyedéves adata mellett a munkaerőpiacról és az ipari termelői árakról jelenik meg statisztika.
2016.11.13. 19:00

Heti makronaptár - A GDP adatra figyelünk jövőhéten

A jövő heti hazai makrogazdasági naptárban az idei harmadik negyedéves bruttó hazai termék (GDP) adat állhat a figyelem középpontjában.
2016.11.06. 16:01

Sok fontos adat érkezik a jövő héten! Íme a lista

Inflációs, államháztartási és kiskereskedelmi adatok is megjelennek a jövő héten, ezen kívül a jegybank közzéteszi októberi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét is.
2016.11.06. 8:01

A Moody's kimondta: a magyar gazdaság növekedése stabil

A Moody's elsőként kimondta, hogy a magyar gazdaság hosszú távon is fenntartható és stabil növekedést mutat - mondta Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára szombaton az M1 aktuális csatornán.
2016.11.06. 5:08

Varga Mihály: új fejezet jöhet az adósságcsökkentésben

A Moody's pénteki döntését követően immár mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába került Magyarország, ami új fejezetet nyithat az adósságszolgálatban, el lehet gondolkodni egy ambiciózusabb adósságcsökkentési pályáról - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Hogyan alakul a minimálbér összege Magyarországon?

A bruttó minimálbér összege Magyarországon, az adott év január 1-jén érvényes minimálbérek (Ft/hó). 2000-2016
2016.11.03. 7:30

Fidelity: Makro gyorsjelentés

Fő mutatónk szerint a globális növekedés lendülete egymás után a második hónapban csökkent: a kereskedelmi komponensek tovább gyengülnek, míg a fejlett piacok rendelésállományára vonatkozó tényadatok bizakodásra adnak okot. Az USA növekedése 2016 második félévében mintha felgyorsult volna – a meggyőző szeptemberi ISM-adatok hatására elmúlt a gyenge augusztusi eredmények miatti aggodalom. Az eurózóna adatai továbbra is stabil növekedésre utalnak, amiben a lakossági fogyasztás fontos szerepet játszik. A jelek szerint Kína közeledik a mini-ciklus csúcsához: az élénkítő hatások enyhülőben vannak, a hatóságok pedig elkezdték lehűteni a lakáspiaci hangulatot. A feltörekvő piaci részvények gondos kiválasztása újból előtérbe kerül, mivel viszonylag kevés ország dicsekedhet erős belföldi fundamentális adatokkal. India, Mexikó és Oroszország idén eddig jól szerepelt, míg Törökországban és Dél-Afrikában semmi nem utal a fundamentális adatok javulására.
2016.11.01. 5:00

Az eurózóna és az USA makrogazdasági adatai nem befolyásolták a piacokat

⦁ A munkanélküliség aránya szeptemberben 4,9% volt. ⦁ Az MNB kamatait változatlanul hagyta, csökkentette viszont a 3 hónapos betéti eszköz állományát 150 milliárd forintra.

A Moody's bejelentésére figyel a piac a jövő héten

Csaknem üres a jövő heti magyarországi makrogazdasági naptár, a lakásépítések, építési engedélyek adatait közlik a héten. A befektetők leginkább a Moody's Investors Service pénteki bejelentésére figyelhetnek, a magyar szuverén adósosztályzat felülvizsgálata ekkor esedékes.
2016.10.16. 13:30

Erre figyelnek a tőzsdei befektetők hétfőtől

Csaknem üres a jövő heti magyarországi makrogazdasági naptár, az építőipari termelés adatai mellett kereseti statisztika jelenik meg, valamint az államháztartás részletes szeptemberi adatait közlik a héten.
2016.10.13. 0:30

Fed: Közeleg a kamatemelés?

Erősítette a piac kamatemelési várakozásait az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szeptemberi kamatdöntő ülésének szerdán este közzétett jegyzőkönyve. A jegyzőkönyv tanúsága szerint csak kevésen múlott, hogy a szeptemberi ülésen kamatot emeljenek.
2016.10.11. 19:00

Konferencia a versenyképes oktatásról

A versenyképes oktatás megteremtéséről rendezett konferenciát az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kedden Budapesten.
2016.10.09. 14:14

Erre figyelnek a tőzsdések a jövő héten

A jövő héten leginkább az inflációs és államháztartási adatokra figyel a piac, ezen kívül jegybank is közzéteszi legutóbbi kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvét.
2016.10.08. 12:30

Magyarország ipari termelése 11,1%-kal nőtt - nézzük, hogyan!

Az ipari termelés volumene augusztusban 11,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett. A jelentős eltérést a nyers adatokhoz képest az okozza, hogy 2016 augusztusában hárommal több munkanap volt, mint egy évvel korábban - közölte első becslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2016.10.03. 23:30

Fidelity: Makro gyorsjelentés

A globális növekedés motorja az volt, hogy a kereskedelmi volumen és az árupiaci árak elérték mélypontjukat. Bár a növekedés szintje még mindig pozitív, üteme már nem gyorsul. Az USA adatai csalódást keltettek, emellett mindkét ISM-jelentés a vártnál jóval gyengébb eredményekről számolt be. A langyos évkezdésre tekintettel arra számítunk, hogy az USA növekedési rátája kb. 1,5% lesz. Az eurózóna adatai változatosan alakultak, de egyelőre arra utalnak, hogy az előttünk álló hónapokban kevés izgalmat tartogató, de egyenletes növekedésre számíthatunk. A politikai kockázatok viszont továbbra is meghatározóak lesznek. Az Egyesült Királyság adatai a népszavazást közvetlenül követő sokk után feltűnően jól tartották magukat. Ennek ellenére a következő hónapokban gyengülésre számítunk. Bár a kínai gazdaság adatai stabilizálódtak, ehhez aggasztóan jelentős mértékű költségvetési és gazdaságpolitikai támogatásra volt szükség. Továbbra is úgy véljük, hogy a feltörekvő piacok széles körű fellendülése kockázatokat is rejt magában, ingatag alapokon áll. Kína gazdasági helyzete továbbra is sérülékeny, az árupiacok magához térése pedig nem valószínű, hogy további lendületet adna a feltörekvő országoknak. A fejlett országok monetáris politikája viszont gyengülőben van, ami némi hátszelet jelenthet a régiónak.
2016.10.02. 16:00

Hétfőn publikálják az ipari és kiskereskedelmi statisztikai adatokat

A jövő héten leginkább statisztikai adatokra figyel a piac, az augusztusi ipari termelési, kiskereskedelmi és a külkereskedelmi termékforgalmi adatokat teszi közzé a statisztikai hivatal.
2016.09.25. 10:35

Erre figyelnek az éles szemű befektetők most

Kevés makrogazdasági adat jelenik meg a jövő héten, a befektetők a munkaerőpiaci adatok mellett a részletes júliusi külkereskedelmi adatokra, és az ipari termelői árak augusztusi alakulására figyelhetnek.
2016.09.21. 1:00

A Brexit-pártiak szerint Nagy-Britanniának Ausztráliával kellene külkereskedni

A Brexit-párti brit választók relatív többsége szerint Nagy-Britanniának elsősorban Ausztráliával kellene fejlesztenie külkereskedelmét, az EU-tagságot pártolók jelentős abszolút többsége viszont az Európai Uniónak biztosítana elsőbbséget a kereskedelmi kapcsolatokban.
2016.09.18. 13:30

Erre figyelnek a befektetők hétfőtől

A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére figyel a piac a jövő héten, emellett kereseti, államháztartási és kiskereskedelmi adatok is megjelennek.
2016.09.17. 16:01

Hol romlik a pénz legjobban az EU-ban? - ábra

2015. augusztus/2016. augusztus - a fogyasztói árak 12 havi változása; EU-28; euróövezet; tagállamok
2016.09.16. 16:59

Bizonyítványt kapott a magyar gazdaság

A második negyedévben 2,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság - közölte a részletes adatokat a KSH, megerősítve az előzetes becslést.

Jön a negatív reálkamat, értéktelenedhetnek a megtakarítások

Lassan meg kell barátkoznia a lakosságnak a negatív reálkamattal, mivel a csökkenő hozamok mellett ősztől emelkedésnek indul az infláció – állapítja meg az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése. A magyar gazdaság növekedése elmaradhat a kormány célkitűzésétől, és csak 2 százalék lehet az idei évben, miközben az államháztartási hiány 2 százalékos célja teljesíthető.
2016.09.10. 12:01

Robosztus növekedés a román gazdaságban

Az ING Bank Románia elemzői felfelé módosították a román gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket, és 5,2 százalékos GDP-bővüléssel számolnak.
2016.09.07. 23:00

Marad a 0,90 százalékos alapkamat

A monetáris tanács mind a 7 jelen lévő tagja egyhangúlag támogatta az augusztusi kamatdöntő ülésen az alapkamat tartását és a kamatfolyosó változatlanul hagyását - derült ki a jegybank augusztus 23-i kamatdöntő ülésének rövidített jegyzőkönyvéből.
2016.09.05. 6:01

Erre figyelnek a befektetők a héten

A statisztikai hivatal inflációs, ipari, kiskereskedelmi, külkereskedelmi és idegenforgalmi adatokat közöl a jövő héten, amelyek befolyásolhatják a pénzpiacokat, a gazdasági tárca pedig az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről ad ki gyorstájékoztatást.
2016.09.03. 8:30

Ellentmondásos helyzet Amerikában

A vártnál rosszabb lett a pénteken megjelent amerikai foglalkoztatási adat. Emiatt csökkent a szeptemberi Fed-kamatemelés esélye, de még nem lefutott az ügy.
2016.08.30. 2:00

20 holokauszttagadó weboldalt tiltottak be

A bíróság csaknem húsz olyan weboldal ideiglenes eltávolítását rendelte el, amelyeken egy holokauszttagadó könyv volt beszerezhető - tájékoztatta a fővárosi főügyész hétfőn az MTI-t.
2016.08.28. 6:01

A költségvetési hiány növekedése ösztönzőleg is hathat a gazdaságra

Csath Magdolna közgazdász szerint a költségvetési hiány növekedése ösztönzőleg is hathat a gazdaságra, példaként említette az Egyesült Államokat, ahol 3,3 százalék ugyan az államháztartás hiánya, de alacsonyabb az államadósság és rekordalacsony a munkanélküliség.
2016.08.12. 23:45

Felpörgött a magyar gazdaság!

A második negyedévben 2,6 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, meghaladva a 2 százalék körüli piaci várakozásokat.
2016.08.09. 18:00

A várakozásoknak megfelelően alakult a júliusi infláció

A fogyasztói árak júliusi alakulása lényegében megfelelt az elemzői várakozásoknak, a szakértők az alacsony jegybanki alapkamat fenntartására számítanak az év második felében - reagáltak a keddi statisztikai adatokra az MTI-nek nyilatkozó elemzők. Az Erste szakértője szerint is marad az alapkamat és a jegybank más eszközöket használ majd a monetáris kondíciók alakítására.
2016.08.06. 18:07

Hogyan hat a magyar gazdaságra a Szuper Csütörtök?

Gazdaságélénkítő lépésekről döntött a Bank of England, hogy felrázza a Brexit miatt kedvezőtlen kilátásokkal rendelkező brit gazdaságot.
»
Ár % Változás

Legfrissebb fórum témák

Egyre magasabb a magyar fogyasztói kedv ( hozzászólás, 2016-08-09 17:05)
Állati emlékérmét bocsát ki az MNB ( hozzászólás, 2016-08-09 13:45)
Folytatódik a gazdasági fellendülés az unióban ( hozzászólás, 2016-08-09 07:53)
Horvátország nem harcol a turistákért ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Rekordhosszúságú vasútassztrájk Dél-Angliában ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Várható fordulatok a lakáspiacon ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)
Sör árak alakulása egy ábrán ( hozzászólás, 2016-08-09 07:51)