8 adózási tipp a koronavírus idejére

A koronavírus okozta járvány a vállalkozások jelentős részét komoly pénzügyi kihívás elé állította. Ennek áthidalására dr. Barta Péter, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda részéről összegyűjtött néhány olyan meglévő adózási ötletet, melyek egy kis levegőhöz juttathatják a cégeket.

8 adózási tipp a koronavírus idejére

Túlfizetések visszaigénylése

Ellenőrizzük az adószámlánkat, és az esetleges túlfizetéseket mihamarabb igényeljük vissza. Jelenleg jobb helye van a pénznek a saját bankszámlánkon vagy a házi pénztárunkban, mint a NAV-nál.

Vannak buktatók? 
   

Ha nem kérünk vissza túl sokat, akkor nincs.

Hogyan csináljuk?    

Kérjük le az adószámlánkat az eBev portálon, és ha túlfizetésre bukkanunk, igényeljük vissza a 2017 nevű nyomtatványon. Az eljárás illetékmentes.

Fizetési haladék és/vagy részletfizetés, adómérséklés (fizetési könnyítések)

Méltányossági alapon kérelmezhetjük a nyilvántartott adófizetési kötelezettségünk elhalasztását és/vagy részletekben való teljesítését. Sőt, a vállalkozások a pótlék- és bírságtartozásaikra még mérséklési kérelmet is beadhatnak. A megbízható adózók továbbá automatikus, 12 havi pótlékmentes fizetési könnyítést kérhetnek, ha adótartozásuk nem haladja meg a másfél millió forintot.

Mennyi adójóváírást tudnék igénybe venni éves szinten? Nézd meg ITT!

Vannak buktatók?  
 

Nincs, de ha megkaptuk a könnyítést, akkor annak feltételeit szigorúan be kell tartani!

Hogyan csináljuk?    


A szükséges adatokat és igazolásokat gyűjtsük össze, töltsük ki a FAG01 nyomtatványt (gazdasági társaságok esetén), és ÁNYK-n adjuk be. Gazdasági társaságoknak 10.000 Ft-ba kerül.

Adóelőleg-mérséklés

Kérhetjük a társasági adó, a Robin Hood adó és a helyi iparűzési adó adóelőlegeinek mérséklését a NAV-tól, illetve az önkormányzattól.


Vannak buktatók?    

Nincs! Már nem kell mulasztási bírsággal sem szembenéznünk a „jogszerűtlen” adóelőleg-mérséklés miatt.

Hogyan csináljuk?    

Részletes becslést (üzleti tervet) kell készíteni, mely bemutatja, hogy a 2020-as árbevételünk és eredményünk szinte biztosan alulmúlja a korábbi évekét. Utána töltsük ki és ÁNYK-n adjuk be az ELOLEGMOD nevű nyomtatványt (a helyi iparűzési adó kapcsán a megfelelő önkormányzati nyomtatványt). Az eljárás illetékmentes.

Igazolási kérelem

Ha nem tudtuk határidőben bevallani és megfizetni az adókat, a mulasztástól számított 15-45 napon belül (mulasztástól függően) igazolási kérelmet adhatunk be. Ebben azt kell kifejteni és bizonyítani, hogy önhibánkon kívül nem tudtuk határidőben megfizetni az adókat (pl. a koronavírus okozta bevételkiesés miatt).

Vannak buktatók?    

Igen. Az igazolási kérelem benyújtásával együtt már kénytelenek vagyunk pótolni a mulasztást: ekkor be kell vallani és meg kell fizetni az adót.

Hogyan csináljuk?    

Írjunk igazolási kérelmet (erre nincsen külön nyomtatvány) és adjuk be elektronikusan (ÁNYK-n vagy ePapíron keresztül). Illetéket nem kell fizetni.

Végrehajtás felfüggesztése, szünetelése

Ha már adóvégrehajtással küzdünk, akkor a járvány miatti bevételkiesés miatt jó eséllyel kérhetjük a végrehajtás felfüggesztését. Továbbá, ha a tartozás esedékességét követő 8 napon belül kérjük a fizetési kedvezményt (lásd a 2-es pontot), akkor arra a tartozásra a végrehajtás mindaddig szünetel, amíg az adóhatóság véglegesen nem dönt a kérelmünkről.

Vannak buktatók?    

Nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

Végrehajtás felfüggesztése iránti kérelem megfogalmazása (erre nincsen külön nyomtatvány) és elektronikus beadása (ÁNYK-n vagy ePapíron keresztül). Az eljárás illetékmentes.

Behajthatatlan követelésekre jutó áfa visszakérése

Az államtól visszakérhetjük az áfát, ha a vevőnktől nem tudjuk
behajtani az eladott árunk vagy szolgáltatásunk bruttó árát.

Vannak buktatók?    

Vannak, mert rengeteg a formai feltétel. Ráadásul 2016 előtti követelések esetén már csak április 21-ig adhatunk be kérelmet. 2016. január 1-jét követő teljesítési időpont esetén még van időnk, de sokkal szigorúbbak a feltételek.

Hogyan csináljuk?    

2016. január 1. előtti követelések esetén elektronikus (ePapír), jól indokolt kérelmet nyújtsunk be az Art. 196. §-a alapján, 3.000 forint illeték kíséretében. Ezt követő követelések esetén önellenőrizzük az áfa-bevallásunkat, de csak akkor, ha teljesítettünk minden feltételt – és különösen, ha előzetesen értesítettük a vevőnket az önellenőrzési szándékunkról.

Pénzforgalmi elszámolás (áfa)

A legfeljebb 125 millió Ft nettó árbevételű kisvállalkozásoknak jelent könnyebbséget az áfa okozta likviditási nehézségek alól.

Ezzel az elszámolással csak akkor kell megfizetni az áfát, amikor az ellenértéket a vevőnktől megkaptuk, de az áfát levonni is csak akkor tudjuk, amikor a szállítónkat kifizettük.

A negyedéves és az éves áfabevallók még akár 2020-ra is választhatják a pénzforgalmi elszámolást egy kijavítási kérelemben, feltéve, hogy még nem adtak be semmilyen áfabevallást 2020-ra.

Vannak buktatók?    

Ha betartjuk a szabályokat, akkor nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

A megfelelő ’T201’ nyomtatványt minél előbb nyújtsuk be ÁNYK-n keresztül. Az eljárás illetékmentes.

Szünetelés

Az egyéni vállalkozóknak jó ötlet lehet a tevékenységük szüneteltetése. Ilyen esetben a vállalkozási tevékenység nem végezhető, de legalább mentesülnek az adók és járulékok alól, hiszen pl. a KATÁ-t vagy a minimumjárulékokat akkor is fizetniük kellene, ha semmilyen bevételük nincsen.


Vannak buktatók?    

Ha a szünetelés alatt tényleg nem folytatnak tevékenységet, akkor nincsenek.

Hogyan csináljuk?    

Egyéni vállalkozók a webes ügysegéden keresztül jelenthetik be. A KATÁ-soknak külön is be kell jelentenie a szünetelést a NAV-hoz a 20T101E nyomtatványon. Ezen felül a szünetelést külön be kell jelenteni az illetékes önkormányzathoz is az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványon. Továbbá, ha a szünetelés miatt már nem minősülünk biztosítottnak (pl. nincsen munkaviszonyunk sem), akkor a 20T1011 nyomtatványon be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá (ennek havi összege jelenleg 7.710 Ft).

Hozzászólások

Hamarosan véget érhet a veszélyhelyzet - Milyen intézkedések maradnak érvényben?

Két héten belül megszavazhatja az Országgyűlés a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet és különleges jogrendi állapot megszüntetését - jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.
2020. 05. 26. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem mindenkinek előnyös a TAO-könnyítés

Nem minden vállalkozásnak előnyös a járványhelyzet miatt bevezetett adózási könnyítés, hogy a beszámolót és a kapcsolódó társaságiadó-bevallást idén a szokásos május végi határidő helyett szeptember 30-ig lehet benyújtani, és az adókat is eddig kell megfizetni. A MAZARS lefrissebb összefoglalójából kiderül, hogy kiknek éri meg ezzel a könnyítéssel élni, illetve milyen adóalap csökkentő kedvezményeket érdemes igénybe venni.
2020. 05. 26. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Budapest Bank csatlakozik a Takarék Csoport és az MKB együttműködéséhez

A Budapest Bank Zrt. (BB) csatlakozik az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (MTB) és az MKB Bank Nyrt. (MKB) stratégiai együttműködéséhez, amelyben egy hazai tulajdonú bankcsoport létrehozásának keretrendszerét vizsgálják meg és készítik elő - közölte a három pénzintézet kedden az MTI-vel.
2020. 05. 26. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezekben a régiókban okozta a legnagyobb gazdasági károkat a koronavírus-járvány

Eltérő mértékben érintik a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek Magyarország különböző régióit az Intrum új, regionális fizetési indexe alapján (IRFI). A gazdaságilag fejlettebb régiókban kétszer akkora volt a visszaesés, mint a kevésbé fejlett északi és keleti térségekben, de a lakosságnak mégis itt fájhat jobban a válság.
2020. 05. 26. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szállodafejlesztéseinek új szakaszába lépett az Appeninn a Balatonon

A korábbi tervekkel összhangban az Appeninn Nyrt. a Club Aliga, valamint a vállalat érdekeltségébe tartozó balatonfüredi kikötő területén is minőségi szállodák építésébe kezdett. A hosszú távú ingatlanfejlesztési projektek eredményeképp összesen több mint 250 szállodai szoba és várhatóan 100-nál is több új munkahely jöhet létre a térségben, amivel a tőzsdei vállalat jelentős mértékben hozzájárul a balatoni turizmus fellendítéséhez.
2020. 05. 26. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Horvátország után Szlovénia is megnyílt a turisták előtt

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon - derült ki a válságkabinet keddi sajtótájékoztatóján.
2020. 05. 26. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jókora tartaléka van még az MNB-nek

A piaci várakozásoknak megfelelően továbbra is 0,9 százalék lesz az alapkamat, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ugyanis keddi kamatdöntő ülésén nem változtatott azon, illetve a többi monetáris feltételen sem módosítottak a jegybankárok.
2020. 05. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ingatlanpiacot is felpörgetheti az NHP Hajrá

A hazai ingatlanpiac újbóli fellendülését is segítheti az MNB által meghirdetett NHP Hajrá! program, amelynek keretében a mikro-, kis- és középvállalkozások ingatlanok vásárlására is fordíthatják a hitelösszeget. A hazai ingatlanpiac egyik vezető szereplőjeként az Indotek Group több mint 60 olyan, a konstrukció igénybevételével megvásárolható ingatlannal rendelkezik, amelyek az ország mintegy 50 pontján helyezkednek el, számos régióban lefedve ezzel a kkv-k igényeit.
2020. 05. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ötcsillagos szállodát építene a Hell Energy csoport

A tatai Öreg-tó déli partján építene ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházással a Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft. - jelentette be a Hell kommunikációs igazgatója keddi sajtótájékoztatóján Tatán.
2020. 05. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

41 milliárdra nő az Országgyűlés Hivatalának költségvetése

Több mint 41 milliárd forintra növekszik jövőre az Országgyűlés Hivatalának költségvetése az idei 37,4 milliárd után - olvasható a 2021-as büdzsé javaslatában, amelyet kedden terjesztett a Ház elé a pénzügyminiszter.
2020. 05. 26. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhén emelkedett a 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukciós átlaghozama

Hozamemelkedéssel értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) keddi aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2020. 05. 26. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

9500 vállalat vette igénybe a munkahelyvédelmi bértámogatást

A munkahelyvédelmi bértámogatást 9500 vállalat vette igénybe, ami 125 ezer munkavállalónak jelent többletbért - közölte az innovációs és technológiai miniszter kedden Kecskeméten.
2020. 05. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Adócsökkentésről döntött a cseh kormány

Újabb gazdasági könnyítésekről, elsősorban adócsökkentésről és kedvezőbb veszteségleírásról döntött hétfőn este a cseh kormány a koronavírus-járvány következményeinek enyhítése céljából.
2020. 05. 26. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Borokat vizsgált a Nébih

Irsai Olivér borokat vizsgált legújabb Szupermenta tesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 25 minta mindenben megfelelt a hatósági és a laboratóriumi ellenőrzésen is - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.
2020. 05. 26. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hogy alakul a lízingpiac? - ábrán mutatjuk!

Finanszírozott összeg a teljes lízingpiacon
2020. 05. 26. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisvállalkozói partnerhálózatát segíti a Szerencsejáték Zrt.

A Szerencsejáték Zrt. bónuszjutalékot tartalmazó hálózatvédelmi és fejlesztési akciótervvel segíti a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került értékesítő partnereit, akiktől a munkahelyek megtartását, valamint a szolgáltatások színvonalának emelését kérik a támogatásért - mondta a társaság vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozva.
2020. 05. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Virtuálisan ünnepli a gyermekeket a BKV és a Magyar Telekom

Egész héten virtuálisan ünnepli a gyermekeket a BKV és a Magyar Telekom, a két vállalat online programokat és nyereményjátékokat szervez gyermeknap alkalmából - közölte a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) és a Magyar Telekom hétfőn az MTI-vel.
2020. 05. 26. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Három ütemben igényelhető a mezőgazdasági többlettámogatás

Június végétől három ütemben lehet igényelni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított, összesen 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatást - közölte az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán.
2020. 05. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.
2020. 05. 26. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Péntektől lehet jelentkezni a high-tech és zöld magyar pályázatra

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében péntektől lehet beadni a jelentkezést a high-tech és zöld magyar, a kkv-hatékonyságot növelő 50 milliárd forint keretösszegű pályázatra - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára hétfőn a gazdaságvédelmi akcióterv végrehajtásának előrehaladásáról, a vállalkozói szervezetek visszajelzéseiről tartott online sajtótájékoztatón.
2020. 05. 26. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások: