A befektetési szokások pszichológiáját sem hagyta érintetlenül a pandémia

A koronavírus-járvány végérvényesen megváltoztatta a vagyonkezelési szakma korábban ismert szerkezetét- állítja Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója. Alapvetően módosult az elmúlt hónapokban a befektetések iránya: domináns trend a készpénzállomány növekedése, de ismét erősödhet a bizalom a befektetési alapok és az arany iránt is.

A befektetési szokások pszichológiáját sem hagyta érintetlenül a pandémia

"Elképesztő mennyiségű tanulsággal, tapasztalattal szolgált az elmúlt fél év annak, aki a vagyonkezelés mélységi folyamatait vizsgálja. Alapjaikban rendültek meg korábban bevált működési modellek, a szakma ugyanakkor lenyűgöző hatékonysággal alkalmazkodott ehhez a speciális helyzethez" - mondja Karagich István, a Blochamps Capital Kft. alapítója legfrissebb elemzésük kapcsán. A pénzügyi tanácsadó cég 2004 óta képez adatbázist a hazai, valamint a magyar ügyfélreferenssel rendelkező külföldi privátbanki szolgáltatók adataira alapozva, és 2002 óta készít részletes iparági elemzéseket.

"Nemcsak a befektetési eszközosztályok használatát, de a befektetési szokások pszichológiáját is megváltoztatta ez a félév. Domináns trend volt az elmúlt hónapokban a készpénzállomány növekedése nemcsak a lakossági, hanem a vagyonos ügyfelek körében is. Az egyedi részvények iránti érdeklődés szintén egyre intenzívebb, ami azt mutatja, hogy a befektetők hajlandóak elmozdulni a kockázatosabb eszközök irányába. Ismét erősödik a bizalom a befektetési alapok iránt a származékos alapok kárára, a forint leértékelődése pedig felhívta a figyelmet a deviza diverzifikáció fontosságára. A Covid-járvány után azonban várhatóan továbbra is a befektetési alapok és az (állam)kötvények állnak majd a befektetési dobogó csúcsán." - hívja fel a figyelmet Karagich István.

A vagyonosok is reagáltak

Nem unatkoztak a vagyonos befektetők sem, akik a koronavírus okozta első sokk után elkezdték óvatosan visszaforgatni pénzüket a befektetésekbe.

A Blochamps Capital privátbanki kezelt vagyon összetételéről szóló adatsoraiból az derül ki, hogy a lakossági megtakarítások piaca mellett, ahol fél év alatt csaknem 2000 milliárd forint jelent meg, részben a hiteltörlesztési moratóriumnak köszönhetően, a privátbanki vagyon is csaknem 500 milliárd forinttal tudott bővülni. Az adatsorok azt is mutatják, hogy az alternatív eszközök, mint például az arany vagy a fenntartható befektetések a jövőben lassan egyre nagyobb szerepet kapnak a portfóliókomponálás során.

"Abban, hogy az ügyfeleket 1-2 hónapos távon ilyen gyorsan nagyobb kockázatvállalásra lehetett bírni, kulcsszerepe volt a privátbanki szolgáltatóknál folyó szakmai képzéseknek, specifikus tudásépítésnek. Számos tanulmány bizonyította, hogy a 2008-as válság után azok a pénzügyi szolgáltatók tudtak életben maradni és növekedni, amelyek a munkatársak fejlesztésébe fektettek. Most is ez jelentette a best practice-t a gyors és sikeres alkalmazkodáshoz mind hazai, mind nemzetközi szinten" - véli Karagich István.

Hozzáteszi: "Egy friss mérés eközben arról tanúskodik, hogy összességében marad az óvatos attitűd, hiszen kifejezetten neutrális a hazai privátbanki ügyfelek körében a rövid távú szándék a kockázatosabb eszközök irányába való portfólió átrendezésre, alig 10-15 százalékuk fejezte ki ebbéli terveit. A befektetési alapokban kezelt összes vagyon például július elejére ugyan 6120 milliárd forintra növekedett, de immár 3 éve ez a szint jelenti az állomány komfortszintjét, ami együttesen utal a csekély hozamra és a hiányzó befektetői beáramlásra. Fontos lépcső lenne ennek áttörése."

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Nemzetközi kitekintés

Ami a digitális platformok használatát illeti, a COVID-19 ezt a területet is sokkhatásként érte - állapítja meg a Blochamps Capital elemzése. Míg a privátbanki szolgáltatóknak erőltetett menetben kellett fejleszteniük és szinte azonnal élesben kipróbálni a különböző online alkalmazásokat, az ügyfeleknek el kellett fogadniuk, hogy nincs más lehetőségük, mint az internet segítségével intézni pénzügyeiket.

A világszintű adatokból az derül ki, hogy a vagyonosok közel fele (45 százaléka) májusban a vírushelyzet dacára is növelni szándékozott ingatlanbefektetéseit és allokációit a fejlett piaci részvényekben. A Magyarországon is megfigyelt kettősség ugyanakkor itt is jelen volt: míg az opportunista befektetők kihasználták a piaci elmozdulásokat gyakran kockázatos eszközök vásárlására is, a kockázatkerülőbbek készpénzt és aranyat halmoztak fel.

"Elgondolkodtató, hogy a nemzetközi statisztikák szerint jelentős, majdnem 15 százalékos portfólióváltoztatás történt a vagyonosok 65 százalékánál. Ez is azt jelzi, hogy a vagyonkezelési szakma korábban ismert szerkezete nem csak működési, szolgáltatási alapjaiban, de befektetői pszichológiájában is megváltozik a koronavírus-járvány hatására, mi több, eszközrendszerében is átalakul a bankok és az ügyfelek kapcsolata" - mutat rá Karagich István.

Hozzászólások

Erősödött a forint

Erősödött csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2020. 09. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szinte üresek még a Ryanair téli járatai

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary arról panaszkodott, hogy a novemberi és decemberi járatokra a foglaltság alig 10%-a a szokásos értéknek, melyért a brit kormány intézkedéseit is felelőssé tette.
2020. 09. 24. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a magyar részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 617,38 pontos, 1,90 százalékos csökkenéssel, 31 898,01 ponton zárt csütörtökön.
2020. 09. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szomorúan látja az ERSTE a MOL részvény kilátásait

Az Erste olaj- és gázipari elemzője frissítette az olajpiacra és az olajvállalatokra vonatkozó előrejelzését, és nem túl örvendetes eredményre jutott.
2020. 09. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Indexcsökkenéssel zártak csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacok.
2020. 09. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az előző napi nagy árfolyamesés után az amerikai értékpapírpiacokon.
2020. 09. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 4iG Nyrt. többségi tulajdont szerez az INNOByte-csoportban

A 4iG Nyrt. kötelező vételi ajánlatot tett az INNObyte Zrt. és leányvállalata, az Innoware Kft. többségi tulajdonának megszerzésére, az ajánlatot az INNObyte tulajdonosai elfogadták. Az adásvételi megállapodást a felek október közepéig kötik meg, ezt követően a 4iG 70 százalékos tulajdont szerez az INNObyte Zrt.-ben - közölte a 4iG Nyrt. csütörtökön az MTI-vel.
2020. 09. 24. 10:10
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon csütörtök reggelre.
2020. 09. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszok az ázsiai piacokon

Gyengüléssel fejezték be a napot a már bezárt ázsiai tőzsdék, és a még nyitva tartó piacok indexei is mind a veszteséget jelző pirosban álltak.
2020. 09. 24. 08:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zártak az európai tőzsdék

ozitív kezdés után nyereséggel fejezték be a szerdai kereskedést a vezető európai tőzsdék.
2020. 09. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,65 pontos, 0,68 százalékos emelkedéssel, 32 515,39 ponton zárt szerdán.
2020. 09. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az online értékesítések repítették a Nike-t

Komoly pozitív meglepetést okozott a Nike most zárult gazdasági első negyedévében.
2020. 09. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egy százalékos pluszban nyitottak a tőzsdék

Egy százalék körüli pluszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2020. 09. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, de pluszban álltak a még nyitva tartó tőzsdék a térségben.
2020. 09. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2020. 09. 22. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesítettek az európai tőzsdék

Indexemelkedéssel korrigálta kedden az előző napi nagy, három százalékot meghaladó veszteségét a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2020. 09. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol jó teljesítménye húzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 73,54 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 32 296,74 ponton zárt kedden.
2020. 09. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Korrigálták előző napi veszteségeiket az amerikai tőzsdék

A technológiai részvények felvásárlásának köszönhetően indexemelkedéssel korrigálták az előző napi veszteségeiket a keddi nyitáskor az amerikai tőzsdeindexek.
2020. 09. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Battery Day - ma tartja közgyűlését a TESLA

Ma tartja éves közgyűlését a Tesla, de a „Battery Day”-re keresztelt eseményre is ma kerül sor, magyar idő szerint este 22:30-as kezdettel.
2020. 09. 22. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az arany nagyot esett, ma reggelre stabilizálódott az árfolyam

Az arany 1.914 dollár volt ma reggel. Tegnap a kialakult amerikai politikai helyzet és az ismét lezárásokkal fenyegető növekvő koronavírus esetszám miatt estek a világ részvénytőzsdéi.
2020. 09. 22. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások: