2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

A Pest megyei kompenzációs program keretében 2018. június végén megjelent pályázati kiírás célja a helyi termelők és élelmiszer-kiskereskedők számára a helyben történő értékesítés feltételeinek megteremtése és javítása volt, amely így erősíti a helyi gazdaságot, élénkül a település kereskedelme, bővülnek a település szolgáltatásai, a településen élők kevesebb utazással, kényelmesebben, szebb környezetben juthatnak hozzá egészséges, jó minőségű élelmiszerhez - emelte ki a PM államtitkára.
   
Rákossy Balázs kifejtette: Az igényelhető legmagasabb támogatási összeg új piac esetén 150 millió, meglévő piac fejlesztésekor 100 millió forint volt. Az önkormányzatok szakmailag jól előkészített, megalapozott fejlesztési igényekre reagáló projektekkel pályáztak, ezért minél nagyobb arányú támogatásuk érdekében az eredeti 2 milliárd forintos keretet a tárca további közel 250 millió forinttal emelte meg.

Melyik E-szám mit jelöl az élelmiszereken? Nézd meg ITT!

A nyertes pályázatok keretében tizenkét településen létesítenek új piacot, és további nyolc településen valósul meg a működő helyi piac bővítése, korszerűsítése, felújítása. A támogatás célja elsősorban piaci árusítóhelyek létesítése, fejlesztése és a piaci infrastruktúra kiépítése. A tervezett beruházások eredményeként közel 60 ezer  négyzetméter piacterület épül vagy újul meg, több mint 500 új elárusítóhelyet hoznak létre, további 400-at pedig korszerűsítenek, felújítanak - ismertette az államtitkár.

Hozzászólások

Újabb Nestlé innováció: Már nem kell hozzáadott cukor az étcsokoládé előállításához

A Nestlé feltalálta az egészében kakaógyümölcsből készült 70%-os étcsokoládét.
2019. 07. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a sertéshús ára! - egy ábrán

a sertéscomb átlagára (csont és csülök nélkül), Ft/kg
2019. 07. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre kelendőbbek az egészséges gazdálkodásból származó termékek Németországban

Egyre kelendőbbek Németországban az egészséges és fenntartható gazdálkodásból származó élelmiszerek, az elmúlt öt évben 18-ról 31 százalékra nőtt a fogyasztók körében azok aránya, akik nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy egészséges és fenntartható életet folytassanak - jelentette a ZDF német közszolgálati televízió kedden.
2019. 07. 17. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért kell vigyázni a bébiételekkel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) két tanulmánya is megállapította, hogy a bébiételek nagy részét nem megfelelően ajánlják hat hónapnál fiatalabb babáknak és sok ételnek túl magas a cukortartalma.
2019. 07. 16. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi pénzt szánunk egy új étel kipróbálására?

Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence, egy új étel kipróbálására 2000-5000 forintot szánnak, és mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, étterembe járási szokásokról készített felmérésből.
2019. 07. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyereknek készült étkészletet hívtak vissza

Határérték feletti melamin kioldódást mért egy kisgyermekeknek szánt bambusz étkészletből a francia hatóság. A kínai eredetű termékből Magyarországra is érkezett. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt kéri, akiknek a háztartásában van az ismertetett azonosítójú étkészletből, ne használják.
2019. 07. 13. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire veszélyesek a cukros üdítőitalok?

A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát egy nagyszabású, hosszú időn át tartó vizsgálat eredményei alapján - írta a BBC hírportálja.
2019. 07. 12. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európában elsőként Belgiumban dobja piacra 100 százalékban újrahasznosított műanyagból készült vizespalackját a Nestlé

A belga VALVERT ásványvíz új, 100%-ban újrahasznosított vizespalackja használat után is 100%-ban újrahasznosítható. A bejelentés fontos mérföldkő, amely megfelel a Nestlé csomagolóanyagok újrahasznosításával kapcsolatos vállalásainak, innovatív megközelítésének és a körforgásos gazdaság iránti elkötelezettségének.
2019. 07. 10. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítják az élelmiszerhamisítók büntetését

Az Országgyűlés törvénymódosítása értelmében szigorodik az élelmiszerhamisítók büntetése, és nem tudnak többé a csalások után újabb és újabb cégek mögé rejtőzni - közölte az Agrárminisztérium hétfőn az MTI-vel.
2019. 07. 08. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós támogatással fejleszti borászatát az Ostorosbor Zrt.

Az Ostorosbor Zrt. megkezdte és az év végéig be is fejezi élelmiszeripari beruházását a Heves megyei Ostoroson és Novajon, amelyhez uniós támogatást is igénybe vesz.
2019. 07. 06. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változatlan maradt az élelmiszerár-index

Összesítve marginális csökkenéssel zárták a júniust a nemzetközi élelmiszerárak, miután a tejtermékek és növényi olajok árcsökkenése kiegyensúlyozta a kukorica magasabb jegyzését. Ezzel az index megközelítette az egy évvel korábbi értékét – adta hírül az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).
2019. 07. 06. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyaltak Budapesten

A magyar sertéshús japán szállítási lehetőségeiről tárgyalt Budapesten a japán agrártárca élelmiszerbiztonsági és fogyasztóvédelmi hivatalának főigazgatója - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.
2019. 07. 05. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi zöldséget és gyümölcsöt dobunk ki egy év alatt

Évente átlagosan hat kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dob ki egy ember Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője az M1 aktuális csatornán.
2019. 07. 05. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Júniusban összességében csökkentek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek és az olajos magvak árának a mérséklődésére.
2019. 07. 04. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Együttműködésbe kezd a Bonafarm és a Pécsi Tudományegyetem

Élelmiszeripari, táplálkozástudományi együttműködésre vonatkozó megállapodást kötött a Bonafarm-csoport és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen.
2019. 07. 04. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szemléletformáló kampányt indított a zöldség-gyümölcs pazarlása ellen Vegyél számba! címmel - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.
2019. 07. 03. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar kisüzemi sör nyerte a közép-európai versenyt

Egy hazai főzde, az Elixbeer terméke három aranyérmet is elhozott júniusban a CEBA-n (Central European Beer Awards). A versenyen 7 ország 210 söre vetélkedett, összesen 13 kategóriában. Ezek közül a pIPA nemcsak saját mezőnyében bizonyult a legjobbnak, de Champion díjat is nyert, illetve a kategóriagyőztesek közül is ezt találták a legjobbnak, így a verseny Média-díját is elhozta.
2019. 07. 02. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fenntartható jövőhöz az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak is hozzá kell járulnia

Egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy az élelmezésnek és a mezőgazdaságnak kiemelt szerepet kell játszaniuk a fenntartható fejlődésben, amihez az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) pártatlan fórumot kínál – jelentette ki ma José Graziano da Silva, a szervezet főigazgatója.
2019. 06. 28. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kenyér minősége már jobban számít az árnál egy friss hazai kutatás szerint

Az árnál fontosabb a kenyér minősége a magyar fogyasztók többségének – derül ki a JÓkenyér országos, a felnőtt magyar lakosság (18+ évesek) körében, ezer fő bevonásával, reprezentatív mintán végzett legfrissebb online kutatásából. A válaszadók 72 százaléka inkább fizet többet, csak a megvásárolt kenyér legyen olyan jó, ami az egyéni elvárásainak megfelel. A tudatosság terén viszont van még bőven tennivalója a vásárlóknak. Bár a megkérdezettek több mint fele (56 százalék) figyel rá, mit tesz a kosarába, azért ez nem feltétlenül jelenti, hogy alaposabban is utána néznének a pékáruk összetevőinek, vagy a hozzáadott adalékanyagoknak.
2019. 06. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazánk fő gazdasági potenciálja az agrárium és az élelmiszeripar

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külkereskedelme évről évre nagymértékben hozzájárul a nemzetgazdaság pozitív egyenlegéhez, ezért makrogazdasági jelentősége meghatározó - mondta Nagy István agrárminiszter a külgazdasági attasék éves értekezletén, Budapesten az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint.
2019. 06. 24. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások: