Oroszország és India folytatná legitim gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Iránnal

Oroszország és India folytatni kívánja legitim gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Iránnal - derült ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Naredra Modi indiai kormányfő szerdai vlagyivosztoki tárgyalásain elfogadott közös nyilatkozatból.

Oroszország és India folytatná legitim gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Iránnal

Modi a távol-keleti orosz nagyvárosban szerdán megnyílt 5. Keleti Gazdasági Fórum díszvendége. A Putyinnal folytatott egyeztetéséről kiadott közös dokumentum értelmében a felek tovább mélyítik együttműködésüket, beleértve a külpolitikai koordinációt is. Leszögezték: annak elkötelezettjei, hogy az ázsiai és csendes-óceáni térségben a részvevők egyenlő és oszthatatlan biztonságán alapuló rendszer alakuljon ki.
   
A felek síkraszálltak Damaszkusz kulcsszerepe mellett a Szíriának nyújtott nemzetközi humanitárius támogatás paramétereinek meghatározásában, és hangoztatták a terrorizmus elleni harc folytatásának fontosságát. Leszögezték, hogy folytatják legitim és kölcsönösen előnyös együttműködésüket Teheránnal, és sürgették az iráni atomalkuval kapcsolatban felmerült problémák megoldását békés úton.
   
Moszkva és Újdelhi a békés párbeszéd folytatására szólított fel mindenkit, aki érintett a Koreai-félsziget problémáiról folytatott tárgyalásokban. India kifejezte szándékát, hogy az északi sarkvidéken együttműködjön Oroszországgal és fontos szerepet játsszon a régió ügyeiben döntő tanácsban.  
   
Elfogadták a kétoldalú kereskedelmi, gazdasági és beruházási együttműködés felélénkítésének stratégiáját, egy sor tárcaközi és üzleti megállapodást írtak alá. A felek megállapodtak a kétoldalú hadiipari együttműködés továbbfejlesztésében, az Indiába irányuló orosz kokszszállítás folytatásában, és a közös vállalatok létrehozásának tanulmányozásában, a repülőgépgyártásban és az űrkutatási kooperáció továbbvitelében. Egyetértettek abban, hogy együttműködnek az orosz Távol-Keleten és az északi sarkvidéken lévő szénhidrogén-kincs kitermelésében, és megkezdik a tárgyalásokat az India és az Eurázsiai Gazdasági Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény megkötéséről.
   
"Országaink tisztában vannak vele, hogy a stabilitás eléréséhez többpólusú világra van szükség. Együttműködésünk és az ebben a kérdésben való egyeztetésünk nélkülözhetetlen tényező lesz egy ilyen világ létrehozásában" - hangoztatta Modi az orosz elnökkel közösen megtartott sajtóértekezleten.
    

Putyin meghívta az indiai miniszterelnököt, hogy jövő májusban Moszkvában vegyen részt a nácizmus felett aratott győzelem 75. évfordulójának megünneplésén. Elmondta, hogy Oroszország legmagasabb kitüntetését, az Elsőként Kiválasztott András Szent Apostol Érdemrendet, amelyet a két ország közötti különlegesen privilegizált stratégiai partnerség fejlesztéséért ítélt oda Modinak, a Kremlben kívánja átadni neki. Az indiai miniszterelnök 2020-ra viszontlátogatásra invitálta meg vendéglátóját.
   
Putyin vendégét elkalauzolta a jelenleg rendszeresített repülőgép-hordozóknál nagyobb vízi járművek megépítésére is alkalmassá korszerűsített Zvezda hajógyárba, ami alkalmat adott kettőjük számára egy több mint kétórás négyszemközti beszélgetésre is. A Kreml a Moszkva és Újdelhi közötti energetikai és haditechnikai együttműködés szempontjából nevezte jelentősnek Modinak a létesítményben tett vizitjét.
   
Ravis Kumar, az indiai külügyminisztérium szóvivője a kormányfői látogatást megelőzően kijelentette, hogy India fontolóra vette munkaerejének exportálását az orosz Távol-Keletre. Mint mondta, ehhez még meg kell majd kötni kétoldalú migrációs egyezményeket. Az együttműködés fejlesztésének lehetséges területei között nevezte meg továbbá az energetikát, a gyémántbányászatot, a fakitermelést, a mezőgazdaságot és a turizmust.
   
Megérkezett szerdán a távol-keleti nagyvárosba Abe Sindzó japán miniszterelnök is, hogy csütörtökön találkozzon Putyinnal és részt vegyen a fórum plenáris ülésén. Abe, aki immár negyedik alkalommal vesz részt ezen az összejövetelen, Tokióban az elutazása előtt a sajtónak kijelentette, hogy új szintre kívánja emelni az orosz-japán békeszerződés megkötéséről folytatott tárgyalásokat.
   
Vlagyivosztokba érkezett egyébként a nap folyamán Mahathir Mohamad malajziai kormányfő, valamint Kaltma Battulga mongol elnök is, akivel Putyin kedden Ulánbátorban új barátsági és stratégiai partnerségi szerződést írt alá.

KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

- Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

- Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Csíkszereda futófesztiválra készül

Szeptember 17-én és 18-án rendezik meg a Csíkszeredai Futófesztivált, amelyre a szervezők 1500 résztvevőt várnak.
2021. 08. 28. 11:00
Megosztás:

Oroszország a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot sem kímélte

Megbírságolta egy moszkvai bíróság csütörtökön a Twittert, a Facebookot és a WhatsAppot az orosz állampolgárok adatainak Oroszországban történő lokalizálását (az ország területén működő szerveren való tárolását) előíró jogszabályok megsértése miatt.
2021. 08. 28. 08:00
Megosztás:

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok

Élhető exobolygók egy új osztályát azonosították csillagászok, felfedezésük azt jelentheti, hogy a Föld biológiai folyamataihoz hasonló élet megtalálása a Naprendszeren kívül lehetséges a következő két-három évben - közölte a Cambridge-i Egyetem.
2021. 08. 28. 02:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz Németországban

Németország második világháború utáni történetében először nem kettő, hanem három partnerre lehet szükség a kormányalakításhoz a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás után - jelentette ki az egyik legtekintélyesebb német választási szakértő csütörtökön Berlinben.
2021. 08. 27. 18:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Áruházakban és iskolákban is felvehető lesz az oltás Brüsszelben

Az új típusú koronavírus ellen védettek arányának növelése érdekében szeptembertől a belga főváros több nagyáruházában is lehetőség nyílik az oltásra - derül ki csütörtöki közlésekből. Brüsszelben októbertől újra kinyithatnak a zenés szórakozóhelyek, bár Belgiumban az elmúlt hét napban átlagosan négy százalékkal emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma.
2021. 08. 27. 01:00
Megosztás:

Új közép-európai keresleti igazgatót nevez ki a Mars

A Mars, a világ egyik legnagyobb édesség-, rágógumi-, élelmiszer- és kisállateledel-gyártója Daniela Hlavackovát nevezi ki új közép-európai keresleti igazgatójává. Daniela, aki korábban Szlovákia piaci igazgatója volt, most a régió négy országában - Csehországban, Romániában, Magyarországon és Szlovákiában – lesz felelős a marketingtevékenységért és az ezáltal ösztönzött növekedésért.
2021. 08. 26. 21:00
Megosztás:

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe

A vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet csütörtöki jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.
2021. 08. 26. 09:00
Megosztás:

Meghosszabbították Németországban a kivételes jogrendet

Ismét meghosszabbította a német szövetségi parlament (Bundestag) a koronavírus-járvány miatt bevezetett kivételes jogrendet, amely szélesíti a szövetségi kormány és a tartományi kormányok mozgásterét, a szerdán hozott döntés három hónapra szól.
2021. 08. 26. 07:00
Megosztás:

Franciaországban beindult a gazdaság

Miután a koronavírus-járvány miatti leállást követően beindult a francia gazdaság, a kormány abbahagyja valamennyi gazdasági ágazat automatikus támogatását - jelentette be szerdán Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter.
2021. 08. 26. 05:00
Megosztás:

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból

Törökország megkezdte katonáinak kivonását Afganisztánból - jelentette be szerdán a török védelmi minisztérium.
2021. 08. 26. 00:05
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Szigorításokat jelentett be Bécs polgármestere

Michael Ludwig, Bécs polgármestere kedd délután újabb szigorításokat jelentett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.
2021. 08. 25. 12:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

A szélsőséges európai esőzések a klímaváltozás következményei lehetnek

Tudósok szerint az Európában júliusban bekövetkezett pusztító áradások hátterében álló heves esőzéseket az emberi tevékenység kiváltotta éghajlatváltozás okozhatta.
2021. 08. 25. 07:30
Megosztás: