Pánik a támogatott lakáshitelek piacán

Miközben a piaci lakáshitel kamatok drágulását a bankok már nem tudják tompítani, a támogatott hitelek esetében még akciózásra is van lehetőség. Itt a gondot a keretek kimerülése jelentheti: március 29-től a legtöbb bank felfüggesztette a Zöld Otthon Hitel folyósítását – hívja fel a figyelmet a Money.hukamattükre.

Pánik a támogatott lakáshitelek piacán

Támogatott hitelek: akcióra is futja

Miközben a piaci lakáshitelek kamataiban jól érezhetően elfogyott a bankok eddig alkalmazott kamatfelár puffer, amely eddig tompította a jegybanki kamatemelések hatását, addig a money.hu szakértői szerint támogatott konstrukciók esetében a bankoknak egyre nagyobb tér nyílik, hiszen itt az állami támogatásnak köszönhetően nem csak az ügyfelek által fizetendő kamat, de a hitelhez tartozó kamatfelár is a fixnek mondható. Azaz, amíg a piaci hiteleknél már nem nagyon van miből engedni, a támogatott hiteleket igénylőkért folyó verseny komoly akciókat tartogat.

Aligha véletlen, hogy a jövő héttől egységesen MKB logó alatt működő korábbi MKB és Budapest Bank fiókjaiban június 30-áig a legalább 9 millió forint értékű Babavárót igénylő ügyfelek a sikeres igénylést követően 130 000 forintos jóváírást kapnak a számlájukra.

Zöld hitel: kimerülő keret, leálló bankok

A támogatott hitelek ugyanakkor komolyan torzítják a piacot, ráadásul kínálatuk külső tényezőtől – a támogatás fennmaradásától függ. E tekintetben figyelmeztető, hogy az elmúlt hónapok húzótermékének bizonyuló NHP Zöld Otthon Program (ZOP) lakáshitelei esetében egyre több bank húzza be a féket. Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank a múlt év őszén 200 milliárd forintos refinanszírozási összeggel indította útnak a konstrukciót, amely az ügyfélnek maximum 2,5 százalékos hitelkamatot kínált. A piaci kamatszintek emelkedése miatt az érdeklődés egyre komolyabb mértékben fordul a termék irányába.

Bár február végéig mindössze 77 milliárd forint értékű szerződéskötés történt az MNB adatai szerint, fontos tudni, hogy a jegybank 120 milliárdig bárkitől bármekkora összegű kölcsönt befogad, ám utána a korábbi teljesítmény alapján kerül szétosztásra a maradék összeg. Mivel a ZOP kölcsönöknek – amelyeket csak új lakásépítésre lehet igényelni – az átfutási ideje hosszabb, épp ezért a bankok jó része a fennmaradó 80 milliárdos forrás felosztásáig nem fogad be ZOP kölcsön igénylést. Így tett az K&H, az Erste, UniCredit Bank és az Oberbank. A Raiffeisen Bank egyelőre figyelmeztetést adott ki, amely szerint a refinanszírozási keret kimerülése esetén a kedvezményes hitelt akkor sem tudja folyósítani, ha a hiteligény esetleg befogadásra került.

Az MNB a money.hu-nak küldött, januári jelzésében erre figyelmeztetett: a jegybanki forrás csak a már aláírt hitelszerződések mögé vehető fel – a money.hu szakértői ezt a felhívást már egyértelműen annak jeleként értékelték, hogy az MNB nem tervezi az olcsó forrás keretének megnövelését – már csak azért sem, mert a jogszabályok szerint 2022. júliusától minden új építésű lakásnak a korábban csak az MNB ZOP-ban meghatározott legalább BB-energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie.

Piaci kamatok: fel fékek nélkül

A money.hu Kamattükre szerint március 29-én emeli az Unicredit Bank a jelzáloghitelek kamatait. Az 5 éves kamatperiódussal futó Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) esetében 59 bázispontos emelést majd végre a bank. Az ennél hosszabb, 6-8 évre fixált lakáshitelek a korábbinál 44 bázisponttal magasabb kamatszint mellett érhetőek el a banknál keddtől. Az ennél hosszabb időre előre kiszámítható törlesztést ígérő kamatperiódussal bíró hiteleknél 0,3 százalékpontos emelést történt. Mindennek köszönhetően az 5 és 10 éves kamatperiódusú MFL lakáshitelek között az utóbbinál már csak négy bázisponttal magasabb a kamat.

A legjobban pedig az ajánlat szerint akkor járunk, ha 11-13 éves futamidőre vállalunk végig fix törlesztést hiszen ekkor 6,38 százalékos kamaton kapunk hitelt. Mindez top prémium aktív kedvezménnyel 5,53 százalékra lecsökkenthető, amelyből az előre megjelölt kereskedelmi partnereken keresztül további 30-50 bázispontos kamatkedvezmény érhető el. Utóbbi z esetében - ha a hitelösszeg meghaladja a 20 millió forintot és az ügyfél vállalja minimum 400 ezer forintos jövedelem UniCredithez utalását, valamint egy Generali hitelfedezeti biztosítás megkötését, a továbbiakban is 5 százalék alatt lehet a kamat.

Április 1 től nagyot emel a CIB Bank is: miközben márciusban csak 15 bázisponttal emelte a pénzintézet a januártól érvényes lakáshitel kamatait, addig április elsejétől az ötéves kamatperiódussal rendelkező MFL lakáshitel 97 bázisponttal lesz drágább. A standard 7,09 százalékos kamat magnifica csomagban 6,05 százalékra csökkenthető. A tízéves fixálás ennél kisebb mértékben, ám így is erőteljesen, 77 bázisponttal drágult. Itt az új kamatszint 6,94 százalék és a legnagyobb kedvezmény kategóriában elérhető kamat 5 bázisponttal marad már csak a 6 százalékos szint alatt. A végig fix lakáshitelek esetében 0,5 százalékpontos emelés történt csak, ennek köszönhetően a standard kamat 7,63 százalék. Ennél a konstrukciónál a money.hu korábbi várakozásai igazolódnak vissza abban, hogy magnifica kedvezménycsomag igénybevétele esetén ugyanúgy 5,95 százalékos kamat mellett vehetünk fel végig fix hitelt 20 évre, mint amennyit a 10 éves kamatperiódusú hitel esetében kell fizetnünk a banknak.

Kisebb kölcsönnél nagy drágulás

A személyi hiteleknél az Unicredit március 29-étől újabb kemény kamatemelés mellett finomítja az egy hónappal ezelőtti kamatemelést követő kondíciókat. A 6 millió forint feletti hitelt igénylők esetében ez a legtöbb kedvezmény kategóriában még névleges, 1 bázispontos kamatcsökkenéssel is jár, a többség számára – főleg a kisebb hitelösszeget igénylők esetében – ugyanakkor újabb, méretes emelkedés jön. Az aktív és az aktív plusz kedvezményeknél 91-125 bázispontos emelés is látható, míg még a prémium kedvezmény csomagokban 50-81 bázispontos kamatemelésről született döntés a banknál.

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

Az uniós áfaszabályok kijátszásával próbálta csökkenteni fizetendő adóját egy motorkerékpárokat értékesítő társaság Bács-Kiskun vármegyében, a fiktív eladások hátterét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy másik tagállam adóhatóságától kért információkkal göngyölítette fel.
2024. 05. 18. 09:00
Megosztás:

Több építkezést kezdtek meg áprilisban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban a kiadott építési engedélyek száma csökkent, míg a megkezdett lakóingatlan-építések száma nőtt áprilisban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau csütörtöki jelentése alapján.
2024. 05. 18. 08:00
Megosztás:

Kulcsfontosságú trendek, amelyeket figyelni kell a Cardano és a Polygon MATIC esetében, a KangaMoon célkeresztjében 7 millió dollár áll

A következő két hétben várhatóan átalakul a kriptopiac: a jelenlegi medvepiaci korrekcióból bikapiaci trendek alakulhatnak ki, ami reményt ad a befektetőknek a veszteségek visszanyerésére. Azonban ezen események előtt a Cardano és a Polygon tulajdonosainak figyelniük kell kulcsfontosságú trendekre, amelyek végül meghatározhatják, hogy melyik irányba mozdulnak a vezető kriptovaluták. Eközben a KangaMoon (KANG) gyorsabban halad a vártnál, és a következő hetekben célja a 7 millió dollár összegyűjtése az előértékesítés során.
2024. 05. 18. 07:00
Megosztás:

Nem érte meg befektetni a Dow Jones indexbe az elmúlt 25 évben

Történelmi jelentőségű nap volt a tegnapi. A Dow Jones Industrial Average index története során először járt a lélektaninak tekinthető 40.000 pont fölött. Annak idején a 10.000 pontot majdnem pontosan 25 éve, 1999 március 29-én érte el az index.
2024. 05. 18. 06:00
Megosztás:

Fontos hazánkban a fogyasztás és a hitelpiac helyreállítása

A fogyasztás és a hitelpiac helyreállítását, a beruházási aktivitás újraindítását, a munkaerőpiaci aktivitás növelését és a költségvetési hiány fokozatos csökkentését sorolta a legfontosabb gazdaságpolitikai célok közé a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságstratégiáért, pénzügyi forrásokért és makrogazdasági elemzésért felelős államtitkára a Figyelő Top 200 - Észak-Magyarország napilap csütörtöki gazdaságfejlesztési konferenciáján Miskolcon.
2024. 05. 18. 05:00
Megosztás:

Csúcsot döntött előző évben az Eximbank hitelkihelyezése

Az Eximbank Zrt. hitelfolyósításainak értéke tavaly közel 1444 milliárd forintra ugrott, a 2022. évi folyósítások két és félszeresét is meghaladva, a hitelállomány 50 százalékos emelkedéssel megközelítette a 2500 milliárd forintot - közölte az állami tulajdonú pénzintézet az MTI-vel csütörtökön.
2024. 05. 18. 04:00
Megosztás:

Újításra ösztönző kkv pályázati program indul

Elindult csütörtökön a kkv-k innovációs képességeinek támogatását célzó GINOP Plusz pályázat társadalmi egyeztetése, az észrevételeket és a javaslatokat május 26-ig várják - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.
2024. 05. 18. 03:00
Megosztás:

Autóban ülve, ablaküvegen keresztül le lehet égni a napsütéstől?

Igen, az autóban ülve is le lehet égni a napsütéstől, de ennek mértéke és valószínűsége több tényezőtől függ. Az autók ablakai általában kétféle üvegből készülnek: a szélvédő laminált üvegből, az oldal- és hátsó ablakok pedig általában edzett üvegből.
2024. 05. 18. 02:00
Megosztás:

Megtalálták a cukorbetegség kialakulásának okát!

A cukorbetegség, más néven diabétesz, egy olyan krónikus betegség, amelynek során a szervezet nem képes megfelelően szabályozni a vércukorszintet. A cukorbetegség két fő típusa van: az 1-es típusú és a 2-es típusú diabétesz. Mindkettő kialakulásának különböző okai tárhatók fel. Mutatjuk!
2024. 05. 18. 01:00
Megosztás:

A kutyás érmék rákapcsoltak, a Floki Inu minden idők legmagasabb árát célozta meg

A mém érme piacok nagy pörgésben vannak az utóbbi időben. A Floki Inu szépen emelkedik, és a FLOKI bikák most új történelmi csúcsot céloznak meg, miután a Revolut agresszív, felfelé irányuló mozgást váltott ki az érméből
2024. 05. 18. 00:01
Megosztás:

Enyhíti az aszályt a következő napok kiadós esőzése

Kiadós záporok enyhítik az aszályt a következő egy hétben - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.
2024. 05. 17. 23:00
Megosztás:

Amerika ellen fogna össze Hszi és Putytin

Folytatódott Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin találkozója. A két vezető kiemelte, hogy fokozni kell az együttműködést országaik „amerikai elszigetelése” ellen.
2024. 05. 17. 22:00
Megosztás:

Megtorpant az amerikai ipar

Az USA ipari termelése stagnált áprilisban, így elmaradt a 0,1%-os növekedésre vonatkozó piaci várakozásoktól.
2024. 05. 17. 21:00
Megosztás:

A kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulat húzta le a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 766,41 pontos, 1,11 százalékos csökkenéssel, 68 088,24 ponton zárt pénteken.
2024. 05. 17. 20:00
Megosztás:

Veszteséges zárás az európai tőzsdéken

A főbb európai értékpapírpiacok többsége indexcsökkenéssel fejezte be a pénteki kereskedést.
2024. 05. 17. 19:30
Megosztás:

Erősödött pénteken a forint és a hetet is nyereséggel fejezte be

Pénteken erősödött a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon és a hetet is nyereséggel fejezte be.
2024. 05. 17. 19:00
Megosztás:

Az erdők fenntartása mindannyiunk közös célja

Az állam kiemelt kötelessége az erdők védelme és fenntartása, ebben a munkában pedig stratégiai feladat hárul az állami erdészeti cégcsoportokra - mondta Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára csütörtökön, Budapesten, az Országos Erdészeti Egyesület küldöttgyűlésén a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:30
Megosztás:

A baromfiágazat az egyik legversenyképesebb ágazatunk

Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segíti a kormányzat a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a baromfi világnap alkalmából megtartott konferencián a tárca MTI-nek eljuttatott közleménye szerint.
2024. 05. 17. 18:00
Megosztás:

Változatlan maradt az amerikai ipari termelés áprilisban havi szinten

Az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedés helyett stagnált az ipari termelés az Egyesült Államokban áprilisban havi összevetésben - derült ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) csütörtökön közzétett adataiból.
2024. 05. 17. 17:30
Megosztás:

Moldovában terjeszkedik a Romgaz

Moldovában terjeszkedik a román gázipari vállalat, a Romgaz - írja az economedia.ro.
2024. 05. 17. 17:00
Megosztás: