10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

Lassú kilábalásra számítanak az európai bankok ingatlanfinanszírozási vezetői a COVID-19 vírus okozta válságból. Várakozásuk szerint a szállodai és kiskereskedelmi ingatlanhitelek jóval jobban megszenvedik majd a krízist, mint az iroda vagy más eszközkategóriában folyósított banki kölcsönök, ugyanakkor többségük szerint összességében 10% alatt maradhat a válsághoz köthető értékvesztés. Többek között ezek a megállapítások emelhetők ki a KPMG 2020 őszén megjelenő éves kiadványának - járványspecifikus kérdésekre vonatkozó - előzetes elemzéséből.

10% alatt maradhat a koronavírus válság okozta átlagos értékvesztés az ingatlanhitel-portfolióknál

A Property Lending Barometer (PLB) a KPMG rendszeresen végzett és közzétett felmérése, amely immár 10 éve nyújt átfogó képet a banki ingatlanfinanszírozásról. Az idei - május és június vége között lefolytatott - kutatásban több, mint 60 bank vett részt 11 európai országból*, döntően Közép- és Kelet-Európából, köztük Magyarországról. A 2020-as felmérés egy speciális részt is tartalmaz, amely a koronavírus banki ingatlanfinanszírozásra gyakorolt hatásait vizsgálja.

A KPMG felmérését végző szakemberek feltételezték, hogy a válaszadók nem lesznek annyira magabiztosak, hogy egyetlen gazdasági forgatókönyv mellé tegyék le a voksaikat, így lehetőséget kínáltak számukra, hogy a megvalósulás általuk becsült valószínűségét adják meg az egyes kilábalási szcenárióknál az „L”, „U”, „V”, „W”, „szaxofon” vagy „Nike-pipa” alakú görbék közül akár többet is megjelölve.

A legnépszerűbbnek ezek közül az „U” és a „Nike-pipa” alakú görbe bizonyult, fej-fej mellett végezve (27-27%). Közös vonásuk, hogy az általuk leírt kilábalási forgatókönyv eleinte lassabb és hosszabb idő telik el, mire a gazdaság teljesítménye jelentősen javul. Ezeket követték népszerűségben a „W” és „V” alakú görbék 17% és 13%-kal, míg a legpesszimistább forgatókönyvekre, nevezetesen az „L” és a „szaxofon” alakú görbékre, amelyek elnyújtott stagnálást jeleznek előre, a válaszadók kevesebb, mint 10%-a voksolt. A válaszadók bizonytalanságát jelzi, hogy a megkérdezettek 90%-a legalább két for gatókönyvet jelölt meg.

Míg a legtöbb országban a felmérésben résztvevő bankok között viszonylag vegyes kép rajzolódott ki a gazdasági kilátások tekintetében, Hollandiában a „Nike-pipa” (a mélypontot követő lassú és egyenletes növekedés) dominált, a megkérdezett banki vezetők 63%-a osztozott ezen a jövőképen.

Mennyi adót kell fizetni ingatlan értékesítésekor? ITT kiszámolhatja!

A résztvevő magyar bankok ingatlanfinanszírozási vezetői mintegy 30% valószínűséget adnak az „U” alakú kilábalásnak, amelyet közel azonos értékkel követett a „V” és a „W” alakú szcenárió. A más országokban népszerű „Nike-pipa”  Magyarországon csak a negyedik helyet érte el.

A PLB koronavírus specifikus része az ingatlanhitelezési portfóliók jövőbeli kilátásaira is rákérdezett. Itt a felmérés koordinátorai arra keresték a választ, hogy milyen mértékű értékvesztést várnak saját országukban a bankok az ingatlanfinanszírozási portfoliókat illetően. A hitelportfóliók minőségromlására vonatkozóan a válaszadók többsége úgy vélte, hogy 5%-nál magasabb lehet az értékvesztés a szállodai (a megkérdezettek 78%-a), illetve a kiskereskedelmi (60%) ingatlanok esetében, míg az ipari és logisztikai ingatlanok (77%), irodák (67%) és alternatív ingatlaneszközök (57%) esetében 5% alatt marad a várhat&oacu te; értékvesztés.

Figyelemre méltó, hogy a válaszadók egyharmada valószínűsít 20%-nál magasabb értékvesztést a szállodák esetében, míg az egyedüli olyan eszközcsoport, ahol egyik bank sem számít 20% feletti értékvesztésre, azok az irodák voltak. Közel kétharmaduk számolt 3-10%-nyi céltartalékképzés szükségével a kiskereskedelmi ingatlanportfólióknál, míg minden negyedik válaszadó 10% feletti szintet jelölt meg. A lengyel bankok a legpesszimistábbak a kiskereskedelmi ingatlanok tekintetében, szerintük átlagosan 14% feletti értékvesztéssel kell számolni ezeknél a portfólióknál.

A magyar válaszadók a szállodák, az irodák, valamint az ipari és logisztikai ingatlanok esetében valamivel kedvezőbbnek ítélik a helyzetet, mint a nemzetközi átlag. Szállodákra vonatkozóan a megkérdezettek 71%-a vár 5%-nál magasabb értékvesztést (átlag: 78%).  Irodák esetében 86%-uk, az ipari és logisztikai ingatlanok vonatkozásában pedig minden válaszadó 5%-nál alacsonyabb értékvesztést vár (átlag 67%, illetve 77%). Kiskereskedelmi ingatlanoknál és alternatív ingatlaneszközöknél a válaszadó magyar bankok véleménye kedvezőtlenebb az átlagnál: előbbiek esetében kétharmaduk számít 5%-nál nagyobb értékvesztésre, utóbbiaknál pedig háromnegyedük (átlag 60%, illetve 43%).

Viszonylag magas arányt képviseltek a válaszadók körében (39%) azok, akik szerint a járvány általános hatásai (például a távolságtartásra és az otthoni munkavégzésre vonatkozó szabályok) nem változtatnak (vagy akár növelik is) az irodahelyiségek iránti keresleten, míg 31% igénycsökkenést vizionált, 30% pedig nem tudta megítélni. A ciprusi és cseh banki vezetők többsége úgy véli, hogy nem lesz keresletcsökkenés (vagy akár ellenkezőleg, az igények növekedni fognak), míg a bolgár, a holland és a magyar banki válaszadók többsége keresletcsökkenéssel számol.

Hasonló megosztottságot mutattak a válaszok arra a kérdésre is, hogy az adott országban a központi bank és a kormányzat intézkedései mennyire segítettek csökkenteni a járvány okozta negatív hatásokat az ingatlanfinanszírozás területén. A válaszadók 35%-a véli úgy, hogy az eddigiekben közzétett intézkedések számottevően hozzájárultak a negatív hatások csökkentéséhez, míg 25% a felmérésben résztvevők közül nem osztozik ezen a véleményen, 40% pedig úgy vélekedik, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései nem elégségesek. Romániában, Finnországban és Hollandiában a válaszadó bankok több mint 60%-a gondolja úgy, hogy a kormányok és központi bankok intézkedései jelentősen csökkentették a járvány okozta negatív hatásokat és a magyar válaszadók között is  többségében vannak akik így gondolják.

A járvánnyal kapcsolatos kérdések közül a legnagyobb egyetértés a hitelfelvevők járvány utáni üzleti stratégiáinak tekintetében alakult ki: a megkérdezettek 77%-a gondolta úgy, hogy a jövőbeli potenciális hitelfelvevőkkel kapcsolatos finanszírozási döntéseknél meghatározó tényező lesz, hogy az adott hitelfelvevő üzleti modellje hogyan képes a járványügyi helyzeteket kezelni. Magyarország vonatkozásában ez a mutató 86%.

Andrea Sartori, az Ingatlan-, Szabadidős és Turizmusfejlesztési Csoport közép-kelet-európai vezetője, egyben a jelen felmérés vezetője úgy vélekedik: „Egy elhúzódó globális gazdasági válság, amelyet a vásárlóerő csökkenése és a „viharos vizeken evező” vállalkozások számának növekedése kísér, minden ingatlankategóriát érinthet és jelentősen magasabb értékvesztéshez vezethet az elkövetkező 12-18 hónapban, mint a felmérésben résztvevő banki vezetők által becsült 10% alatti mérték.”
 
*A felmérésben résztvevő 11 ország: Bulgária, Ciprus, Csehország, Finnország, Hollandia, Horvátország, Lengyel-ország, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia

Hozzászólások

Csalásra figyelmeztet az OTP Bank

Újfajta internetes csalásra figyelmeztet az OTP Bank: a csalók Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatójának nevével és arcképével visszaélve, helyenként hibás magyarsággal készült internetes hivatkozásokban kriptovalutával kapcsolatos szolgáltatásokat próbálnak népszerűsíteni. Az OTP Bank az ügyben büntetőfeljelentést tesz - közölte a pénzintézet hétfőn az MTI-vel.
2020. 08. 10. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2021-től a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.
2020. 08. 08. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem változtatott az alapkamaton a Cseh Nemzeti Bank

Nem változtatott a 0,25 százalékos alapkamaton a cseh jegybank banktanácsa csütörtöki ülésén - közölte a Cseh Nemzeti Bank közleményében.
2020. 08. 07. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező változásnak örülhetnek a lakáshitelt felvevők

A lakáshitelpiac a járványhatás ellenére tartja magát, az első félévben 445 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket a bankok, ez mindössze 3 százalékos csökkenést, gyakorlatilag stagnálást jelent éves összevetésben. A piaci feltételekkel igényelhető lakáshitelek összege az első félévben 10 százalékkal 365 milliárd forintra csökkent. Az államilag támogatott lakáshiteleknél viszont - részben a tavaly júliusi bővítésnek köszönhetően - 73 százalékkal 77 milliárd forintra emelkedett a szerződéses összeg. Az új lakáshitelek piacán a kockázatos, változó kamatozású lakáshitelek továbbra is marginális szerepet játszanak, a fix kamatozásúak vannak abszolút fölényben. Kedvező, hogy utóbbiak átlagkamata is jelentősen csökkent egy év alatt.
2020. 08. 07. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meddig zuhannak vajon a belvárosi ingatlanárak?

A koronavírus térhódítása egy csapásra véget vetett az évek óta tartó budapesti ingatlan-áremelkedésnek. Bár bizonyos jelei már 2019-ben is megvoltak annak, hogy a felívelés kezd a végéhez érni, és fordulni fog a kocka, erősödik a vevők alkupozíciója, de a COVID-19 első hullámra alaposan felgyorsította ezt a folyamatot.
2020. 08. 07. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra nyereséges lett az UniCredit

A második negyedévben 420 millió eurónyi nyereséget ért el az UniCredit, felülmúlva a 235 millió eurós elemzői várakozást.
2020. 08. 06. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Román Nemzeti Bank 1,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot

A Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsa monetáris politikai ülésén újabb 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 1,5 százalékra csökkentette a román alapkamatot szerdán.
2020. 08. 06. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi idő alatt lehet eladni egy panellakást!

A panellakások értékesítési ideje a tavalyi átlagnak a negyedével nőtt, az idén és elérte a 88 napot, ennek ellenére továbbra is ez az ingatlantípus értékesíthető a leggyorsabban - közölte az Otthon Centrum szerdán az MTI-vel.
2020. 08. 06. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bővülő hitelállomány mellett tartalékol az Erste Bank

Az Erste Bank eredményén látszik a második negyedévben a pandémiás válság hatása. A bank a várható magasabb veszteségekre készülve jelentős tartalékot képzett. Ugyanakkor a Babaváró hitel töretlen népszerűsége miatt nőtt az új lakossági hitelek folyósítása, a vállalati hitelezést pedig az NHP Hajrá segítette.
2020. 08. 05. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A forgóeszközhitelek lettek a legkeresettebbek a vállalati hitelpiacon

Lassan heverheti ki a vállalati hitelpiac a koronavírus-járvány hatásait, még a válságnak kevésbé kitett társaságok is óvatosabban terveznek a bizonytalanságok miatt. A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett konstrukciókat viszont láthatóan ebben a helyzetben is komoly érdeklődés övezi. Az OTP Bank tapasztalatai alapján a fizetési nehézségek áthidalását segítő, szabad felhasználású forgóeszközhiteleket keresi a legtöbb vállalkozás.
2020. 08. 05. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az OTP részvények sorsa - Nyomás alá kerülhetett az OTP bevétele

Az OTP augusztus 7-én hajnalban teszi közzé negyedéves gyorsjelentését. Bár a masszív céltartalékképzés az első negyedévben a negatív tartományba taszította az OTP eredményét, a második negyedévben ismét szilárd profitot termelhetett a bank - vélik az ERSTE elemzői. 70,2 milliárd forintos profit előrejelzésük azonban még így is nagy visszaesést jelent a tavalyi 105,4 milliárdos adózott eredményhez képest.
2020. 08. 04. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zöld kötvénypiac beindítását tervezi az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programjával kívánja elősegíteni a klímaváltozáshoz és más környezeti problémákhoz kapcsolódó kockázatok csökkentését, a magyarországi zöld gazdaság finanszírozásának bővítését, így a bankszektorban megtett intézkedések után a tőkepiacokon is megkezdi a zöld pénzügyek meghonosításának támogatását, együttműködve a társhatóságokkal és a piaci szereplőkkel - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.
2020. 08. 04. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hivatalos adatok szerint már a koronavírus előtt új pályára állt a lakáspiac

Hat év folyamatos emelkedés után tavaly csökkent a lakáspiaci adásvételek száma, és az első negyedévben is hanyatlás történt. Az árak emelkedése az idei első negyedévben - éves szinten - 4,8 százalékra lassult, negyedéves összevetésben minimális emelkedés, gyakorlatilag stagnálás látható. Igaz, az idei első negyedév adatait még nem lehet véglegesnek tekinteni és a koronavírus-járvány lakáspiaci hatásai sem látszanak még. Az ingatlan.com elemzése szerint a kínálati lakásárak 10 százalékkal magasabbak a hivatalos statisztikákban szereplő tényleges eladási áraknál, de szorosan együtt mozognak velük. Augusztus elején Budapesten 713 ezer forintnál tartott a használt lakások átlagára. Az országos rangsorban Debrecen volt a második 452 ezer forinttal, majd Székesfehérvár és Veszprém következik 436-436 ezer forinttal. A legolcsóbb városok közé tartozik Miskolc, Békéscsaba és Salgótarján.
2020. 08. 04. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az év legerősebb hónapját zárta az ingatlanpiac

A Duna House közreadja havi Tranzakciószám Becslését (DH-TB) és jelzáloghitel előrejelzését, amely szerint 2020 júliusában, országosan 13 215 ingatlan adásvétel bonyolódott, valamint 60-65 milliárd forint közötti szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2020. 08. 04. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb az NHP Hajrá - A mezőgazdasági beruházások a program nyertesei

Három hónapja indult el az Magyar Nemzeti Bank válságkezelő csomagjának egyik legfontosabb eszköze, az NHP Hajrá program. A rugalmasan felhasználható termék hamar népszerűvé vált a vállalatok körében, július elejéig már 123 milliárd forintnyi állományra szerződtek le a hitelintézetek. A Budapest Bank is nagy érdeklődést tapasztal, összesen több mint 19 milliárd forintnyi hitelt közvetített az ügyfelei számára, amelyet a vállalatok jellemzően beruházások megvalósítására fordítanak. Különösen népszerű a termék az agrárvállalkozók körében, az állomány fele a mezőgazdaságban hasznosul. A feltételek közelmúltban bejelentett módosításai pedig még inkább felpörgethetik a hitelkihelyezést és a forgóeszköz-finanszírozást is.
2020. 08. 03. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy kérdés: ki lesz a Commerzbank új elnöke?

A Cerberus Capital Management ellenzi, hogy Hans-Jörg Vettert nevezzék ki a Commerzbank új elnökévé, miután az ügyhöz közel álló források szerint ő lehet a bank elsőszámú favoritja.
2020. 08. 03. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Extrém színvilág a 60-as évektől kialakított paneltengerben

Hazánkban a lakóépületek 13%-a ipari panel technológiával készült a 60-as és 80-as évek között. Azon túl, hogy a bennük lakó több mint 1,1 millió ember mindennapi hangulatára is hatással vannak a felhasznált homlokzati színek, az országszerte több mint 530 ezer panelháznak kiemelt szerep jut a városképek kialakításában. De vajon milyen szempontok alapján nyerik új kinézetüket ezek a monumentális épületek?
2020. 08. 03. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Amit tudni kell a lakásbérleti szerződésről

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 aktuális csatornán vasárnap reggel.
2020. 08. 02. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 60 százalékkal csökkent az Erste Csoport nyeresége

Az Erste Csoport nettó eredménye az idei első fél évben 293,8 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 731,9 millió euróról - áll az Erste Csoport MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
2020. 08. 02. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Januártól elérhetőek lesznek a fogyasztóbarát személyi kölcsönök

Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján.
2020. 08. 01. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások: