2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

Újabb komoly bizonyíték került nyilvánosságra a nyugdíjproblémával kapcsolatban. A kormány elkészítette a költségvetés részeként a nyugdíjalap 3 éves előrejelzését, valamint egy demográfiai kimutatást 50 évre előre. Olyan adatokat találunk benne, amely egyértelműsíti, hogy 2040-től cudar évek várnak a nyugdíjasokra. Nézzük meg, hogy mire számíthatunk!

2040-ben robban a magyar nyugdíjbomba

A nyugdíjrendszerről röviden
A jelenlegi társadalombiztosítási rendszerre a felosztó-kirovó jelzőt szokták a leggyakrabban használni. Ennek az a lényege, hogy az állam különböző jogcímen pénzt szed be (adó, és járulék), majd ebből gazdálkodik, és fizeti ki például a nyugdíjakat. Amíg a bevételek nem jelentősen kisebbek, mint a kiadások addig működőképes ez a szisztéma, de 2040 körül már olyan mértékben eltolódik az arány az aktív dolgozók (adófizetők), és a nyugdíjasok között, hogy drasztikus beavatkozásra lesz szükség. Konkrétan nyugdíjkorhatár emelésre és/vagy nyugdíj csökkentésre számíthatunk a jelenlegi rendszerhez képest.


Így kapunk most nyugdíjat

Jelenleg 65 év a hivatalos nyugdíjkorhatár, és a tévhittel ellentétben nem az utolsó 5 év bejelentett bére alapján számítják a nyugdíjunkat. Minden egyes bejelentett keresetünk számít, és az is, hogy mennyi munkával töltött évet tudunk igazolni. Innen pedig egy meglehetősen összetett számítás végén kapjuk meg azt, hogy mekkora nyugdíjra vagyunk jogosultak. A legegyszerűbb. ha a nyugdíjkalkulátorral kiszámoljuk, hogy a mostani szabályok szerint mekkora nyugdíjat kaphatunk, de megfogjuk látni, hogy ez a jelenlegi keresetünk nagyjából 60%-át teszi ki. Fontos, hogy a mostani szabályok szerint kaphatnánk ennyit, de a szabályzás bármelyik évben megváltozhat, és meg is fog, mert a nyugdíjrendszer lassan eléri a korlátait, egyelőre további 3 évig biztosítottnak tűnik a Nyugdíjbiztosítási Alap működése a KSH demográfusai szerint.


Ezért fenntarthatatlan a rendszer

Ahogy a feljebb is olvasható csak addig maradhat meg a jelenlegi nyugdíjrendszer, amíg nem lesz jelentősen kevesebb az állam bevétele, mint a kötelezettségvállalásai, jelen esetben a fizetendő nyugdíjak. 


A magyar állam pedig, (még ha közvetve is) elismerte egy 50 éves demográfiai előrejelzésben, hogy olyan mértékben eltoldóik a dolgozók, és az eltartottak aránya, hogy semmiképp nem maradhat érintetlenül a nyugdíjrendszer. Szám szerint, míg most 6,2 millió munkaképes korú emberre (16, és 62 év közötti) jut 2 millió nyugdíjas, addig a folyamat végén 4,3 millióra fog jutni 2,4 millió nyugellátásra jogosult ember.


A változás, ahogy fent is írtuk kétféle lehet, de egyik sem kedvez a számunkra, hiszen vagy tovább kell dolgoznunk, vagy pedig még a mostaninál is jelentősen kisebb nyugdíj ellátást kapunk, Arról már nem is beszélve, hogy ez a kettő egyszerre is bekövetkezhet, szóval valamit tennünk kell.


A megoldás a nyugdíj megtakarítás
A nyugdíjproblémát már nem tudjuk egy legyintéssel elintézni, sőt már olyan mértékű, hogy társadalmi szinten nem is igazán lehet megoldani. Nekünk magunknak kell egyénileg megoldani, hogy idős korunkra ne jussunk koldusbotra. Az állam azonban nem hagy minket teljesen magunkra ebben a nehéz helyzetben 2 tény miatt sem.


Az első az, hogy valamilyen (legyen az bármilyen kevés is) nyugdíjat, vagy nyugdíj segélyt fognak folyósítani, tehát nem a teljes összeget kell magunknak összespórolni. A mértéke az kérdéses, de az biztos, hogy a jelenlegi nyugdíjminimum az 28.500 forint havonta.


Ebben a helyzetben feltétlenül kell egy nyugdíj megtakarítást indítanunk magunknak, hiszen a várható nyugdíjhiányunkat pótolnunk kell. Az állam pedig 3 különböző nyugdíj előtakarékosságot is 20%-os adókedvezménnyel támogat, vagyis minden befizetett 10 ezer forintunk után 12 ezer forint termel nyereséget.

###ajanlo_szja###
Legyen szó akár önkéntes nyugdíjpénztárról, akár NYESZ számláról, vagy nyugdíjbiztosításról a 20%-os adókedvezmény nagyon sokat számít (önkéntes nyugdíjpénztárra csak akkor nem jár, ha a cégünk fizeti a díjakat helyettünk), így mindenképp ezek közül válasszunk magunknak legalább egyet, és fizessük is végig a nyugdíjba vonulásunkig. Különben az a szörnyűség is megeshet velünk, hogy 2040-ben havi 28.500 forintból kell megélnünk, ami finoman fogalmazva is lehetetlen küldetésnek tűnik.

Hozzászólások

Sikeresen lezajlottak az ünnepi programok a fővárosban

Sikeresen megtartottak minden augusztus 20-i ünnepi programot a fővárosban - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkársága kedd este az MTI-vel.
2019. 08. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Tizenkét kategóriában már a negyedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat a Zamárdiban tartott Strand Fesztivál nyitónapján kedd este.
2019. 08. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen

Kábelhiba miatt több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen, ahol az E.On szakemberei megkezdték a hiba behatárolását - közölte a társaság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.
2019. 08. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerdától megváltozik a nagykörúti villamospótlás rendje

Szerdától megváltozik a nagykörúti villamospótlás rendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2019. 08. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte az államalapításra emlékeznek

Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.
2019. 08. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés Magyarországon - ábrán mutatjuk

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2019. 08. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Útfelújításokra és közösségi szolgáltatásokra szolgál a Magyar falu program

A vidéki utak felújítására és a falusi közösségi szolgáltatások javítására 75-75 milliárd forint áll rendelkezésre a jövő évi költségvetésben, és a kormány szándéka szerint a következő években is hasonló összegeket biztosít erre a célra - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton a Zala megyei Kiskutason.
2019. 08. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tehetségkutató indul az István, a király rockopera megújítására

Zenés színházi tehetségkutató indul általános iskolások számára az István, a király rockopera megújítására és újraértelmezésére; a jelentkezőknek a rockopera egy részletét kell előadniuk - mondta el Szörényi Levente Kossuth-díjas zeneszerző-szövegíró az M5 kulturális csatorna hétfő esti híradójában.
2019. 08. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a hazai GDP - egy ábrán

éves gazdasági növekedés üteme; volumenindex, előző év azonos időszaka = 100; szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok
2019. 08. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Angela Merkelnek fontos a Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés

A Magyarországgal való kereskedelmi együttműködés fontosságát emelte ki Angela Merkel német kancellár hétfőn Sopronban, miután tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.
2019. 08. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte hőségre figyelmeztetnek

Az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat, a hőmérséklet délután 31 és 35 fok között várható.
2019. 08. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Évente egymilliárd forint bevételt hoz az állami horgászokmány értékesítése

A forgalmazási jutalékokkal együtt évente egymilliárd forintos bevételt hoz a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz), hogy az idei évtől az állami horgászjegyek és fogási naplók díjai teljes egészében a szövetséget illetik meg a közfeladat ellátási szerződésben foglaltak szerint - mondta Nagy István agrárminiszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2019. 08. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rászorulók kapják a fesztiválozók hátrahagyott 600 sátrát

Rászorulók kapják az idei szigeti fesztiválozók által hátrahagyott három teherautónyi felszerelést, ezek között hálózsákokat és mintegy 600 sátrat - közölte a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szombaton az MTI-vel.
2019. 08. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra a Városliget ad otthont a Kürtőskalács Fesztiválnak

Újra a Városliget ad otthont a 7. Kürtőskalács Fesztiválnak október 11. és 13. között, a Vajdahunyad vára mögötti parkos területen a kürtőskalács-desszertek mellett koncertek és gyermekprogramok is várják a látogatókat.
2019. 08. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa

A nemzeti ünnep alkalmából dzsesszkoncertek várják a közönséget augusztus 20-án az ingyenes Jazz 0820 eseményen, míg a swingkorszakot idézi meg az augusztus 30-án és szeptember 1-jén megrendezendő New Orleans Swingfesztivál a Művészetek Palotájában (Müpa) Budapesten.
2019. 08. 18. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Véget ért a debreceni Farmer Expo

Négy nap alatt 30 ezer látogatója volt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításának és vásárának, amely vasárnap este ért véget a Debreceni Egyetem (DE) Böszörményi úti agrárcampusán - közölte Vaszkó László vásárigazgató az MTI-vel.
2019. 08. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tűz ütött ki egy fővárosi gyorsétteremben

Tűz ütött ki egy budapesti, IV. kerületi gyorsétteremben vasárnap délután, mintegy 30 négyzetméteren égtek berendezési tárgyak - közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.
2019. 08. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új templomot szenteltek a Zala megyei Csapiban

Több száz év után épült új római katolikus templom a Zala megyei Csapiban, ahol vasárnap Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára jelenlétében tartották a szentelést.
2019. 08. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Sok napsütésre számíthatunk a napokban

A jövő héten is sok lesz a napsütés, csak helyenként lehetnek záporok, zivatarok. Augusztus 20-án is száraz idő várható, kánikulával. A hét második felében mérséklődik a meleg - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 08. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 33. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 08. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások: