8 adózási tipp a koronavírus idejére

A koronavírus okozta járvány a vállalkozások jelentős részét komoly pénzügyi kihívás elé állította. Ennek áthidalására dr. Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda részéről összegyűjtött néhány olyan meglévő adózási ötletet, melyek egy kis levegőhöz juttathatják a cégeket.

8 adózási tipp a koronavírus idejére

Túlfizetések visszaigénylése

Ellenőrizzük az adószámlánkat, és az esetleges túlfizetéseket mihamarabb igényeljük vissza. Jelenleg jobb helye van a pénznek a saját bankszámlánkon vagy a házi pénztárunkban, mint a NAV-nál.

Vannak buktatók? 
   

Ha nem kérünk vissza túl sokat, akkor nincs.

Hogyan csináljuk?    

Kérjük le az adószámlánkat az eBev portálon, és ha túlfizetésre bukkanunk, igényeljük vissza a 2017 nevű nyomtatványon. Az eljárás illetékmentes.

Fizetési haladék és/vagy részletfizetés, adómérséklés (fizetési könnyítések)

Méltányossági alapon kérelmezhetjük a nyilvántartott adófizetési kötelezettségünk elhalasztását és/vagy részletekben való teljesítését. Sőt, a vállalkozások a pótlék- és bírságtartozásaikra még mérséklési kérelmet is beadhatnak. A megbízható adózók továbbá automatikus, 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést kérhetnek, ha adótartozásuk nem haladja meg a másfél millió forintot.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!

Vannak buktatók?  
 

Nincs, de ha megkaptuk a könnyítést, akkor annak feltételeit szigorúan be kell tartani!

Hogyan csináljuk?    


A szükséges adatokat és igazolásokat gyűjtsük össze, töltsük ki a FAG01 nyomtatványt (gazdasági társaságok esetén), és ÁNYK-n adjuk be. Gazdasági társaságoknak 10.000 Ft-ba kerül.

Adóelőleg-mérséklés

Kérhetjük a társasági adó, a Robin Hood adó és a helyi iparűzési adó adóelőlegeinek mérséklését a NAV-tól, illetve az önkormányzattól.


Vannak buktatók?    

Nincs! Már nem kell mulasztási bírsággal sem szembenéznünk a „jogszerűtlen” adóelőleg-mérséklés miatt.

Hogyan csináljuk?    

Részletes becslést (üzleti tervet) kell készíteni, mely bemutatja, hogy a 2020-as árbevételünk és eredményünk szinte biztosan alulmúlja a korábbi évekét. Utána töltsük ki és ÁNYK-n adjuk be az ELOLEGMOD nevű nyomtatványt (a helyi iparűzési adó kapcsán a megfelelő önkormányzati nyomtatványt). Az eljárás illetékmentes.

Igazolási kérelem

Ha nem tudtuk határidőben bevallani és megfizetni az adókat, a mulasztástól számított 15-45 napon belül (mulasztástól függően) igazolási kérelmet adhatunk be. Ebben azt kell kifejteni és bizonyítani, hogy önhibánkon kívül nem tudtuk határidőben megfizetni az adókat (pl. a koronavírus okozta bevételkiesés miatt).

Vannak buktatók?    

Igen. Az igazolási kérelem benyújtásával együtt már kénytelenek vagyunk pótolni a mulasztást: ekkor be kell vallani és meg kell fizetni az adót.

Hogyan csináljuk?    

Írjunk igazolási kérelmet (erre nincsen külön nyomtatvány) és adjuk be elektronikusan (ÁNYK-n vagy ePapíron keresztül). Illetéket nem kell fizetni.

Végrehajtás felfüggesztése, szünetelése

Ha már adóvégrehajtással küzdünk, akkor a járvány miatti bevételkiesés miatt jó eséllyel kérhetjük a végrehajtás felfüggesztését. Továbbá, ha a tartozás esedékességét követő 8 napon belül kérjük a fizetési kedvezményt (lásd a 2-es pontot), akkor arra a tartozásra a végrehajtás mindaddig szünetel, amíg az adóhatóság véglegesen nem dönt a kérelmünkről.

Vannak buktatók?    

Nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

Végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem megfogalmazása (erre nincsen külön nyomtatvány) és elektronikus beadása (ÁNYK-n vagy ePapíron keresztül). Az eljárás illetékmentes.

Behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszakérése

Az államtól visszakérhetjük az áfát, ha a vevőnktől nem tudjuk
behajtani az eladott árunk vagy szolgáltatásunk bruttó árát.

Vannak buktatók?    

Vannak, mert rengeteg a formai feltétel. Ráadásul 2016 előtti követelések esetén már csak április 21-ig adhatunk be kérelmet. 2016. január 1-jét követő teljesítési időpont esetén még van időnk, de sokkal szigorúbbak a feltételek.

Hogyan csináljuk?    

2016. január 1. előtti követelések esetén elektronikus (ePapír), jól indokolt kérelmet nyújtsunk be az Art. 196. §-a alapján, 3.000 forint illeték kíséretében. Ezt követő követelések esetén önellenőrizzük az áfa-bevallásunkat, de csak akkor, ha teljesítettünk minden feltételt – és különösen, ha előzetesen értesítettük a vevőnket az önellenőrzési szándékunkról.

Pénzforgalmi elszámolás (áfa)

A legfeljebb 125 millió Ft nettó árbevételű kisvállalkozásoknak jelent könnyebbséget az áfa okozta likviditási nehézségek alól.

Ezzel az elszámolással csak akkor kell megfizetni az áfát, amikor az ellenértéket a vevőnktől megkaptuk, de az áfát levonni is csak akkor tudjuk, amikor a szállítónkat kifizettük.

A negyedéves és az éves áfabevallók még akár 2020-ra is választhatják a pénzforgalmi elszámolást egy kijavítási kérelemben, feltéve, hogy még nem adtak be semmilyen áfabevallást 2020-ra.

Vannak buktatók?    

Ha betartjuk a szabályokat, akkor nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

A megfelelő ’T201’ nyomtatványt minél előbb nyújtsuk be ÁNYK-n keresztül. Az eljárás illetékmentes.

Szünetelés

Az egyéni vállalkozóknak jó ötlet lehet a tevékenységük szüneteltetése. Ilyen esetben a vállalkozási tevékenység nem végezhető, de legalább mentesülnek az adók és járulékok alól, hiszen pl. a KATÁ-t vagy a minimumjárulékokat akkor is fizetniük kellene, ha semmilyen bevételük nincsen.


Vannak buktatók?    

Ha a szünetelés alatt tényleg nem folytatnak tevékenységet, akkor nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

Egyéni vállalkozók a webes ügysegéden keresztül jelenthetik be. A KATÁ-soknak külön is be kell jelentenie a szünetelést a NAV-hoz a 20T101E nyomtatványon. Ezen felül a szünetelést külön be kell jelenteni az illetékes önkormányzathoz is az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványon. Továbbá, ha a szünetelés miatt már nem minősülünk biztosítottnak (pl. nincsen munkaviszonyunk sem), akkor a 20T1011 nyomtatványon be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá (ennek havi összege jelenleg 7.710 Ft).

Hozzászólások

Így alakul az infláció Magyarországon - ábrán mutatjuk

árindex, fogyasztói ár; változás az előző év azonos időszakához képest, %
2020. 09. 27. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkezdi a ferihegyi repülőtér 2-es futópályájának felújítását a Budapest Airport

Hétfőn elkezdődik a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2-es futópályájának felújítása, amelyet az eddigiektől eltérően egyetlen ütemben végeztet el a Budapest Airport.
2020. 09. 27. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást

Már több mint 75 ezren töltötték le a VírusRadar alkalmazást, amelyhez hasonló applikációk Európa több országában bizonyították, hogy rendkívül hasznosak a kontaktok beazonosításában, és életeket menthetnek a koronavírus-járvány második szakaszában - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében a digitalizációért felelős helyettes államtitkárt.
2020. 09. 27. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekkel a számokkal nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 27. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Esős idővel indulhat a jövő hét

Felhős, többfelé esős idővel indul a jövő hét. A hétvégén kissé melegszik a levegő, néhol akár 27-28 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2020. 09. 27. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX növekvő forgalom mellett 31 933,26 ponton zárta a hetet, 1658,25 ponttal, azaz 4,94 százalékkal alacsonyabban a múlt pénteki zártóértékénél.
2020. 09. 27. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több makroadat is érkezik a jövőhéten

A jövő héten érkeznek a foglalkoztatottság és munkanélküliség június-augusztusi adatai, valamint a január-júliusi kereseti adatok, megjelenik a kormányzati szektor második negyedévre vonatkozó egyenlege és a júliusi külkereskedelmi termékforgalom második becslése is.
2020. 09. 27. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat

Átadták az idei Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjakat. A magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek szakmai elismerésében 13 személy, illetve szervezet részesült.
2020. 09. 27. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország és Ausztria kereskedelmi forgalma - ábrán mutatjuk!

Magyarország és Ausztria kereskedelmi forgalma (2001-2019); behozatal; kivitel; milliárd forint
2020. 09. 27. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Opus megválik a CIG-ben lévő részesedésétől

Az Opus Global Nyrt. eladja a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. (CIG) alaptőkéjének 24,85 százalékát megtestesítő részesedését a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft.-nek - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
2020. 09. 27. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kockázatitőke-befektetés korona idején: lezajlott a 2020-as VC Summit konferencia

Megtartották a 7. Venture Capital Summit-et, Magyarország őszi kockázatitőke-csúcskonferenciáját. Üzletfejlesztési szakértők, pénzügyi szakemberek és befektetésialap-kezelők előadásait hallhattuk kockázatitőke-befektetésről, a smart money és a kapcsolati brókerek szerepéről, a nemzetközi piacon elérhető lehetőségekről, és arról, hogy milyen hatást gyakorol a tőkebefektetésre az állami szerepvállalás.
2020. 09. 27. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A BOM Alapítvány 17,8 millió forintos támogatást nyújt az élsportolóknak

A BOM Alapítvány idén 17,8 millió forintos támogatást nyújt húsz élsportolónak.
2020. 09. 27. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Másfél milliárd forintból újult meg a Dayka-villa Budapesten

Több mint másfél milliárd forintból megújult az OK Oktatási és Innovációs Központnak otthont adó, szecessziós stílusú Dayka-villa Budapesten.
2020. 09. 27. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A fertőzés új mechanizmusát fedezték fel a kutatók

A koronavírus új fertőzési mechanizmusát fedezték fel a szegedi Pharmacoidea Kft. kutatói, ami lehetőséget biztosíthat a kórokozók sejtbe jutásának gátlására - tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t.
2020. 09. 26. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Senki nem találta el ezt az 5 számot a lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 39. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2020. 09. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Versenyképes ágazattá fejlesztené az erdőgazdálkodást az Agrárminisztérium

Az Agrárminisztérium a gyenge termőképességű területeken versenyképes ágazattá kívánja fejleszteni az erdőgazdálkodást - jelentette ki az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szombaton Ópusztaszeren.
2020. 09. 26. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó tevékenykedik

Napjainkban Magyarországon csaknem 30 ezren tevékenykednek nem hivatásos, önkéntes tűzoltóként - mondta a kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton a kormány Facebook-oldalára feltöltött videóban, abból az alkalomból, hogy 150 éves a Magyar Tűzoltó Szövetség.
2020. 09. 26. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabilról pozitívra javította Magyarország adósosztályzati kilátását a Moody's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az eddigi stabilról Magyarország Baa3 szintű, befektetési ajánlású államadós-besorolásának kilátását pénteken a Moody's Investors Service. A cég egyben megerősítette a szuverén besorolást.
2020. 09. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészültek a magyar gyártású legeztetőgépek

Napokon belül a magyar egészségügy rendelkezésére fog állni a külügyminisztérium által megrendelt 1000 darab, világszínvonalú lélegeztetőgép, amelyet a hazai székhelyű Celitron Medical Technologies Kft. már legyártott - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Vácon.
2020. 09. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Halláskárosodás - Minden ötödik család érintett, mégsem teszünk eleget ellene

Hazánkban közel egymillió ember él valamilyen fokú halláskárosodással. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2018-as évi becslése szerint 2050-re 900 millió fölé nőhet a halláskárosultak száma a világon. Várható, hogy 30 éven belül majdnem minden tizedik ember halláskárosodott lesz, ami komoly lelki terhet ró a családokra és jelentős kiadásokkal terheli meg az egészségügyi rendszert. A Fül-orr-gége Központ a Hallássérültek Világnapjára készülve vizsgálta meg a magyar lakosság halláskárosodással kapcsolatos ismereteit.
2020. 09. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: